Δραματικές στιγμές: Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση αεροδιακομιδής από το πλοίο που έχει πάρει κλίση!



Μεγάλη επιχείρηση αεροδιακομιδής βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το πλοίο Νorman Αtlantic που καίγεται επί 10 ώρες περίπου ανοικτά της Κέρκυρας και στα ιταλικά χωρικά ύδατα.
 Ωρες αγωνίας ζουν δεκάδες επιβάτες του πλοίου καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και τα παραπλέοντα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν για να τους σώσουν από θαλάσσης. Οσο περνά η ώρα τόσο η αγωνία μεγαλώνει ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά έχει επεκταθεί σε άλλο σημείο του πλοίου και αυτό έχει πάρει μικρή κλίση.
Δραματικές στιγμές: Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση αεροδιακομιδής από το πλοίο που έχει πάρει κλίση! - Εχουν σωθεί 70 άτομα -(δείτε βίντεο)
Ετσι, η μόνη προσπάθεια που γίνεται είναι από αέρος. Από τους συνολικά 478 άτομα επιβαίνοντες και πλήρωμα 56 έχουν περισυλλεγεί και βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον, δύο βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη «γλίστρα του φλεγόμενου πλοίου, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στο τελευταίο κατάστρωμα όπου επικρατεί δριμύ ψύχος, χαλάζι ενώ αναφέρονται αναπνευστικά προβλήματα λόγω καπνού. Πολλοί επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα πάνω καταστρώματα κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατάσβευσης της φωτιάς και εκκένωσης του πλοίου που είναι δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών.


Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί 56 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 47 περισυνελέγησαν από το παραπλέον πλοίο «Spirit of Piraeus». Ακόμη ένας διασώθηκε από το παραπλέον πλοίο «Abi Jaret». Επίσης, άλλα 14 άτομα έχουν σωθεί. Οκτώ παρελήφθησαν από ιταλικά ελικόπτερα (το ένα ιταλικό ελικόπτερο μάζεψε επτά και το δεύτερο περισυνέλεξε ακόμη έναν). Τα ελικόπτερα μεταφέρουν τους διασωθέντες στο Λέτσε. Συνολικά δηλαδή στις 3 το μεσημέρι είχαν φύγει από το πλοίο 70 επιβάτες.
Φωτό - marinetraffic.com/gr
Φωτό - marinetraffic.com/gr
Μέχρι στιγμής, τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίζονται την ώρα αυτή, σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Οι υπόλοιποι δυο είναι άνδρες, Ιταλοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.
Φωτογραφία από τον Σκάι
Φωτογραφία από τον Σκάι
Όπως έκανε γνωστό με δηλώσεις του πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, το φλεγόμενο πλοίο «βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή».
Πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος βρίσκονται πάνω από το καιόμενο πλοίο. Oι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν πολύ την επιχείρηση, καθώς στο σημείο πνέουν άνεμοι 10 μποφόρ και τα κύματα φτάνουν στα επτά μέτρα! Χαρακτηριστικό είναι ότι το ένα ρυμουλκό που ξεκίνησε από την Κέρκυρα επέστρεψε στο νησί λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Το δεύτερο ρυμουλκό που απέπλευσε από την Πύλο βρίσκεται εν πλω προς την περιοχή του ατυχήματος.
Στο πλαίσιο της γιγαντιαίας επιχείρησης διάστωσης των 478 επιβατών, έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος c-130 ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Ακτιο προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτηθεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού ένα ελικόπτερο super puma έχει απογειωθεί και προσπαθεί να προσεγγίσει το ακυβέρνητο πλοίο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ 150 άτομα έχουν ήδη μετεπιβαστεί ήδη σε σωσίβια λέμβο του κινδυνεύοντος πλοίου και 42 εξ αυτών έχουν μετεπιβιβαστεί με ασφάλεια στο πλοίο «Spirit of Piraeus» που είναι δίπλα του.
Πιθανότατα περί τους 320 είναι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στο πλοίο.


Βίντεο με το πλοίο που φεύγει από κάποιο λιμάνι πριν μερικούς μήνες

Στη διάσωση βοηθάει και το πλοίο Cruise Europa του ομίλου Grimaldi, που έριξε σωσίβιες λέμβους στη θάλασσα, ενώ τα οκτώ παραπλέοντα πλοία κάνουν κύκλους γύρω από το Norman Atlantic, για να «κόψουν» τον καιρό. Ακόμη, το πλοίο «Εύηνος» θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τα ελικόπτερα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διάσωση από αέρος.
Το Cruise Europa όμως δεν μπόρεσε να πλησιάσει λόγω της κακοκαιρίας και τώρα δεν μπορούν καν να ανεβάσουν τη βάρκα στο δικό τους πλοίο.

Πρόβλημα υπάρχει και με τη δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβο, καθώς βρίσκεται από την άλλη πλευρά του πλοίου, όπου οι καπνοί που βγαίνουν από το γκαράζ είναι πολύ πυκνοί και είναι αδύνατον να πέσει η λέμβος στο νερό.
Η φρεγάτα «Ναβαρίνο» υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην Κέρκυρα σε περίπου 18 ώρες. Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα πλοία γενικής υποστήριξης «Προμηθέας» και «Αξιός», αλλά και η πυραυλάκατος «Δανιόλος».

Επτά στρατιωτικά ελικόπτερα στην περιοχή (2 Sikorsky S-70B του Πολεμικού Ναυτικού, δύο Super Puma και άλλα τρία).

Αυτή την ώρα κατευθύνονται προς την αεροπορική βάση του Ακτίου ακόμη δύο ελικόπτερα του στρατού τύπου NH-90. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα ελικόπτερα.
Το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» απέπλευσε σήμερα στις 9.15 ο πρωί από το λιμάνι της Πάτρας, με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic».
Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.




Η κατάσταση πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι υπό έλεγχο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί επιβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, τρομοκρατημένοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι.
Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο γκαράζ του πλοίου και πήρε γρήγορα διαστάσεις. Γύρω στις 5.30 σήμανε συναγερμός στο πλοίο, καπνοί είχαν μπει στις καμπίνες των επιβατών, επικράτησε αρχικά πανικός καθώς το πλήρωμα δεν μπορούσε να σβήσει τη φωτιά. Οι επιβάτες οδηγήθηκαν στα πάνω καταστρώματα όπου βρίσκονται με βροχή και πολύ αέρα.
Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα – Ανκόνα είναι με σημαία Ιταλίας και είχε νοικιαστεί από την ΑΝΕΚ - σε αυτό επέβαιναν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα, 125 φορτηγά,3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή. Ανάμεσά τους 234 Ελληνες. Επιβάτες που μιλούν με τηλεοπτικούς σταθμούς περιγράφουν τις δραματικές ώρες καθώς ενώ γίνεται προσέγγιση του πλοίου από διασωστικά, αυτά δεν μπορούν να δέσουν στο οχηματαγωγό εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.
Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση.
Ηδη στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και παρακολουθεί από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός.
Οι πρώτες στιγμές από την ώρα που έπιασε φωτιά το πλοίο ήταν συγκλονιστικές. Αν και δεν επικράτησε πανικός η ανησυχία ήταν μεγάλη.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι κάποιοι επιβάτες πήδηξαν στη θάλασσα πάνω στον πανικό τους και περισυνελέγησαν από ιταλικό καϊκι.
Μιλώντας στον Σκάι επιβάτης έλεγε: «Προσευχηθείτε για μας, καιγόμαστε» ενώ άλλος επιβάτης τόνιζε στις 10 το πρωί, σχεδόν 4,5 ώρες μετά το συμβάν ότι η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη παρά τις τιτάνιες προσπάθειες του πληρώματος.
Λίγο νωρίτερα, μία ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία ακούστηκε στην ίδια εκπομπή, από έναν άνδρα ο οποίος ταξίδεψε με το συγκεκριμένο πλοίο πριν λίγες ημέρες.
Ο άνδρας τόνισε πως «συζητούσαμε με το πλήρωμα ότι αυτό το πλοίο δεν πρόκειται να κάνει άλλο ταξίδι. Βγαίναμε για τσιγάρο και βλέπαμε τις βάρκες και λέγαμε ότι αν χρειαστεί δεν πρόκειται να κατέβουν στη θάλασσα. Επικρατούσε πλήρης ασυνεννοησία. Περιμέναμε μία ώρα για να μας βγάλουν έξω από το πλοίο», είπε ο μάρτυρας που ταξίδεψε με το ίδιο πλοίο ανήμερα Χριστούγεννα.
«Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ο ίδιος. Εκκληση για βοήθεια έκανε άλλος επιβάτης, μιλώντας στο MEGA. «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί».
Αλλη γυναίκα τόνισε πάλι στο Mega ότι η φωτιά είναι μεγάλη, καίγονται ολοσχερώς αυτοκίνητα. Η ίδια έλεγε ότι έχει πλησιάσει ένα πλοίο των Μινωϊκών Γραμμών που έχει κατεβάσει σωσίβιες λέμβους αλλά που δεν μπορεί να προσεγγίσει, ένα φορτηγό πλοίο καθώς επίσης και ένα αεροπλάνο που πετά πάνω.
Από καταγγελίες που έγιναν αναφερόταν ότι το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «χαμηλό» και τα βυτιοφόρα έβρισκαν πάνω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα είναι ιταλικό, οι περισσότεροι δεν μιλούν ούτε αγγλικά και είναι αδύνατη η επικοινωνία και οι οδηγίες προς τους επιβάτες.
Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή, καθώς το πλοίο βρίσκεται σε ιταλικά χωρικά ύδατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου