Μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές στην κατάμεστη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.
Η εκδήλωση αφορούσε μια τιμητική αναφορά στο πρόσωπο ενός καταξιωμένου επιστήμονα επί σειράν ετών παιδιάτρου στο ΙΚΑ και την ιδιωτική προσφορά υπηρεσιών, του σεβαστού Θεόδωρου Χατζηιωάννου, ο οποίος ήταν από τους πρώτους Κύπριους πρόσφυγες που ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα, μετά την Τουρκική εισβολή του Αττίλα, στο μαρτυρικό νησί τον Ιούλιο του 1974.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΕΣΗΕΠΗΝ, ο σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Άδωνις Ταλιαδώρος, Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, η Άννα Μαστοράκου αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και με μηνύματα τους ο Γιώργος Λιασής Πρόεδρος Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδος «ΚΥΠΡΟΣ 1974», ο Κυρ. Κορτέσης Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ ο οποίος βρισκόταν στη Μυτιλήνη, λόγω ειλημμένης υποχρέωσης. Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Πρόεδρος του συνδέσμου Αχαΐας – Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ». Ο Τάσος Στασής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Κύπριοι πρόσφυγες με τον ερχομό τους στην Ελλάδα καθώς οι γραφειοκράτες των διαφόρων υπηρεσιών τους αντιμετώπιζαν ως αλλοδαπούς.
Ομιλητές ήταν ο Χαρ. Μπονάνος ιατρός, αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ο Θανάσης Μπαμπανέβας δημοσιογράφος Ταμίας του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, ο Σωτήριος Π. Βαρνάβας ποιητής ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, πρόσφυγας από τη Μηλιά Αμμοχώστου.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γεν. γραμματέας της ΕΣΗΕΠΗΝ Γιώργος Καρβουνιάρης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία για την Αμμόχωστο, που παραχώρησε ο Δήμος της κατεχόμενης πόλης.
-2-
Όλοι οι ομιλητές εξήραν την προσωπικότητα το ήθος του τιμώμενου παιδίατρου και αναφέρθηκαν στο δράμα του κυπριακού ελληνισμού που δυστυχώς συνεχίζεται 51 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα κατά του Εθνάρχη Μακαρίου και την εισβολή του τουρκικού «Αττίλα» στο νησί.
Ο ξεριζωμός των προσφύγων από τις πατρογονικές τους εστίες, η επιχειρούμενη ντε-φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου από το νεοσουλτάνο Ερντογάν, επισημάνθηκαν ιδιαίτερα με πικρία, οργή και θλίψη. Βέβαια όπως τόνισε ο Θαν. Μπαμπανέβας την πόρτα για την εισβολή των Τούρκων στο νησί άνοιξε η στρατιωτική χούντα των Αθηνών, με τις ευλογίες της CIA, υπό τον δικτάτορα Δημ. Ιωαννίδη.
Ο τιμώμενος γιατρός ευχαρίστησε συγκινημένος όλους τους παριστάμενους και τους ομιλητές που σκιαγράφησαν αδρά όσα διαδραματίστηκαν στην Κύπρο εκείνο τον αξέχαστο Ιούλιο του ’74.
Συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά του γραμματέα «Αχαιών Πολεμιστών Κύπρου» Γιώργου Βουρλιόγκα, ότι ακόμα και σήμερα 51 χρόνια μετά ταυτοποιούνται οστά πεσόντων Ελλαδιτών και Κυπρίων πεσόντων στην άνιση, υπονομευμένη μάχη για την υπεράσπιση ενός προπύργου του ελληνισμού, όπως είναι η Κύπρος.
Στον παιδίατρο Θεόδωρο Χατζηιωάννου, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες από τον σύνδεσμο Αχαΐας – Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» τις επέδωσαν ο Γιώργος Βουρλιόγκας και της ΕΣΗΕΠΗΝ ο Γιώργος Καρβουνιάρης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδ. Καράβολας, ο πρώην επίσης αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σπ. Καραχάλιος. Μάλιστα ο κ. Καράβολας σε παρέμβασή του αναφέρθηκε σε περιστατικά που είχε ζήσει κατά τις επισκέψεις του στην Κύπρο με τους αείμνηστους Δημάρχους Λευκωσίας, Λέλο Δημητριάδη και Αμμοχώστου Ανδ. Πούγιουρο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γεν. γραμματέας του ΤΕΑΣ Ηλίας Κάνιστρας, οι δημοσιογράφοι, Κώστας Μπουλμπασάκος, Ανδρέας Α. Βρης, Γ. Μόσχος πολλοί φίλοι Κύπριοι που ζουν στην Πάτρα, μεταξύ των οποίων ο Λυκειάρχης Κ. Κωνσταντινίδης κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου