Το Βραβείο Elissa-Didon απονέμεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Σε λαμπρή τελετή στο εμβληματικό Μουσείο Ακρόπολης και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας από χώρες της Μεσογείου (Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Λίβανος, Τυνησία) απονεμήθηκαν για πρώτη φορά διεθνώς στην Ελλάδα τα Βραβεία Elissa-Didon. Το βραβείο ιδρύθηκε το 2014 από τρεις φορείς της Μεσογείου: το Ίδρυμα Tyre με διεθνή παρουσία, το Πρόγραμμα MED 21 (ομάδα φορέων από μεσογειακές χώρες) και το Βραβείο Didon dOr (Τυνησία) για να τιμήσει γυναίκες με δράση στην περιοχή της Μεσογείου.


Η τελετή βράβευσης και το Gala δείπνο που ακολούθησε στο βαθύ μωβ χρώμα της φοινικικής πορφύρας, σύμβολο των αρχαίων Μεσογειακών πολιτισμών, επισφράγισαν την επιτυχία και το κλείσιμο του 5ου Μεσογειακού Φόρουμ «Ο Δρόμος της Αλφαβήτου: Πολιτιστική Κληρονομιά και Προκλήσεις στη Μεσόγειο» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Χαναανικών, Φοινικικών και Καρχηδονιακών πόλεων (LCCPP) του Ιδρύματος Tyre στην Αθήνα και τον Πειραιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και με την πολύτιμη συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Τα Βραβεία Elissa-Didon, εμπνευσμένα από την πριγκίπισσα της Φοινίκης Ελίσα (γνωστή στην Τυνησία ως Διδώ), ιδρύτρια της ιστορικής Καρχηδόνας (κοντά στη σημερινή Τύνιδα) και σύμβολο γυναικείας ομορφιάς, αποφασιστικότητας και δύναμης, απονεμήθηκαν σε τέσσερις ξεχωριστές γυναίκες από το Βορρά και το Νότο της Μεσογείου: την Lady Yvonne Cochrane (Λίβανος), φιλάνθρωπο και σημαντική προσωπικότητα του Λιβάνου για το έργο της για τη διάσωση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου και ολόκληρης της Μεσογείου, τη Ρόδη Κράτσα (Ελλάδα), πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το έργο για την προώθηση των ευρωμεσογειακών σχέσεων και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων και του ρόλου των γυναικών, τη Chérifa Kheddar (Αλγερία), Πρόεδρο της Οργάνωσης Djazairouna (H δική μας Αλγερία) για τον αγώνα της για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων βίας και τη Souhair Belhassen (Τυνησία), δημοσιογράφο και συγγραφέα για τον αγώνα της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι νικήτριες έλαβαν με ιδιαίτερη συγκίνηση και θερμή υποδοχή τα βραβεία αναγνώρισης της συμβολής τους με στόχο την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη στη Μεσόγειο. Την τελετή βράβευσης παρουσίασε η δημοσιογράφος κα Ειρήνη Νικολοπούλου ενώ οι βραβεύσεις έγιναν από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Hervé de Charette, τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα, την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου και την Πρόεδρο του Ιδρύματος Tyre κα Maha El-Khalil Chalabi. Η τελετή πλαισιώθηκε μουσικά από το κουαρτέτο εγχόρδων του Δήμου Αθηναίων και την υψίφωνο κα Σοφία Καρβουνά.

Η Ελληνίδα νικήτρια Ρόδη Κράτσα δήλωσε: «Είναι απατηλό κι επικίνδυνο να πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτύχουμε την ανάπτυξη, την κοινωνική ή εθνική συνοχή, την ειρήνη, χωρίς την πλήρη συμμετοχή των γυναικών. Το Βραβείο Elissa-Didon έχει μεγάλη σημασία για εμένα, όχι μόνο γιατί τιμά το έργο μου αλλά κυρίως γιατί αναγνωρίζει αυτήν την ανάγκη και δέσμευση για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών».

Στους υποστηρικτές των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι ελληνικές εταιρείες Ζολώτας, Apivita, ΕΟΣ Σάμου, Cair Ρόδος, η Ελληνο-Γαλλική Σχολή Πειραιά «Άγιος Παύλος» και τα Ταχυδρομεία του Λιβάνου. Οι χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν οι εταιρείες BB Energy, Consolidated Contractors Company (CCC), ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και η εταιρεία Tanweer Group.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Ρόδη Κράτσα παραλαμβάνει το Βραβείο από τον κ. Hervé de Charette, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου