ΠΑΤΡΑ : Παιδικές χαρές ή παγίδες κινδύνων ;


Του Ανδρέα Νικολάου
Δημοτικού Συμβούλου
με το συνδυασμό Νέα Πόλη
 Βαρύτατες είναι οι ευθύνες που αναλογούν στη Δημοτική Αρχή, σε σχέση με τις απαράδεκτες κι επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στις παιδικές χαρές του Δήμου Πατρέων.  Ένα νέο περιστατικό τραυματισμού έρχεται να προστεθεί στη λίστα και αυτό είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ...ποτήρι.
Μόλις πριν 9 μήνες, με αφορμή περιστατικό ηλεκτροπληξίας στην παιδική χαρά της Αγίας Σοφίας, έθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο το μείζον πρόβλημα που υπάρχει με την επικινδυνότητα στους ανοικτούς χώρους παιχνιδιού στην Πάτρα. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Πατρέων, αφού με ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον - με ελαφρώς σκωπτικό ύφος- διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν οι δέουσες επεμβάσεις.

Από τότε έως σήμερα, όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες ασφαλείας και εποπτείας στους κοινόχρηστους χώρους αλλά δυστυχώς, προστέθηκε  ένας ακόμη τραυματισμός ενός μικρού αγοριού στην παιδική χαρά των Υψηλών Αλωνίων.
Από τότε είχα επισημάνει τον κίνδυνο: Ευθύνες που δεν αναλαμβάνονται γίνονται τρομακτικά επικίνδυνες.
Μάταια όμως. Και τότε και τώρα η Δημοτική Αρχή επιμένει στις ίδιες φθηνές δικαιολογίες: Το Κράτος, η Κυβέρνηση, η Πολιτεία ευθύνονται για τις δικές της παραλείψεις. Στους "υπαιτίους" σήμερα προστέθηκαν και οι "γραφειοκρατικές αγκυλώσεις" που εμποδίζουν διαγωνισμούς. Σιγά - σιγά ξετυλίγεται το κουβάρι...
Η τακτική γνωστή. Όταν το "σύστημα" δεν αντέχει,  αναλαμβάνουν ιδιώτες να δώσουν λύση. Αυτό άλλωστε συνηθίζεται στη Δημοτική Αρχή. Ο κ. Πελετίδης παραδέχεται τις αδυναμίες, αλλά επειδή - όπως υποστηρίζει-  πόροι και προσωπικό δεν επαρκούν, τότε η λύση είναι μία: Με αποφάσεις τους το Δημοτικό Συμβούλιο εκχωρεί διάφορες εργολαβίες στους ιδιώτες. Δικαιούμαστε να υποπτευόμαστε ότι  οι άθλιες  παιδικές χαρές, ίσως  είναι το επόμενο έργο.
Είναι τουλάχιστον όμως φαιδρό, μπροστά σε αλλεπάλληλα περιστατικά τραυματισμών μικρών παιδιών, η Δημοτική αρχή να απαντά με υπεκφυγές και να μην αντιμετωπίζει στην ουσία του το πρόβλημα. Μόλις προ ολίγων εβδομάδων, με  περίσσεια ευκολία η Δημοτική Αρχή σφράγισε παιδική χαρά, ελεγχόμενη από ιδιώτη, γιατί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Την ίδια ώρα όμως αφήνει ανοικτούς , ασυντήρητους και ανεξέλεγκτους χώρους που δες κρύβουν ...χαρές, αλλά κινδύνους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου