ΠΑΤΡΑ : Ανυπότακτη Πολιτεία - Χρήστος Πατούχας .Δημοτικό «έργο», δεν μπορεί να παραχθεί ούτε να κριθεί



Προσπαθώντας να είμαστε κατά το δυνατόν αντικειμενικότεροι, θέλουμε να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:
·        Η Δημοτική Αρχή, ήταν υποχρεωμένη να κινηθεί μέσα στο άκρως ασφυκτικό πλαίσιο των περικοπών έως και 70% των κρατικών επιχορηγήσεων. Επίσης στην μείωση των εσόδων από δημοτικά τέλη και φόρους, λόγω αδυναμίας καταβολής τους από τους δημότες. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θεωρούμε ότι Δημοτικό «έργο», δεν μπορεί να παραχθεί ούτε να κριθεί, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις.



·        Υπήρξαν προσπάθειες να βελτιωθούν οι κοινωνικές δομές και η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Καταγράφουμε σαν θετική την προσπάθεια αυτή, είναι ωστόσο άμεσα εξαρτημένη από την γενική οικονομική κατάσταση του Δήμου.
·        Θεωρούμε απαραίτητο, οι Δημοτικές παρατάξεις να εκφράζουν με σαφήνεια και καθαρότητα τις πολιτικές και γενικότερα τις αυτοδιοικητικές τους θέσεις. Αυτό όμως είναι άλλο και άλλο το κομματικό φροντιστήριο που υφίσταται η Αντιπολίτευση σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών και το συντριπτικό ποσοστό με το οποίο εκλέχτηκε ο Κώστας Πελετίδης, (αποτέλεσμα ευρείας στήριξης, αριστερών, δημοκρατικών δυνάμεων και πολιτών), επιβάλλει πολιτικές πρωτοβουλίες και συνθέσεις, συμμαχίες συνολικές και ανά θεματική ενότητα.
 Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν υπήρξαν. Αντικαταστάθηκαν από έναν στείρο, ηγεμονικό, ξύλινο λόγο, υπεραπλούστευση της αντιμετώπισης των προβλημάτων, επί της ουσίας προειλημμένες αποφάσεις και περιορισμός του διαλόγου στα αιρετά όργανα.
Η Ανυπότακτη Πολιτεία, είχε δύο τρείς φορές την ευκαιρία να κριτικάρει την πρωτοβουλία του Δημάρχου, να συνυπογράφει κείμενα με τους άλλους τέσσερες Δημάρχους του ΚΚΕ. Αντιλαμβανόμαστε την σκοπιμότητα τους, δεν αντιλαμβανόμαστε την αποτελεσματικότητα τους.
Επιτέλους, πρέπει όλοι να καταλάβουν  το ρόλο του Δήμου σαν φορέα έκφρασης των πολιτών, σαν φορέα κινητοποίησης τους, σαν φορέα πάλης για τα δικαιώματα των δημοτών. Αυτό απαιτεί ευρύτερο προσανατολισμό, συμμαχίες, διάλογο, προσπάθεια. Πολύ περισσότερο όταν η πολιτική των μνημονίων, η πολιτική καταδίκης του λαού, συνεχίζεται με αμείωτη και μεγαλύτερη ένταση, και η ανατροπή της μόνο από τους λαϊκούς αγώνες μπορεί να προκύψει.
 Τίποτα δεν θα έρθει έτοιμο από τον ουρανό, τίποτα δεν πρέπει να παραπέμπουμε στο ακαθόριστο μέλλον.
Η Ανυπότακτη Πολιτεία, γνωρίζοντας τις δυσκολίες, έχει στηρίξει την Δημοτική Αρχή σε κάθε δύσκολη απόφαση και θα συνεχίσει να το κάνει. Αλλά με όρους σεβασμού και ισοτιμίας, καθαρών λόγων, μακριά από κομματικές προτεραιότητες.

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία
Χρήστος Πατούχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου