ΠΑΤΡΑ : Παρέμβαση του Αντιδημάρχου Οικονομικών


Καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη την ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών να αφαιρέσει κονδύλι που αφορούσε την καταβολή μισθοδοσίας υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων, ξεκίνησε την τοποθέτησή του σήμερα (Πέμπτη 30 Οκτωβρίου) στην Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς. 




Συγκεκριμένα - σύμωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου - ο κ. Μελάς τόνισε: «Καταγγέλλουμε την  απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών να υφαρπάξει κονδύλι που αφορούσε την μισθοδοσία  για την πληρωμή υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων και συγκεκριμένα το ποσό των 17.562,39 €, που προοριζόταν για εκλογική αποζημίωση.
Τα χρήματα παρακρατήθηκαν χωρίς καμία ενημέρωση προς το  Δήμο,  για να γίνει η  πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, παρόλο που είχε πληρωθεί η πρώτη δόση και ήταν ρυθμισμένες οι επόμενες δόσεις.
Η στάση του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει απόλυτα τις εκτιμήσεις μας ότι είναι αδίστακτοι Κυβέρνηση –Ευρωπαϊκή Ένωση, για  την πιστή εφαρμογή και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.
Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών με εντολή του, να  επιστρέψει τα χρήματα στο Δήμο Πατρέων, για την άμεση  πληρωμή των εργαζομένων».
              
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος παρουσίασε στο Σώμα την εισήγησή του για τον ταμειακό απολογιστικό πίνακα του 2013 αναφέροντας τα ακόλουθα:
Η σημερινή συζήτηση του ταμειακού απολογιστικού πίνακα του 2013 και οι οικονομικές καταστάσεις περιγράφουν την κατάσταση μετά από τις οδηγίες κυβέρνησης και Ε.Ε. για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς σε όλους τους Δήμους με στόχο να αυξηθούν οι φόροι, να περικοπούν οι παροχές και να απαγορευθούν οι προσλήψεις.

Ποια είναι η πραγματικότητα σε προσωπικό:

Έτος 2013
Έτος 2014
Μείωση
Μόνιμο
835
750
85
Αορίστου
377
284
93
Σύνολο
1212
1034
178 (-14,68%)

            Η μείωση προσωπικού, η απαγόρευση προσλήψεων καθώς και η μείωση υπερωριακής απασχόλησης θα σημάνουν την περεταίρω υποβάθμιση των υπηρεσιών μας, την αδυναμία κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών και λειτουργιών του Δήμου μας. Σκοπός της κυβέρνησης και της Ε.Ε. είναι αυτές οι ανάγκες να καλυφθούν με τη διείσδυση στις υπηρεσίες του Δήμου μεγάλων πολυεθνικών εταιριών με στόχο την κερδοφορία τους. Ταυτόχρονα αποκρύπτεται η πραγματικότητα με τις εργατικές υποθέσεις που χρονολογούνται από το 2004 και εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις  οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 5.746.342 €. Επιπλέον σε εκκρεμότητα βρίσκονται δικαστικές αποφάσεις για έργα που έχουν εκτελεστεί στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους το ποσό των οποίων ακόμη δεν γνωρίζουμε.
            Ο απολογιστικός πίνακας έχει δραστικές περικοπές στην όποια κοινωνική πολιτική ασκούνταν μέχρι σήμερα ενόψει της υποχρέωσης κατάρτισης ρεαλιστικών προϋπολογισμών. Με απλά λόγια ο Δήμος υποχρεώθηκε να περιορίσει το όποιο κοινωνικό έργο ακόμα και στα πιο ευάλωτα και φτωχά τμήματα του πληθυσμού. Δομές όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ και άλλες είχαν μειωμένες δαπάνες και κινούνταν στη λογική της ανταποδοτικότητας. Για παράδειγμα τα βοηθήματα ένδειας ήταν 15.000 €.
            Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν αντιτάχθηκε του Καλλικράτη και του ευρωμονόδρομου που βοήθησαν να «σημειωθούν οικονομικές επιδόσεις» για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής στρατηγικής της χώρας, με περικοπές των ΚΑΠ κατά 70% από το 2009 έως το 2013. Για παράδειγμα, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των 240 σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης εισπράχθηκαν 1.610.419,89 €.  (Για το 2014 έχουμε μείωση της τάξης του 25%)
            Η φορολόγηση μέσω των ανταποδοτικών τελών που εισπράττονται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά ήταν μια φορομπηχτική πολιτική μαζί με την είσπραξη των κλήσεων για παραβάσεις του ΚΟΚ.
            Παράλληλα  έμειναν στο απυρόβλητο μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής όπως το Καζίνο στο Ρίο με ανείσπρακτα χρέη 623.747€ για το 2013. Δεν ασχολήθηκε καθόλου το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες στην είσπραξη του.
            Από μισθώματα ακίνητης περιουσίας βεβαιώνονται 1.113.067 € και εισπράχθηκαν μόνο 268.031 € χωρίς να έχει υπολογισθεί το ρεύμα και τα ανταποδοτικά τέλη που δεν εισπράττονται  για τα ακίνητα αυτά.
            Η συνέχιση της λογικής των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών ισολογισμών συμβάλλει ώστε να γίνουν φτωχότεροι οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα να πληρώνουν βασικές υπηρεσίες για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Πρόσφατα πάρθηκε μια σημαντική πρωτοβουλία από τους δημάρχους εκλεγμένους με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», που αφορά τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών  για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Κάνουμε σαφές ότι δε θα αποδεχθούμε αυτές τις κατευθύνσεις και θα βάλουμε εμπόδια στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
          Θα αγωνιστούμε μαζί με τους δημότες μας για:
·        Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό,
·        Μείωση των ανταποδοτικών τελών και ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες,
·        Εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Βρεφικοί-Νηπιακοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ) με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό με πλήρη στελέχωση και στόχο την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών,
·        Ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ, χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ. Με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά με μισθούς και δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
Με βάση τα παραπάνω θα ψηφίσουμε το λογιστικό μέρος που αφορά τον ταμειακό απολογιστικό πίνακα και τις οικονομικές καταστάσεις του έτους 2013 με την ουσιαστική πολιτική διαφωνία μας που αφορά τον αντιλαϊκό προσανατολισμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου