ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Την Τετάρτη 28 Ιανουαριου αρχίζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου


Το πρόγραμμα της ημέρας
Η πρωινή εκπαιδευτική ζώνη. Θα παρουσιαστούν τα ντοκιμαντέρ
Kνωσός, ο λαβύρινθος των μύθων του Νίκου Νταγιαντά
Ηλιόσποροι του Αντώνη Τολάκη
TO.ΡΑ.ΚΕ, του Φίλιππου Κουτσάφτη
SOS Animals in danger ου Αγγελου Κοβότσου
«Αφροδίτη Μια Χαρισματική Προσωπικότητα» της Μαγδαληνής Ρεμούνδου
Τα ντοκιμαντέρ αυτά θα παρακολουθήσουν πάνω από 600 μαθητές από 11 σχολεία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής που έχουν ήδη κάνει κράτηση. 



Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί πριν την επίσημη τελετή έναρξης του Φεστιβάλ με Θέμα
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΤΑ ΔΥΣΕΥΡΕΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ- ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ

Το Οπτικοακουστικό Αρχείο των Ανωνύμων ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα με σκοπό τη διάσωση, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση/μελέτη των ερασιτεχνικών ταινιών 8 και 16 mm. Σήμερα, μετά από 13 χρόνια διαδρομής, διαθέτει στη συλλογή του πάνω από 50 ώρες υλικού, που εκτείνεται από οικογενειακές ταινίες με στιγμιότυπα από διακοπές και γιορτές μέχρι ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, γυρισμένες από μη επαγγελματίες, και οι οποίες κατά κανόνα κινήθηκαν έξω από το επίσημο κύκλωμα διανομής, συνεπώς παραμένουν δυσεύρετες. Ο Νίκος Μητρογιαννόπουλος, εκπροσωπώντας το Αρχείο των Ανωνύμων, παρουσιάζει τα ντοκιμαντέρ δύο εκ των πλέον σημαντικών ερασιτεχνών κινηματογραφιστών στη δεκαετία του 1970: του Άγγελου Δελή και του Βασίλη Τριανταφύλλου καθώς και  μια ανθολογία με υλικό από το Αρχείο των Ανωνύμων.

Ο Βασίλης Τριανταφύλλου γεννήθηκε στη Λαμία το 1952.
Η πρώτη του ερασιτεχνική κινηματογραφική ταινία ήταν το 1968 σε ασπρόμαυρο φίλμ 8mm με την παρέα του από το σχολείο. Με το super8mm ασχολήθηκε από το 1976-1983. Σταμάτησε να ασχολείται όταν εμφανίστηκε το video .Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Λέσχης Ερασιτεχνικού Κινηματογράφου (ΕΛΕΚ). Είναι Αρχιτέκτονας και ασχολείται πια μόνον με το επάγγελμά του.
Έχει κάνει επίσης τις ταινίες     
1977 - "SUN "- ΕΠΑΙΝΟΣ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ταινιών SUPER8MM Του Φωτογραφικού Περιοδικού " ΦΩΤΟ ΤΕΣΤ"                                                               1979 - "ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ" ΒΡΑΒΕΙΟ Τουριστικής ταινίας στον Η' Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικού Κινηματογράφου της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας  
1983 - MORSIMA-AMORSIMA.
Στο αφιλερωμα θα παρουσιαστεί η ταινία του «Το Πέραμα»           
Ο Άγγελος Δελής γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Νομικά και Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες. Ειδικεύτηκε στην αντιμετώπιση και το νομικό χειρισμό υποθέσεων με αντικείμενο τις ανθρώπινες σχέσεις. Η ίδια αυτή θεματική διατρέχει και μια σειρά ταινιών του μικρού μήκους, οι οποίες γυρίστηκαν την περίοδο 1970-1984 και βραβεύτηκαν σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παράλληλα, έχει έντονη παρουσία και στα εικαστικά πράγματα, ασχολούμενος ειδικότερα με τη σκηνογραφία θεάτρου. Έχει σκηνογραφήσει περισσότερα από 80 θεατρικά έργα για επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους κι έχει δημιουργήσει σκηνικούς χώρους για συναυλίες, εκθεσιακά περίπτερα και επιδείξεις μόδας. Σκηνογραφίες του έχουν εκτελεστεί στα θέατρα: Αθηνών, Βεάκειο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Αμόρε, Χυτήριο, Ιλίσια, Χώρα, Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο Ρέντη, Πολύτεχνο, Θέατρο 28, Ζωγράφου, Θέατρο Βασίλης Αυλωνίτης, καθώς και σε πολλά περιφερειακά θέατρα στην Αθήνα και την επαρχία.

Το 1993 οργάνωσε ατομική έκθεση σκηνογραφίας στη γκαλερί "Αγκάθι" των Αθηνών, με ανάγλυφες-αυτόφωτες θεατρικές μακέτες, τις οποίες πρότεινε και ως αυτόνομο διακοσμητικό είδος σε οικίες και δημόσιους χώρους. Έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές και διακρίσεις, ενώ έργα του βρίσκονται στο Εθνικό Θέατρο, σε κατοικίες και σε χώρους συλλεκτών έργων τέχνης.

Η δουλειά του έχει προβληθεί επανειλημμένα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καθώς και από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο,  με σειρά συνεντεύξεων και δημοσιευμάτων.
Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν οι ταινίες « Μια φορά την εβδομάδα»  

 «Μια ζωή Αλίκη»
και « Καλλιστεία»

Τελετή έναρξης του φεστιβάλ στην Καλαμάτα. 8μ.μ
Χαιρετισμοί. Στην τελετή έναρξης θα παρεβρίσκονται η Αντιπεριφεριαρχης Μεσσηνίας, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, ο Πολιτιστικός Ακόλουθος της Αυστριακής Πρεσβείας, η Αντιπεριφερειαρχης Κα. Ντίνα Νικολάκου
 Ένα μικρό χορευτικό σόλο, εμπνευσμένο από το ντοκιμαντέρ “Attention, a life in extremes” θα παρουσιασθεί πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ από την Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη
Κάπου μες στο ντοκιμαντέρ άκουσα: “Τι είναι extreme; Μια μεγάλη αφοσίωση στη ζωή.” (What is extreme? A big dedication to life.)
Ίσως για να αφοσιωθεί κανείς στη ζωή, χρειάζεται απαραίτητα να αυτοσυγκεντρωθεί ξανά και ξανά, να βουτήξει σε κάθε κύτταρο του σώματός του, καθώς το καθένα από αυτά εμπερικλύει όλο τον κόσμο, δηλαδή τη ζωή. Όσο κι αν η επαφή με το κάθε κύτταρο μπορεί να πονάει, ίσως μόνο έτσι να ζει κανείς.
Ίσως.

                         Μουσική: Bela Bartok, Contrasts for Clarinet, Piano and Violin, second movement.
                        
Χορογραφία  Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου