ΛΑΜΠΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ:Χορευτικό σεργιάνι


Για 12η  συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν   την Κυριακή 24  Αυγούστου το βράδυ , στην πλατεία της ακριτικής  Λαμπείας  ( Δίβρη) , εκδηλώσεις αφιερωμένες στους παραδοσιακούς χορούς της χώρας . Τις  εκδηλώσεις διοργάνωσαν από κοινού ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και τοπικοί φορείς της Δ. Ε. της Λαμπείας. 


Εκ μέρους των διοργανωτών προσφέρθηκαν στους επίσημους προσκεκλημένους αλλά και στο   πολυπληθές κοινό   που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις  γλυκίσματα και ποτά της περιοχής.
Απευθύνοντας χαιρετισμό ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς μεταξύ άλλων τόνισε ότι « το  « χορευτικό σεργιάνι» συνεχίζει φέτος το ταξίδι του συμπληρώνοντας δώδεκα  χρόνια διαρκής παρουσίας και παρέμβασης στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Αναδεικνύει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την  ελληνική λαϊκή  παράδοση που σε περιοχές όπως η Δίβρη διατηρείται άσβεστη στους αιώνες . Ως  δημοτική αρχή, εν όψει και της νέας πενταετίας στο τιμόνι του δήμου,   έχουμε θέσει ως στόχο την αναβάθμιση αλλά και την διεύρυνση των δράσεων που μπορούν να λάβουν μέρος, στις εκδηλώσεις αυτές. Η  μαγευτική Δίβρη ως κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής μπορεί να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα για την προβολή και  την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής , του πολιτιστικού, θρησκευτικού και φυσικού  πλούτου . Θέλουμε ως δήμος την εκδήλωση αυτή που με το μεράκι και την προσφορά των τοπικών φορέων φέτος συμπληρώνει 12  χρόνια  να την εμπλουτίσουμε και να την συνδέσουμε  και με  άλλες  δραστηριότητες που οι τοπικές κοινωνίες θελήσουν». 
 
 Μετά τους προλόγους και τους  χαιρετισμούς ανέβηκαν επί σκηνής οι πραγματικοί  πρωταγωνιστές της βραδιάς.

Ανοίγοντας τον κύκλο η   «μεγάλη χορευτική ομάδα Δίβρης»,  χόρεψε χορούς από την Κέρκυρα  και  η  «μικρή ομάδα Δίβρης»  χόρεψε χορούς της Μακεδονίας και της Ηπέιρου με  υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο  τον  Αριστοτέλη Κλαμαριά. Στην συνέχεια  η  χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κακοταρίου με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο τον Βασίλειο Σταματόπουλο,  παρουσίασε χορούς της Ηπείρου, ενώ η «μεσαία χορευτική ομάδα Δίβρης» παρουσίασε χορούς του Αιγαίου.    Το πρόγραμμα της βραδιάς συνεχίστηκε με το  χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας «η Εστία», με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Αδρικόπουλο με  χορούς της  Ανατολικής Ρωμυλίας. Για το κλείσιμο της εκδήλωσης,    το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κούμανι  και η μεγάλη χορευτική ομάδα Δίβρης χόρεψαν  χορούς της Πελοποννήσου.
  Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο  Αριστοτέλης Κλαμαργιάς, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά , τον αντιδήμαρχο Λαμπείας Γιώργο Γαλύφα και όσους συμμετείχαν στο στήσιμο της εκδήλωσης.
 Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών προς τους συμμετέχοντες συλλόγους. Το πρόγραμμα έκλεισε με το κοινό χορό όλων των χορευτικών τμημάτων που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.
Πέραν της σκηνής όπου παρουσιάστηκαν οι παραδοσιακοί χοροί , οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικά γλυκά και άλλα εδέσματα που έφτιαξαν γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή. «Καλός οικοδεσπότης» της όμορφης καλοκαιρινής βραδιάς ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε Λαμπείας Γιώργος Γαλύφας , ο οποίος αναφερόμενος στην πετυχημένη εκδήλωση είπε:
       
 « Απόψε  και για μια ακόμα χρονιά η Δίβρη γίνεται ο φιλόξενος χώρος του γνήσιου παραδοσιακού χορού και τραγουδιού. Το « χορευτικό σεργιάνι» κλείνει φέτος  δώδεκα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας . «Μεγαλώνει» χάριν της αγάπης του κόσμου.  Διευρύνεται με την συμμετοχή περισσότερων συλλόγων και ενεργών πολιτών.   Γίνεται θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα . Χρόνο με το χρόνο η εκδήλωση αναβαθμίζεται. Έτσι του χρόνου  θα είμαστε ακόμα καλύτεροι σε όλα.»  Καταλήγοντας ο κ Γαλύφας ευχαρίστησε τους συλλόγους ,  τα παιδιά που έλαβαν μέρος ,  καθώς και τους παρευρισκομένους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου