ΠΑΤΡΑ : Ο καρναβαλικός οίστρος αποδείχτηκε απτόητος



Mπορεί η βροχή να μην σταμάτησε λεπτό καθόλη τη διάρκεια της τετράωρης Μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής, αλλά ο καρναβαλικός οίστρος αποδείχτηκε απτόητος πυροδοτώντας το ιλιγγιώδες κέφι και την αυθόρμητη έκρηξη χαράς που πλημμύρισε την οδό Κορίνθου από την οδό Γούναρη έως την οδό Κιλκίς και βέβαια την πλατεία Γεωργίου, την πλατεία του Πατρινού Καρναβαλιού.
Οι χιλιάδες καρναβαλιστές με χειμαρρώδη ορμή, ξέφρενο κέφι που ξεχείλιζε, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και με την εξωστρέφεια και τον παροξυσμικό καρναβαλικό τους παλμό προσπέρασαν κάθε υποψία κρίσης και αβεβαιότητας μεταδίδοντας σε όλη την Πάτρα και την Ελλάδα, μέσω της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης της ΝΕRIT, μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας και χαράς για τη ζωή.


















Η τρέχουσα επικαιρότητα βρέθηκε συχνά στο αλάθητο σατιρικό, καρναβαλικό πνεύμα τόσο των αρμάτων του Δήμου όσο και των πληρωμάτων λαβαίνοντας απρόοπτες, ευφάνταστες και συναρπαστικές μεταμορφώσεις, ενώ δεν έλειψαν και εμπνεύσεις και αφορμές από μια ευρύτατη θεματολογία. Θέματα σατιρικά, καλλιτεχνικά, θέματα «ανακυκλώσιμα» και μη, πρόσκαιρα και διαχρονικά, επηρεασμένα από την οικονομική κρίση, την επικαιρότητα, τα παθήματα αλλά και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα (αρετές και ελαττώματα) των Νεοελλήνων, βουτώντας στην μαγειρική, στα παραμύθια, στον κινηματογράφο, στις μνήμες του χθες και σε ότι άλλο προσέπεσε άλλοτε ανατρεπτικά και άλλοτε τρυφερά και με ευαισθησία, πάντοτε όμως με αυθεντική καρναβαλική διάθεση, το διεισδυτικό βλέμμα των πληρωμάτων.
Πέρα των εξαιρετικών στολών εντυπωσίασαν τα άρματα-οχήματα και οι ευρηματικές κατασκευές που παρουσίασαν τα πληρώματα και φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αποσπώντας τον ενθουσιασμό και τις αυθόρμητες θερμές εκδηλώσεις των θεατών.
Η αίσθηση γιορτής ήταν πανταχού παρούσα, σε συμμετέχοντες και θεατές.
Στην κορυφή της παρέλασης η Δημοτική Μουσική με τα μέλη της μεταμφιεσμένα παιάνιζε γνωστά αποκριάτικα τραγούδια, ο Καρνάβαλος, και το άρμα της Βασίλισσας με την ακολουθία τους (σατιρικά άρματα Δήμου, άρματα του Καρναβαλιού των Παιδιών και μεταμφιεσμένοι).
Η συνέχεια συναρπαστική σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι κεφιού, χαράς και ελπίδας με το χιούμορ και την καρναβαλική έμπνευση των πληρωμάτων να χτυπάει κόκκινο. Ευρηματικότητα, φαντασία, αστείρευτο κέφι και χορός κι ένα ποτάμι χρωμάτων, χαρούμενων διαθέσεων και εκπλήξεων πλημμύρισε την οδό Κορίνθου αλλά και τους γύρω δρόμους.
Στο τέλος της παρέλασης το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο του σοκολατοπόλεμου άφηνε την πιο γλυκιά γεύση σε Πατρινούς και επισκέπτες προκαλώντας τον ενθουσιασμό τους.
Αναμφίβολα η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής ήταν η κορυφαία στιγμή της καρναβαλικής Πάτρας αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι το Πατρινό Καρναβάλι ανήκει σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης. Η νεολαία της Πάτρας και της Ελλάδας ολόκληρης δεν πτοείται από τα σημάδια των καιρών, παίρνει τα ηνία στα χέρια της, αντιστέκεται και στέκεται όρθια. Στις φλέβες των Πατρινών ρέει ζεστό και υγιές καρναβαλικό αίμα, το ιδανικό αντίδοτο σε όσους βάζουν φρένο στη ζωή και την εξέλιξη. Η Πάτρα ανοίγει νέα σελίδα και ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο.
Μεγάλο μέρος της παρέλασης μεταδόθηκε από την NERIT με παρουσιαστές τον Γιώργο Κοντογιάννη και την Πέννυ Μακρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου