Στους 5 οι νεκροί από το Norman Atlantic


Αυξάνεται ο φόρος αίματος στο μοιραίο φέρι Norman Atlantic δια στόματος του ίδιου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη ο οποίος επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές εντοπίστηκαν άλλα τέσσερα πτώματα στην θάλασσα.

Στη θαλάσσια περιοχή μεταβαίνει σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ενώ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν πρόκειται για επιβάτες του πλοίου η παράτυπους μετανάστες που μπορεί να επέβαιναν στο «Norman Atlantic».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι στις 27/12 όταν και αναχώρησε το πλοίο από την Πάτρα συνελήφθησαν 9 περίπου άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν σε αυτό με πλαστά έγγραφα ενώ όπως είπε "σκαναρίστηκαν" 70 περίπου φορτηγά.


Την μαρτυρία διασωθέντα επιβάτη ο οποίος δήλωσε ότι είδε τέσσερις νεκρούς μετέδωσε αρχικά η διαδικτυακή έκδοση της "Repubblica". "Είδα τέσσερις ανθρώπους νεκρούς με τα ίδια μου τα μάτια, είμαι απόλυτα βέβαιος, ήταν μπροστά μου", δήλωνε στην "Repubblica" ο επιβάτης Τούρκος υπήκοος, ο οποίος έφτασε στο Μπάρι μαζί με άλλους 48 διασωθέντες. "Υπήρχαν τέσσερις νεκροί, δυο άντρες και δυο γυναίκες νομίζω, γιατί μέσα στο σκοτάδι δεν έβλεπα καλά", τόνισε ο ίδιος άντρας.

Στους 407 οι διασωθέντες

Αυτή την ώρα σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή ο αριθμός των διασωθέντων επιβατών του πλοίου ανέρχεται στους 407, σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα).

Εν τω μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς, από ελικόπτερα Super Puma,  συνεχίζεται η γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης. Nωρίτερα, ελικόπτερο, τύπου Σικόρσκι, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, μεταφέροντας επτά επιβάτες από το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic» εκ των οποίων οι 4 φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού και οι υπόλοιποι 3 έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στην Κέρκυρα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για όλα τα θέματα στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών υποδοχής διασωθέντων του πλοίου Norman Atlantic.

Επιπλέον λίγο πριν τις 9:00 έφτασε με 49 επιβάτες στο Μπάρι το Spirit of Piraeus, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται στην περιοχή και το ρυμουλκό σκάφος "Ιόνιο Πέλαγος" από την Πύλο, για συνδρομή στην επιχείρηση μεταφοράς του Norman Atlantic σε ιταλικό λιμάνι.



Έρευνα για ποινικές ευθύνες

Εν τω μεταξύ η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από την πυρκαγιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic. Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου.

Η έρευνα έχει ως στόχο την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδήλωθηκε χθες το πρωί στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού. Το πλοίο είχε περάσει πρόσφατα από επιθεώρηση και ο ιταλός πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι είναι βέβαιος για το αξιόπλοο και την ασφάλεια του πλοίου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης εντοπίσθηκε πρόβλημα σε μία από τις πόρτες πυρασφάλειας του γκαράζ, αλλά αυτό το πρόβλημα είχε διευθετηθεί διευκρίνισε ο ιταλός πλοιοκτήτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από εναέρια μέσα η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο "Norman Atlantic" μεταξύ των οποίων τρεις ΄Ελληνες, που μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε της Ιταλίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον ένα ακόμα ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης σε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού από την Κέρκυρα να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει στις Ιταλικές αρχές και στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.



Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε, εξάλλου, ότι στο σημείο μεταβαίνει το ρυμουλκό σκάφος "Ιόνιο Πέλαγος" από την Πύλο για συνδρομή στην επιχείρηση.



Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι στους επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης,ενώ κλιμάκιο γιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών η μελών του πληρώματος.

Στο Μπάρι το Spirit of Piraeus



Στο μεταξύ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Spirit of Piraeus" με τους 49 διασωθέντες επιβάτες, εκ των οποίων  μεταξύ των οποίων, 25 Έλληνες, πέντε Ιταλοί, τρεις Τούρκοι και δύο Αφγανοί μετανάστες, κατέπλευσε στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Πρίντεζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.



Επικοινωνία Σαμαρά με τον γιο του άτυχου επιβάτη

Επικοινωνία με τον γιο του άτυχου επιβάτη είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό του πατέρα του και του ευχήθηκε να είναι δυνατός, να έχει κουράγιο και να εμψυχώσει τη μητέρα του που πέρασε και αυτή μεγάλη περιπέτεια.



Ο γιος του άτυχου επιβάτη βρίσκεται στην Ελβετία, όπου περίμενε εκεί τους γονείς του.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο κ. Σαμαράς ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και ενημερωνόταν για την επιχείρηση της διάσωσης των επιβατών.

Σταμάτησε η ρυμούλκηση του πλοίου


Εκπρόσωπος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού τόνισε ότι το πλοίο δεν ρυμουλκείται στη φάση αυτή και θα καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ωστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το αρχικό σχέδιο μεταφοράς του στο λιμάνι του Πρίντεζι.



Επί του παρόντος, δεν μπορεί να γίνει καμιά πρόβλεψη, σχετικά με ενδεχόμενη ώρα αφιξής του και το ιδιο ισχύει για το πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού "Σαν Τζόρτζο" το οποίο αναμένεται να μεταφέρει στην Ιταλία τους υπόλοιπους διασωθέντες.

Σε πλήρη εξέλιξη η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ενισχύονται τα ελληνικά εναέρια μέσα που συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του "Norman Atlantic", με το ελικόπτερο S-70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ η οποία χρησιμοποιείται πλέον ως πλωτή εξέδρα επιχειρήσεων. Η φρεγάτα βρίσκεται μεταξύ Κέρκυρας και περιοχής του συμβάντος.

Την ίδια ώρα, το ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε στο ιταλικό ελικοπτεροφόρο SAN GEORGIO 6 επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου και στη συνέχεια άλλους 7 στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.



Παράλληλα, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Λέτσε θα μεταβεί στο Μπάρι, προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα όσους διασωθέντες το επιθυμούν.

Το αεροσκάφος αναμένεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Μπάρι με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, γύρω στις 4 ώρα Ελλάδας.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί.

Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά - στο πλοίο υγειονομικό προσωπικό

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, είναι υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι ιταλικές αρχές φέρεται να μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επι του πλοίου προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.



Οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν ότι στους επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο ήδη έχουν χορηγηθεί είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης, ενώ κλιμάκιο γιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών η μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, είναι υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι ιταλικές αρχές φέρεται να μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επι του πλοίου προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Δένδιας: Οι Ιταλοί δεν ζήτησαν μεγαλύτερο αριθμό μέσων από την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό μέσων για να συμβάλει στην επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο Norman Atlantic, όμως οι ιταλικές Αρχές, που έχουν το γενικό πρόσταγμα, δεν έχουν ζητήσει την ενεργοποίησή τους, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ενδεικτικά πως ο αρμόδιος ιταλός συντονιστής ζήτησε τη συνδρομή του δεύτερου ελληνικού ελικοπτέρου Super Puma μετά τις 3:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, τη στιγμή μάλιστα που τα ελληνικά ελικόπτερα μπορούν να μεταφέρουν έξι άτομα ανά δρομολόγιο, ενώ τα μικρότερα ιταλικά έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν μόλις δυο.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο η ιταλική πλευρά έχει επιδείξει την εν λόγω συμπεριφορά, ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως οι ιταλικές Αρχές είναι συνηθισμένες να επιχειρούν με τα δικά τους μέσα, αλλά και πιθανολόγησε πως η Ρώμη αντιμετωπίζει με «δέος» μια πολυεθνική επιχείρηση διάσωσης.

Συμπλήρωσε πως εντός της Δευτέρας θα αποπλεύσει από την Κέρκυρα η φρεγάτα «Ναβαρίνο», που φέρει δικό της ελικόπτερο, ενώ δυο αεροσκάφη C-130 βρίσκονται σε εφεδρεία για να μεταφέρουν έλληνες διασωθέντες.

Τόνισε πως η Αθήνα κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και επανέλαβε τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ότι η Ελλάδα προτιμά τη ρυμούλκηση του Norman Atlantic στην Αλβανία, κι όχι στην πιο μακρινή Ιταλία.

Τέλος, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως το μέγεθος της ελληνικής κινητοποίησης είναι τεράστιο, με ανταλλακτικά πληρώματα, καύσιμα, εργαλεία και ανταλλακτικά να έχουν προωθηθεί σε όλα τα αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται από ελληνικά μέσα.

"Δεν υπάρχει κανένας τραυματίας στο πλοίο"


Την κατάσταση που επικρατεί στο φλεγόμενο πλοίο μετέφερε ο οδηγός φορτηγού, κ. Μπλέτσας που παραμένει πάνω στο "Norman Atlantic".



Μιλώντας το πρωί στον Ant1 απευθυνόμενος στους συγγενείς των επιβαινόντων ανέφερε «είμαστε όλοι καλά. Δεν υπάρχει κανένας τραυματίας, πείτε τους να μην ανησυχούν». Ο ίδιος είπε ότι βλέπει γύρω του περίπου 150 άτομα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να τους δει όλους, αφού ακόμα ήταν νύχτα. Όπως περιέγραψε ο κ.Μπλέτσας, «υπάρχουν δύο τύποι ελικοπτέρων που επιχειρούν αυτή την ώρα, ένα που παίρνει 2-3 άτομα, ένα άλλο που παίρνει 5- 6 και χθες ήταν ένα ελληνικό που έπαιρνε δέκα άτομα». Όπως είπε «η φωτιά καίει ακόμα, αν και με χαμηλότερη ένταση».

Άμεση η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την αποστολή σκάφους από την Πάτρα

Αμεση ήταν χθες το πρωί η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Πάτρας, προκειμένου να στελεχωθεί το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης», ώστε να αποπλεύσει από το λιμάνι και να κατευθυνθεί προς την θαλάσσια περιοχή, όπου φλεγόταν το «Norman Atlantic».

Όπως περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχιπυροσβέστης και πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων Βασίλης Φερτάκης, «μόλις πήραμε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων μέσα σε περίπου 20 λεπτά βρισκόμασταν στο λιμάνι της Πάτρας». Ειδικότερα, ανέφερε ότι «περίπου στις 8.30 το πρωί της Κυριακής πήραμε εντολή να αναχωρήσουμε με το πλοίο για το σημείο όπου φλεγόταν το "Norman Atlantic", με εντολές για συμμετοχή στις προσπάθειες κατάσβεσης και διάσωσης.»

Αμέσως, συνέχισε, συγκροτήθηκε πενταμελές κλιμάκιο πυροσβεστών από το Α΄ Πυροσβεστικό σταθμό της Πάτρας. Επικεφαλής του κλιμακίου τέθηκε ο Βασίλης Φερτάκης, ο οποίος χθες το πρωί εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας στον Α΄ Πυροσβεστικό σταθμό. Σε περίπου 20 λεπτά της ώρας το κλιμάκιο των πυροσβεστών βρισκόταν στο λιμάνι, όπου λίγο μετά τις 9 το πρωί απέπλευσε το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης», μαζί με το οκταμελές πλήρωμα.

Όπως περιγράφει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Βασίλης Φερτάκης, «αποπλεύσαμε από το λιμάνι της Πάτρας με σχετικά καλές καιρικές συνθήκες, αφού έπνεαν άνεμοι έντασης περίπου 5 μποφόρ. Όμως όταν φθάσαμε στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα νησιά της Οξιάς και της Λευκάδας οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με τους ανέμους να φθάνουν τα 8 μποφόρ». Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αρχιπυροσβέστης, «ήταν αδύνατον να συνεχίσουμε, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια τόσο για του πληρώματος, όσο και του σκάφους». Αμέσως, όπως είπε ο κ. Φερτάκης, «ενημερώσαμε το κέντρο επιχειρήσεων και τότε μας δόθηκε η εντολή να επιστρέψουμε στο λιμάνι της Πάτρας».

Μεϊμαράκης: Eκφράζω την οδύνη μας στην οικογένεια του άτυχου επιβάτη


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης προέβη από έδρας, πριν από τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας με αντικείμενο την τρίτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ακόλουθη δήλωση για το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς σε επιβατηγό πλοίο στο Ιόνιο:

«Παρακολουθούμε με αγωνία την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού πλοίου, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες ανοικτά της Κέρκυρας. Εύχομαι ολόψυχα εκ μέρους όλου του σώματος των βουλευτών τη θετική έκβαση της επιχείρησης διάσωσης και την επιστροφή των επιβαινόντων σώων και υγιών στις οικογένειές τους. Επίσης εκφράζω την οδύνη μας και τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του άτυχου επιβάτη. Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση εμού προσωπικά και του συνόλου της Βουλής των Ελλήνων στους επιβαίνοντες, οι οποίοι βιώνουν μια πρωτόγνωρη περιπέτεια εν μέσω εορτών, αλλά και στις οικογένειές τους που αγωνιούν για τους ανθρώπους τους. Οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από ιταλικές, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, προκειμένου η όλη επιχείρηση να έχει αίσιο τέλος».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ για το Norman Atlantic

Η Εταιρεία έχει ναυλώσει από την ιταλική εταιρεία “VISEMAR di Navigazione S.R.l.”,< το ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο “NORMAN ATLANTIC” , το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014.

Στο ως άνω πλοίο είχαν διενεργηθεί όλες οι απαιτούμενες κατά νόμο επιθεωρήσεις και είχε  εφοδιασθεί με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας  προκειμένου να αποπλεύσει από τον λιμένα Πατρών.

Δεδομένου ότι το πλοίο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Εταιρείας και ότι η Εταιρεία στο πλαίσιο της ως άνω ναύλωσης έχει προβεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εκτιμάται ότι δεν θα επέλθει σημαντική  επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας.

Η Εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεώτερη πληροφορία, καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου