ΚΑΛΑΜΑΤΑ : «Σοβαρές ελλείψεις ιατρών και ειδικευμένου προσωπικού στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας»


Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ : «Σοβαρές ελλείψεις ιατρών και ειδικευμένου προσωπικού στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας»
Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου σημαντικό και αναφαίρετο δικαίωμα -χωρίς διάκριση- όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων. Βασική αρχή, παγκόσμια διακηρυγμένη ήδη από το 1977 με τη διακήρυξη "υγεία για όλους" της Άλμα-Άτα, είναι η καθολική, ισότιμη, ποιοτική και έγκαιρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με παρεμβάσεις κοντά στους τόπους κατοικίας και εργασίας. 


Αυτά τα χαρακτηριστικά, με έμφαση στην πρόληψη, αγωγή και προαγωγή της υγείας, ακόμη και διάγνωση και αντιμετώπιση όταν δεν απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη, μόνο ένα δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορεί να προσφέρει, με απόλυτη επιλογή και στήριξη της πολιτείας.
Αυτό όμως δεν φαίνεται να το ενστερνίζεται το Υπουργείο Υγείας, αφού με την «μεταρρύθμιση» που έκανε στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ουσιαστικά διέλυσε αυτή τη βαθμίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΠΕΔΥ Καλαμάτας στο οποίο υπηρετούν τώρα 19 γιατροί, ενώ ήταν 46.
Στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας δεν εκτελούνται παρακλινικές - εργαστηριακές εξετάσεις ενώ διατίθεται αντίστοιχος εξοπλισμός για όλα τα εργαστήρια. Δεν υπηρετούν πλέον γιατροί βιοπαθολόγοι/μικροβιολόγοι και ακτινολόγοι. Δεν γίνονται ακτινολογικές και άλλες ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο και δεν εκτελούνται πλέον αιματολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές και ορμονολογικές εξετάσεις. Λείπουν βασικές ειδικότητες (νευρολόγος, ενδοκρινολόγος, οφθαλμίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος, κυτταρολόγος, γαστρεντερολόγος, αιματολόγος). Στη διάθεση του καρδιολόγου υπάρχει μόνο ηλεκτροκαρδιογράφος, ενώ υπερηχογραφήματα καρδιάς δεν εκτελούνται στο ΠΕΔΥ και ο κόσμος σπεύδει και συσσωρεύεται στο νοσοκομείο.
Όταν παλαιότερα οι υπηρεσίες λειτουργούσαν στα πλαίσια του ΙΚΑ, το μικροβιολογικό εξυπηρετούσε καθημερινά 150 και το ακτινολογικό 50 άτομα. Στο Ακτινολογικό εργαστήριο υπηρετούσαν δύο ακτινολόγοι και εκτελούνταν μια σειρά εξετάσεων : κλασικές ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα οργάνων, Triplex αγγείων, μετρήσεις οστικής πυκνότητας και πανοραμικές. Στο Μικροβιολογικό εργαστήριο υπηρετούσαν τρεις μικροβιολόγοι και δύο βιοχημικοί. Υπηρετούσαν επίσης γιατροί ειδικοτήτων που τώρα στερείται παντελώς το ΠΕΣΥ : Δύο Νευρολόγοι, τρεις οφθαλμίατροι, δύο γαστρεντερολόγοι, δύο ωτορινολαρυγγολόγοι αιματολόγος, ενδοκρινολόγος, δύο κυτταρολόγοι, τρεις ορθοπεδικοί (σήμερα δύο) και τρεις καρδιολόγοι μόνιμοι και δύο συμβασιούχοι (σήμερα δύο).
Σήμερα υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Για μια απλή ακτινολογική εξέταση, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσφύγει στο νοσοκομείο και μετά να επιστρέψει και πάλι στο γιατρό του ΠΕΔΥ για να γίνει διάγνωση και αντιμετώπιση.
Επιπλέον το δωρεάν τηλεφωνικό ραντεβού 184 δεν υφίσταται. Τα ραντεβού δεν κρατούνται μέσω της υπηρεσίας του ΠΕΔΥ Καλαμάτας αλλά μόνο με κλήση προς τις ιδιωτικές εταιρείες και την καταβολή τηλεφωνικού τιμήματος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στην άμεση πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού για να στελεχωθεί το ΠΕΔΥ Καλαμάτας – που διαθέτει και αξιόλογο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό - προκειμένου να παρέχονται στους πολίτες πλήρεις ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;
2.      Θα μεριμνήσει το Υπουργείο Υγείας ώστε να λειτουργήσουν και πάλι δωρεάν υπηρεσίες τηλεφωνικών ραντεβού ώστε να μη χρεώνονται οι πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του ΠΕΔΥ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Πετράκος Θανάσης
Ζαχαριάς Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου