ΑΘΗΝΑ/ΠΑΤΡΑ : Στο προαύλιο της Βουλής έφτασαν οι αντιεξουσιαστές, μπαράζ καταλήψεων .Κατέλαβαν το και κτίριο της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα

Καταλήψεις σε πολλά σημεία της χώρας πραγματοποιούν αντιεξουσιαστές ως ένδειξη συμπαράστασης στην ομάδα που έχει κάνει κατάληψη στο ΕΚΠΑ εδώ και τρεις ημέρες. Μέχρι τον περίβολο της Βουλής έφτασαν τα μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, σε μια κίνηση αλληλεγγύης που προκάλεσε ένα μπαράζ καταλήψεων.
Από την είσοδο της Βασ. Σοφίας μπήκαν περίπου 30 άτομα και έφτασαν μέχρι την είσοδο στην οποία γίνονται οι δηλώσεις των πολιτικών και οι ανταποκρίσεις των ΜΜΕ.



Οι αντιεξουσιαστές άνοιξαν πανό, φώναξαν συνθήματα και προκάλεσαν την επέμβαση της  αστυνομικής διμοιρίας η οποία βρίσκεται απέναντι απο την κεντρική είσοδο της Βουλής, επί της οδού Ακαδημίας. Η διμοιρία η οποία παραδοσιακά φρουρούσε τον χώρο της Βουλής και ήταν εγκατεστημένη επί της Βασ. Σοφίας, έχει απομακρυνθεί με πολιτική απόφαση. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 15 προσαγωγές, μεταφέροντας τους συλληφθέντες στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Ανάμεσά τους είναι και ένας απο τους γνωστότερους τύπους του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο οποίος έχει συλληφθεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν. Σε μία δε περίπτωση είχει κατηγορηθεί για αρπαγή ασπίδων απο άνδρες των ΜΑΤ.
Λίγη ώρα αργότερα, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας ζήτησε την παραίτηση του Πανούση, τονίζοντας:  «Πριν από μια εβδομάδα είχα δηλώσει ότι φοβάμαι πως το επόμενο βήμα θα είναι οι αντεξουσιαστές να μπουν στην Κατεχάκη. Έκανα λάθος, μπήκαν στη Βουλή. Μιλάμε για ξέφραγο αμπέλι. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο»..
Νωρίτερα έγινε κατάληψη και στη Θεσσαλονίκη αφού στο ΑΠΘ νεαροί σήκωσαν πανό με τα αιτήματά τους, στον 5ο όροφο του κτιρίου.
Αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το κτίριο της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα
Σε κατάληψη των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, έχει προχωρήσει ομάδα αντιεξουσιαστών.
Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ταυτόχρονα ζητούν την αποφυλάκιση κρατουμένων.
Επίσης, μία δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής, στην οδό Κορίνθου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Κατάληψη και στο γραφείο του Γ. Μιχελογιαννάκη
Υπό κατάληψη βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, στην πλατεία Κορνάρου, από ομάδα νεαρών που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Οι νεαροί κατέλαβαν το γραφείο ανάρτησαν πανό και ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.
Εκδιώχθηκαν πανεπιστημιακοί από τα Προπύλαια
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα την Τετάρτη πανεπιστημιακοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, ωστόσο άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν προς την πλατεία Κοραή.

ΑΛΛΑ ΕΙΔΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ...

Κωνσταντοπούλου: Δεν ήταν εισβολή, ήταν ειρηνική διαμαρτυρία, τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα

Κωνσταντοπούλου: Δεν ήταν εισβολή, ήταν ειρηνική διαμαρτυρία, τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα
Με αφορμή τη διαστρεβλωτική της πραγματικότητας «ενημέρωση», από τα γνωστά «έγκυρα» ΜΜΕ, διευκρινίζονται τα εξής προς πάσα κατεύθυνση:
"Ουδεμία «εισβολή» σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις.
Τα πραγματικά περιστατικά:
Περί ώρα 13.15 εισήλθαν στον Προαύλιο χώρο της Βουλής περί τους 15 πολίτες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους και με ειρηνικό τρόπο εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ΄ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας. Οι πολίτες έριξαν μικρών διαστάσεων φυλλάδια που συνοψίζουν τη διαμαρτυρία τους και κράτησαν για λίγη ώρα πανώ στην είσοδο της Βουλής, το οποίο ανέγραφε «Αλληλεγγύη στους Απεργούς Πείνας Άμεση Ικανοποίηση των Αιτημάτων τους».
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις καταγραφές, ουδέν ανησυχητικό ανέκυψε και η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Οι πολίτες δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, ούτε και θα είχαν τέτοια δυνατότητα, αφού ελήφθησαν προληπτικά από τη Φρουρά της Βουλής όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του κτηρίου και των ευρισκομένων εντός του. Οι πολίτες εξήλθαν οικειοθελώς του προαυλίου χώρου, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους, υπό την επίβλεψη της Φρουράς της Βουλής.
Κάθε προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αισθήματος ανασφάλειας αφενός ενεργεί ως προβοκάτσια και αφετέρου δυναμιτίζει καταστάσεις σε μία περίοδο κατά την οποία επίκειται η συζήτηση στη Βουλή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και διακυβεύεται η ζωή κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.
Προς τους ανησυχούντες: Τα μέτρα ασφαλείας της Βουλής είναι επαρκή για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Η Φρουρά της Βουλής έχει την εμπειρία να αξιολογεί γεγονότα και προθέσεις και αναλόγως να κινείται, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμη και εκείνων που μπορεί να διαμαρτύρονται εναντίον του Κοινοβουλίου, όπως έχουν δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Φρουρά διαπίστωσε ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαμαρτυρίας και, προκειμένου να μην προκαλέσει περαιτέρω ένταση, προέβη στο πρώτο μέτρο προστασίας του Κοινοβουλίου, κλείνοντας για καθαρά προληπτικούς λόγους όλες τις εισόδους του κεντρικού κτηρίου και επιβλέποντας την αποχώρηση των διαδηλωτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου