NASA: Ιχνη τρεχούμενου υφάλμυρου νερού βρέθηκαν στην επιφάνεια του Αρη



Τις πρώτες ενδείξεις ότι υφάλμυρο νερό έρρεε στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι παρουσίασαν επιστήμονες αφότου ανέλυσαν δεδομένα που είχαν περισυλλέξει από διαστημόπλοιο της NASA. Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «σκοτεινές ραβδώσεις οι οποίες είναι έντονες τους πιο θερμούς μήνες του έτους και εξασθενούν στη διάρκεια του χειμώνα». Οι ενδείξεις αυτές, τις οποίες συγκέντρωσαν χάρη σε φωτογραφίες που τράβηξε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, «ενισχύουν σημαντικά την υπόθεση για την παρουσία νερού στην επιφάνεια του Άρη», συμπεραίνουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.


Οι αστροφυσικοί υπέθεταν εδώ και καιρό ότι οι γραμμές αυτές, που εμφανίζονται κατά τους θερινούς μήνες στον Άρη, μπορεί να σχηματίζονται από τη ροή υφάλμυρου νερού. Οι γραμμές, που μπορεί να έχουν μήκος εκατοντάδες μέτρα και πλάτος περίπου 5 μέτρα εμφανίζονται κατά τη θερμή εποχή του πλανήτη και εξαφανίζονται όταν πέφτει η θερμοκρασία.
«Ο πλανήτης Αρης, δεν είναι ο στεγνός και ξηρός πλανήτης που πιστεύαμε στο παρελθόν», δήλωσε ο Τζιμ Γκριν, επιστημονικός διευθυντής της NASA σε συνέντευξη Τύπου.
Αν και η πηγή προέλευσης καθώς και η χημική σύνθεση του νερού παραμένουν άγνωστα, πρόκειται για μια αποκάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το κατά πόσο ο «κόκκινος πλανήτης» θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιες μορφές ζωής, κατά πάσα πιθανότητα μικροβιακές.
Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνονται δύο επιστήμονες που υπογράφουν μελέτη που προέρχεται από την επεξεργασία χημικών χαρτών της επιφάνειας του Άρη, χάρη στα στοιχεία που συνέλεξε ο δορυφόρος Orbiter. Πρόκειται για τους Λουζέντρα Οτζα, απόφοιτος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια και Αλφρεντ ΜακΓιούεν του πανεπιστημίου της Αριζόνα.
«Πίστευα ότι δεν υπήρχε ελπίδα για την ανάλυση των χαρτών», είπε ο Λουτζέντρα Ότζα, που ήταν ο βασικός συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο, σε συνεργασία με την ομάδα του, ο Ότζα έφτιαξε ένα λογισμικό που θα μπορούσε να αναλύσει ξεχωριστά κάθε πίξελ των εικόνων που έστελνε στη Γη ο δορυφόρος.
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι βρήκαμε (...) αποδείξεις για νερό σε υγρή μορφή. Βρήκαμε ένυδρα άλατα», υπογράμμισε.
Παρά την επιφυλακτικότητα του Ότζα, η NASA έσπευσε να ανακοινώσει ότι «Το μυστήριο του Άρη λύθηκε» και να δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα. «Πρόκειται για μια σημαντική αποκάλυψη που φαίνεται ότι επιβεβαιώνει ότι νερό ρέει σήμερα στην επιφάνεια του Άρη», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ Τζον Γκράνσφελντ.
Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι το νερό παίζει κάποιο ρόλο στον σχηματισμό των γραμμών, τόνισε ο Μακιούιν. «Δεν ξέρουμε αν (το νερό) έρχεται από το υπέδαφος. Μπορεί να προέρχεται από την ατμόσφαιρα», είπε.
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό την ύπαρξη νερού σε μορφή πάγου στους πόλους του Αρη, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Μία τέτοια ανακάλυψη θα έχει δραματικές συνέπειες τόσο για την πιθανότητα ανακάλυψης ζωής, όσο και για τις μελλοντικές αποστολές, περιλαμβανόμενου του στόχου της NASA για την πραγματοποίηση επανδρωμένων αποστολών στον Αρη στη δεκαετία του 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου