Χωρίς Παπανδρέου μετά από 92 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων

Το τέλος της οικογενειακής δυναστείας φαίνεται πως σφράγισε ο Γιώργος Παπανδρέου χθες, μετά από 92 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας της οικογένειάς του στον ελληνικό πολιτικό βίο.
Όπως αναφέρει ο "Αnt1" στην διαδικτυακή του έκδοση, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το νεοϊδρυθέν κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, δεν κατάφερε να μπει στην Βουλή, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει το 3% των ψήφων της επικράτειας.



Ο πρώτος Παπανδρέου μπήκε στην Βουλή το 1923. Τότε, με τον Γεώργιο Παπανδρέου να εκλέγεται βουλευτής Αχαΐας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου, ξεκίνησε η πολιτική σταδιοδρομία της οικογένειας, την οποία ακολούθησε ο γιος του, Ανδρέας. 
Το «ηχηρό» έτος 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται Πρωθυπουργός με το ΠΑΣΟΚ και το σύνθημα «Αλλάγή», αξίωμα το οποίο κρατάει μέχρι το 1989 και το οποίο κερδίζει πάλι το 1993, με αντίπαλο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο Ανδρέας παρέμεινε στην πρωθυπουργία της χώρας μέχρι λίγο πριν το θάνατό του, τον Ιούνιο του 1996.
Συνεχιστής της πολιτικής του, ο γιος του, Γιώργος, που είχε ήδη μπει στο ΠΑΣΟΚ, από τη δεκαετία του 1980, για να πάρει την προεδρία του κόμματος το 2004 και να εκλεγεί Πρωθυπουργός το 2009, οπότε και κέρδισε το 44% των εκλογικών ποσοστών. Οι τριβές με τους εταίρους, η επιμονή του στα δημοψηφίσματα και κυρίως η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο, του κόστισαν την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση όχι μόνο έμεινε εκτός Βουλής, αλλά «έσπασε» κάθε δεσμό με το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Χαρακτηριστικό της διαμάχης μεταξύ αυτού και του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ότι από τους τοίχους της Χαριλάου Τρικούπη δεν κοσμεί πλέον η φωτογραφία του ΓΑΠ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου