ΠΑΤΡΑ : Ανακοίνωση Καθηγητή Χημείας Γιάννη Ματσούκα: «Πρωτοφανής Απόφαση της Συγκλήτου για την εκδίωξη μου από το Πανεπιστήμιο»


Σε απάντηση ανακοίνωσης των Πρυτανικών Αρχών (https://goo.gl/tqrgdx) στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το θέμα της Ομοτιμοποίησής μου, για την Ερευνητική μου δραστηριότητα καθώς και για τον ρόλο μου ως Επικεφαλής του προγράμματος «Συνεργασία» (προϋπολογισμού 3.000.000€ και όχι 650.000€ ως αναληθώς αναγράφεται), έχω να πω τα εξής:
 Η ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών – πρωτοφανής για το περιεχόμενο, τις ανακρίβειες και το ύφος της – έρχεται σε συνέχεια της επίσης πρωτοφανούς απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών στις 15 Μαΐου 2015 (https://goo.gl/OgKhra), για την αποχώρηση όλων των συνταξιοδοτηθέντων Καθηγητών από τα γραφεία των και τα εργαστήριά των, ακόμη και αυτών που είναι ενεργοί με συνεχιζόμενες Ακαδημαϊκές υποχρεώσεις. Η απόφαση περιλαμβάνει ακόμη και τους Ομότιμους Καθηγητές. Πρόκειται για γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού Πανεπιστημίου.


Η απόφαση προφανώς ελήφθη για τη δική μου εκδίωξη από το γραφείο μου και το εργαστήριό μου και συνεπώς από το Πανεπιστήμιο, καθώς ο Τομεάρχης του Α΄ Τομέα του Τμήματος Χημείας όπου υπάγομαι, μου ζήτησε την αποχώρησή μου από το γραφείο μου έως το τέλος Μαΐου, επικαλούμενος την απόφαση της Συγκλήτου. Είναι ο μόνος Τομεάρχης σε όλο το Πανεπιστήμιο Πατρών που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια. Είναι εντελώς αδιάφορο στον Τομεάρχη και στην διοίκηση του Πανεπιστημίου το εάν έχω συνεχιζόμενες Ακαδημαϊκές δραστηριότητες και υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδας (είμαι επίσης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Calgary του Καναδά), για τις οποίες τους έχω επανειλημμένα ενημερώσει σε επιστολές μου. Το σχέδιο και ο στόχος τους είναι η εκδίωξή μου από το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο, με οποιοδήποτε τρόπο.

Να επισημάνω ότι στο Έργο Συνεργασίατης ΓΓΕΤ, το οποίο είναι εν εξελίξει, εξακολουθώ να είμαι ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και ο υπόλογος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Έργο της κατηγορίας του στην Ελλάδα, το οποίο ήταν δική μου πρόταση και του οποίου είμαι ο εμπνευστής, η ψυχή και η δύναμη. Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος, έχω την συνεχή επικοινωνία με την ΓΓΕΤ και εγώ θα παραδώσω το έργο μετά από τους ελέγχους στην επόμενη διετία, οπότε και προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εκταμιεύσεις και οι αξιολογήσεις του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου. Να σημειωθεί ότι το Έργο Συνεργασία, με τίτλο Προκλινική και Τοξικολογική Αξιολόγηση Πεπτιδικών/Μιμητών Αναλόγων των Ανοσοκυρίαρχων Επιτόπων της Μυελίνης Συζευγμένων με Μαννάνη με Προοπτική Κλινικών Δοκιμών: Ένα δραστικό Θεραπευτικό Εμβόλιο για τη θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΚΠ)” είχε αξιολογηθεί τρίτο Πανελλαδικά στην κατάταξη, μεταξύ 620 προγραμμάτων «Συνεργασία» και με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που δόθηκε μεταξύ όλων των προγραμμάτων.

Να προσθέσω ότι στο γραφείο μου βρίσκονται αρχειοθετημένα χιλιάδες έγγραφα και επιστημονικό υλικό ανεκτίμητης αξίας (απόρρητο αδημοσίευτο ερευνητικό υλικό, πατέντες, αιτήσεις ευρεσιτεχνίας, συμβόλαια, εθνικά και κοινοτικά προγράμματα). Επίσης, βρίσκονται έγγραφα από την Επιτροπή Ερευνών και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, παρακολούθησης και ελέγχου του έργου «Συνεργασία» από αξιολογητές. Τα έγγραφα του εν λόγω αρχείου, κινδυνεύουν να αχρηστευτούν, να αλλοιωθούν, να διαρρεύσουν ή να χαθούν από πιθανή μετακίνηση, με σοβαρές συνέπειες για την υλοποίηση του Έργου, και με επακόλουθο την επιβολή καταλογισμών στο Πανεπιστήμιο και στους Φορείς που συμμετέχουν στο Έργο.

Το εν λόγω έργο, μεγάλης διάρκειας, λήγει τυπικά στις 8/6/2015, ουσιαστικά όμως ολοκληρώνεται το 2017, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί η εκταμίευση  της αποπληρωμής, καθώς και οι έλεγχοι από την ΓΓΕΤ. Επίσης, για την αποκατάσταση της αλήθειας, ο κ. Θ. Τσέλιος, Επίκουρος Καθηγητής και στενός συνεργάτης μου, ανέλαβε πρόσφατα (14/4/2015) ως Συντονιστής του έργου με δική μου πρόταση, παρά την άρνηση του στην ανεξήγητη επιμονή της ΓΓΕΤ, να τοποθετηθεί άλλος Συντονιστής εκτός από εμένα και να παραμείνω Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, όπως μου πρότειναν πιεστικά οι προϊστάμενοι της διαχειριστικής προγραμμάτων της ΓΓΕΤ σε τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ουδεμία άλλη πληροφορία προφορική ή γραπτή για αντικατάστασή μου έχω από τη ΓΓΕΤ και το Πανεπιστήμιο μέχρι σήμερα. Είναι ανεξήγητη η επιμονή της ΓΓΕΤ για αντικατάσταση μου στο Πρόγραμμα Συνεργασία μόλις δύο μήνες πριν από την τυπική λήξη του Προγράμματος. Θέλω να τονίσω ότι παρότι έγινε αυτή η τυπική αλλαγή εγώ είμαι η ψυχή του έργου, ο υπεύθυνος του φυσικού αντικειμένου και υπόλογος για την επιτυχή διεκπεραίωσή του. Δεν είναι τυχαία η αντικατάστασή μου από τον τότε Γενικό Γραμματέα κ. Χ. Βασιλάκο, καθώς και του π. Πρύτανη και Προέδρου της Διοίκησης του ΕΠΠ κ. Γ. Παναγιωτάκη από το ΔΣ του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών μόλις πέντε μήνες από το διορισμό της Διοίκησης με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας.

Η ευθύνη του Έργου Συνεργασία ανήκει επίσημα και αποκλειστικά σε εμένα, ο οποίος και θα το παραδώσω ως Επιστημονικός Υπεύθυνος όταν ολοκληρωθεί, μετά τους σχετικούς ελέγχους κατά την επόμενη διετία. Το Έργο εξελίσσεται πολύ καλά και προβλέπεται σύντομα να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές υπό τον συντονισμό και την ευθύνη μου, γεγονός που αποτελεί όραμά μου και βασικό στόχο της έρευνάς μου. Το Έργο αυτό για το οποίο δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον η Πολιτεία, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Υγεία, την Κοινωνία και Εθνική Οικονομία.

Η ανακοίνωση των Πρυτανικών αρχών αναφέρεται στο θέμα της μη Ομοτιμοποίησής μου και στο ότι το Τμήμα δεν την ενέκρινε. Δεν αναφέρεται όμως καθόλου στους λόγους, για τους οποίους δεν έγινε η Ομοτιμοποίηση. Στη Γ.Σ. του Τμήματος Χημείας στις 10/6/2014, όπου θα γινόταν η συζήτηση της πρότασης Ομοτιμοποίησής μου - η οποία είναι προφανής και αυτονόητη για το έργο μου και την προσφορά μου στο Τμήμα, στο Πανεπιστήμιο, στην Παιδεία και στην Κοινωνία - προς γενική έκπληξη και παρά τα ισχύοντα, καθώς πουθενά δεν προβλέπεται, εμφανίσθηκαν δύο μέλη ΔΕΠ προσκομίζοντας ένα δικόγραφο αγωγής εναντίον μου, προκειμένου να με δυσφημίσουν, για να μην πραγματοποιηθεί η ομοτιμοποίησή μου, το οποίο και πέτυχαν. Το κριτήριο το οποίο δεν πληρούσα για την αυτονόητη Ομοτιμοποίησή μου είναι ότι δεν έχω Ακαδημαϊκό Ήθος! και το επιχείρημα ήταν η αγωγή των. Η αγωγή των στηρίχτηκε σε κατασκευασμένη, ανυπόστατη και φανταστική στιχομυθία με μέλος ΔΕΠ στις 27/10/2013 για την ενοχοποίησή μου. Επισημαίνω ότι για την αγωγή των δύο μελών και τα αναφερόμενα σε αυτήν εις βάρος μου, έχω υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων. Στο ακροατήριο θα φανεί περίτρανα η αλήθεια.

Σύμφωνα με το νέο Νόμο για τη Παιδεία που θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση εντός του Ιουνίου, οι αποχωρούντες Καθηγητές είτε είναι Ομότιμοι είτε όχι, μπορούν να διδάξουν και προπτυχιακά μαθήματα εκτός των μεταπτυχιακών μαθημάτων. Επομένως, είναι αυτονόητο ότι μετά την ψήφιση του Νόμου, οι συνταξιοδοτηθέντες έχουν το δικαίωμα να διατηρούν τα γραφεία και τα εργαστήριά των για την άσκηση των διδακτικών καθηκόντων τους και των ερευνητικών δραστηριοτήτων τους. Η διάταξη στο νέο νόμο προβλέπεται λόγω των μαζικών αποχωρήσεων μελών ΔΕΠ, της μη αντικατάστασής των όπως γινόταν μέχρι και το 2010 και της μεγάλης έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Το μένος της σημερινής Διοίκησης εναντίον μου είναι πρωτόγνωρο και δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Να σημειωθεί ότι με τις αποχωρήσεις των μελών ΔΕΠ από το 2010 χωρίς αντικατάσταση, πολλά γραφεία είναι άδεια.

Είναι φανερό ότι κάποιους ενοχλεί η επιτυχία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιατρική Χημεία», του οποίου ήμουν Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος για 16 χρόνια, η πρόσκληση κορυφαίων Ερευνητών μεταξύ των οποίων πέντε Νομπελίστες και ένας εκ των οποίων ο James D. Watson, οι μεγάλες επενδύσεις στην Έρευνά μου από τον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα και το γεγονός ότι πραγματοποιείται ένα Έργο που προβάλει και τιμά παγκόσμια το Πανεπιστήμιο και τη χώρα. Επιπλέον, τους ενοχλεί το γεγονός ότι εκφράστηκα κατά των Συμβουλίων Ιδρύματος, ενώ τα είχα αρχικά υποστηρίξει αλλά στην πράξη απέτυχαν παταγωδώς, καθώς δεν εκπλήρωσαν κανέναν από τους λόγους για τους οποίους συστάθηκαν.

Επειδή η ανακοίνωση είναι απαξιωτική για το Ερευνητικό μου Έργο και την προσφορά μου, οφείλω να επαναλάβω αυτό που γνωρίζουν όλοι: η Ερευνητική μου ομάδα αποτελεί μία αριστεία στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, με ένα έργο το οποίο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Παγκοσμίου κύρους Ερευνητών καθώς και της Πολιτείας. Το Έργο μου αυτό, για να το υπενθυμίσω, μπορεί όποιος επιθυμεί να το δει στο link https://goo.gl/ogKflw. Το έργο μου έχει φέρει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στην πόλη άνω των 12.000.000€, τα οποία μεταφράζονται σε εκατοντάδες υποτροφίες, δεκάδες θέσεις εργασίας και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στην υπηρεσία της έρευνας του Πανεπιστημίου. Στην έρευνά μου έχουν συμβάλει πενήντα έξι (56) μεταπτυχιακοί φοιτητές μου, των οποίων έχω επιβλέψει την διδακτορική διατριβή (26) και την μεταπτυχιακή διατριβή ειδίκευσης (30). Επιπλέον, επιβλέπω μεταπτυχιακούς φοιτητές, των οποίων η διατριβή θα ολοκληρωθεί το 2017.

Σε μία περίοδο μεγάλης κρίσης για τη Χώρα, ενώ πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνάμεις και ιδιαίτερα η Καινοτομία που παράγουν τα Πανεπιστήμια, το μόνο που ενδιαφέρει κάποιους είναι η εκδίωξή μου από το Πανεπιστήμιο, αδιαφορώντας αν ανακοπεί ένα σημαντικό για την κοινωνία έργο.

Η έρευνά μου και η ολοκλήρωσή του έργου μου είναι αδιαπραγμάτευτα.

Γιάννης Ματσούκας
Καθηγητής Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Calgary, Καναδά
π. Πρόεδρος Τμήματος Χημείας
π. Διευθυντής ΜΠΣ “Ιατρική Χημεία” 1997-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου