ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Κοινή επιστολή των Επιμελητηρίων πυρόπληκτων Νομών προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων


ΕΠΕΙΓΟΝ
Καλαμάτα, 18/03/2015
Αριθ. Πρωτ.: 1495
Προς
Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
Αξιότιμο Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο

Κοιν.:
1.    κ.κ. Προέδρους Επιμελητηρίων πυρόπληκτων Νομών
2.    ΜΜΕ


Θέμα: «Προτάσεις για αντιμετώπιση ΠΥΡΟΔΑΝΕΙΩΝ με ειδικό καθεστώς»


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αναφερόμενοι στο Νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, έχουμε να σας προτείνουμε τα κάτωθι:
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΟΔΑΝΕΙΩΝ με ειδικό καθεστώς:
(Η πρόταση αφορά τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο, αλλά και αυτών που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, καθώς και αυτών που έχουν καταγγελθεί)
1.        Τα εγγυημένα δάνεια από το Δημόσιο, έχουν ενταχθεί όπως γνωρίζετε στον Νόμο 4307/2014, που καθορίζει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο Νόμο προβλέπεται και κούρεμα κεφαλαίου και τόκων σε ποσοστό μέχρι και 50%. Όμως στο άρθρο 61, παρ. 4, παρέχεται η ευχέρεια στην Τράπεζα για να ανταποκριθεί σύμφωνα με την αίτηση ή όχι. Αυτό ισχύει βέβαια για όλα τα δάνεια αυτής της κατηγορίας, είτε είναι εγγυημένα είτε όχι.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Θα πρέπει στο νέο Νόμο, που έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει η Κυβέρνηση για την βελτίωση του προηγούμενου, όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, να υπάρχει διάταξη που να υποχρεώνει τις Τράπεζες για την υλοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων, εφόσον οι αιτούμενοι δανειολήπτες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που αναφέρει ο Νόμος.
2.        Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα πυροδάνεια ελήφθησαν κάτω από ειδικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης και σε μια χρονική περίοδο που δεν είχε ΔΙΑΦΑΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Για το λόγο αυτό και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν δεχθεί με αποφάσεις τις συνεχείς παρατάσεις της περιόδου χάριτος.
Ο λόγος είναι ότι αφορούσε επιχειρήσεις, κυρίως μικρού μεγέθους, που ήταν εγκατεστημένες σε περιοχές που αντιμετώπισαν έκτακτες συνθήκες λόγω των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Σε πιο προχωρημένο στάδιο θα μπορούσαμε να προτείνουμε, ειδικά για τα δάνεια αυτά να γίνει κούρεμα 50% (υποχρεωτικά) του κεφαλαίου και το εναπομένον υπόλοιπο να καταβληθεί σταδιακά σε βάθος δεκαπενταετίας, τουλάχιστον με μηνιαίες άτοκες δόσεις, με περίοδο χάριτος δύο χρόνια, δηλαδή από το 2017 με κεφαλαιοποίηση των τόκων που μένουν ανεξόφλητες μέχρι 31/12/2014.

Με εκτίμηση,
Τα Επιμελητήρια πυρόπληκτων Νομών
Αρκαδίας        Πρόεδρος  Ιωάννης Μπουντρούκας
Αχαΐας                        Πρόεδρος  Πλάτωνας Μαρλαφέκας
Ηλείας             Πρόεδρος  Κων/νος Νικολούτσος
Λακωνίας       Πρόεδρος  Κων/νος Πανδής

Για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας


Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου