ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Ξεκινάει σήμερα το πρώτο φεστιβάλ φωτός στην Ελλάδα


Από σήμερα το απόγευμα και μέχρι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα Γιάννενα θα λάμψουν στα φώτα του πρώτου Φεστιβάλ Φωτός στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Μια φωτεινή διαδρομή από το κέντρο της πόλης και μέχρι τη λίμνη θα δημιουργήσει μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα για τους κατοίκους των Ιωαννίνων και τους εκατοντάδες επισκέπτες των ημερών.

Η πρώτη «γεύση» δόθηκε από το φωτισμό του Ρολογιού( καλλιτέχνης Ιωάννης Γκέκας) του Κάστρου (καλλιτέχνης Παναγιώτης Τομαράς) και του  Jingle Tree της πλατείας (Καλλιτέχνης Γιώργος Κεβρεκίδης) , ενώ η συνέχεια αναμένεται να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Σήμερα, αύριο και μεθαύριο, από τις 6 το απόγευμα και μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, το φως θα είναι ο πρωταγωνιστής της πόλης, με έργα που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της.







Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:  

Τράπεζα της Ελλάδος
Η προβολή video mapping στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, θα μεταμορφώσει την πρόσοψη του για τρεις μέρες, προσφέροντας ένα πολύχρωμο θέαμα στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το Δημαρχείο. Καλλιτέχνης ο Παναγιώτης Τομαράς κινηματογραφιστής και interdisciplinary artist, κάτοχος των μεταπτυχιακών διπλωμάτων «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανώτατης Σχολής Καλών της Αθήνας και «ArtScience Interfaculty» από το Royal Conservatory and Royal Academy of Arts [NL]. 

Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή
Δύο καλλιτέχνες, ο Daan Kars  και ο Frank Los παρουσιάζουν ένα project που ερευνά τη σχέση μεταξύ ήχου, φωτός και αρχιτεκτονικής. Με προβολή video mapping το κτίριο κυριολεκτικά μεταμορφώνεται.
Ο Daan Kars είναι media artist που έχει ασχοληθεί με διάφορα projects που αφορούν στον δημόσιο χώρο, ενώ ο Frank Los είναι μουσικός παραγωγός.

Θέατρο Ολύμπια –Ανεξαρτησίας 85 (Καφωδείο)
Ο GRAAM από τα Ιωάννινα και ο Γιάννης Λούκος από την Αθήνα είναι δυο καλλιτέχνες που με τον ήχο και το φως θα «ζωντανέψουν» ένα ιστορικό κτίριο. Η μουσική ατμόσφαιρα με επιλεγμένες ευρωπαΪκές όπερες και οπερέτες κυρίως από την εποχή του μεσοπολέμου, θα παραμετροποιούνται μέσω αισθητήρων μέτρησης της έντασης του φωτός και θα αναπαράγονται με τη βοήθεια μικροεπεξεργαστή και του λογισμικού SuperCollider.

Πεζόδρομος Καλλάρη
Τυφλή όψη κτιρίου στον πεζόδρομο της Καλλάρη, θα καλυφθεί από projection που θα δημιουργήσει ειδικά για την περίσταση ο Daniel Berio, ένας καλλιτέχνης από την Φλωρεντία που είναι .. πολίτης του κόσμου μιας κι έχει ζήσει κι εργαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.  Σήμερα ζει στη Βρετανία όπου ερευνά μεθόδους αλγοριθμικής αναπαράστασης του σχεδιασμού των  graffiti στο Τμήμα Πληροφορικής του Goldsmiths University του Λονδίνου.

Πλατεία Μαβίλη (Tunnelwaves)
Ο Mischa Daams (NL) παρουσιάζει στην πλατεία Μαβίλη το έργο με τίτλο «Tunnelwaves» το οποίο αποτελείται από τρία παραβάν μήκους 13 μέτρων που σχηματίζουν δύο παράλληλους στενούς διαδρόμους των 80 εκατοστών. Τα παραβάν είναι φτιαγμένα από υαλο-ύφασμα, ένα ιδιαίτερα ελαφρύ υλικό που μετακινείται εύκολα από τον άνεμο και το οποίο λειτουργεί ακόμη σαν καθρέφτης.
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να εισέλθει και να διασχίσει τους διαδρόμους συμμετέχοντας σε ένα διαδραστικό παιχνίδι.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας το παιχνίδι των αντανακλάσεων συνεχίζεται και θα εντείνεται, καθώς προστίθεται πολύχρωμος φωτισμός. 

Απόψε η έναρξη με συναυλία στην Πλατεία

Η πανηγυρική  έναρξη του  1ου Luminous Ioannina Light Festival, γίνεται απόψε στις 21.15 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία με μια μοναδική συναυλία με τους Kottarashky and the Rain Dogs από τη Βουλγαρία, που συνδυάζουν παραδοσιακούς με σύγχρονους ήχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου