ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Σημαντική ημερίδα διοργανώνει το ECOCITY στο τέλος Σεπτεμβρίου



ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ KAI ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια σημαντική ημερίδα διαλόγου διοργανώνει το ECOCITY στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα, με θέμα «ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». Ο χαρακτήρας της εκδήλωσης είναι ενημερωτικός και θα εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής, από την παραγωγική διαδικασία των ελαιουργικών και πυρηνελαιουργικών επιχειρήσεων.


Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων είναι γνωστό πως αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου, καθώς ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων. Για το λόγο αυτό η διαχείρισή τους έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων, των τοπικών και κρατικών αρχών καθώς και των τοπικών κοινωνιών, αφού ως πρόβλημα επηρεάζει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Ειδικά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποβλήτων, αυτές καθορίζονται κυρίως από τον τρόπο διάθεσής τους στο οικοσύστημα και τις επιπτώσεις στους αποδέκτες και τις βιοκοινωνίες τους, όπως το έδαφος και τα επιφανειακά υδατικά συστήματα.

Το ECOCITY, θεωρώντας πολύ σημαντική την περίοδο από τις αλληλεπιδράσεις της παραγωγής ελαίου και υποπροϊόντων, διοργανώνει μια σημαντική ενημερωτική ημερίδα διαλόγου. Στόχος της είναι να συζητηθεί εκτενώς το πρόβλημα, να ενημερωθεί το Κοινό και να εξεταστούν τεχνικές επεξεργασίας των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και των πυρηνελαιουργείων με σκοπό την περιβαλλοντική προστασία.

Οι εισηγήσεις θα καλύψουν δύο θεματικές ενότητες που είναι «Ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία, επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα» και «Κίνδυνοι και ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας». Συντονιστές των ενοτήρων θα είναι ο Δημοσθένης Ασημακόπουλος π. Πρύτανης Πανεπιστημίου  Αθηνών, Ομ. Καθηγητής Φυσικής, Μέλος ΔΣ ECOCITΥ και ο Γιάννης Κουμαντάκης, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ Αντιπρόεδρος ΔΣ ECOCITY, αντίστοιχα.
Οι ομιλητές που έχουν κληθεί και θα τοποθετηθούν είναι ο Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, η Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, π. Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας YΠΕΚΑ, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Πολιτικής, η Σταυρούλα Πουλή, Προϊσταμένη Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών ΥΠΕΝ, ο Θωμάς Μάγγος, Ερευνητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ο Ιωάννης Θεοφιλόπουλος,  Χημικός Μηχανικός, Μέλος ΤΕΕ Μεσσηνίας.
Στο τέλος της ημερίδας θα προσφερθεί χρόνος για την υποβολή ερωτήσεων και εκτενή συζήτηση. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείο REX, με ώρα έναρξης την 10.30 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου