ΑΘΗΝΑ : Τα 10 τελικά γκάλοπ για τις εκλογές της Κυριακής

Αντιφατικές είναι οι δέκα τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι περισσότερες εξ αυτών -που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή- δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό της διαφοράς να εμφανίζεται άλλοτε ισχνό (από 0,5% έως 0,7%) και άλλοτε σαφές (από 2,5% έως 3%), ανάλογα τη μέτρηση. Σε καμία περίπτωση ωστόσο η διαφορά δεν φαίνεται να υπερβαίνει το όριο του στατιστικού λάθους, κάτι που θα επέτρεπε την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.  

Ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει αυτήν την ασαφή εικόνα είναι δίχως αμφιβολία και το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, λίγες μόλις ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης της Κυριακής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν σε όλες τις τελευταίες έρευνες και παρά την συμπίεση που επιφέρει η η τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου τα ποσοστά των αναποφάσιστων διατηρούνται από 9% έως 12%. Τούτο σημαίνει ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα αναμένεται να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, ακόμη και πάνω από την κάλπη, για την ψήφο τους, κάτι που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.
Όλες ωστόσο οι μετρήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα υπάρξουν όχι ένα, ούτε δύο αλλά τρία μεγάλα «ντέρμπι»:
  • Το πρώτο «ντέρμπι» αφορά -όπως είναι προφανές- το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία.
  • Το δεύτερο μεγάλο ντέρμπι αφορά την τρίτη θέση, την οποία φαίνεται να διεκδικούν με αξιώσεις η Χρυσή Αυγή, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ανάλογα με τη δημοσκόπηση. Ειδικότερα, η δημοσκοπηση της GPO δείχνει διαφορά 0,1% ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή με 6,1% και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 6% στη μάχη της τρίτης θέσης, ενώ εκείνη στη μέτρηση της MRB το ντέρμπι για την τρίτη θέση «παίζεται» ανάμεσα στην Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. Η πρώτη λαμβάνει 6,6% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ το Ποτάμι 6%. Διαφορά 0,7% ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καταγράφει η δημοσκόπηση της Rass. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καταλαμβάνει άνετα την τρίτη θέση με διαφορά μίας μονάδας από την Χρυσή Αυγή, ενώ στη δημοσκόπηση της Κάππα Research μάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή με 6,4% το ΠΑΣΟΚ με 6% και το ΚΚΕ με 5,7%. 
  • Τέλος, το τρίτο μεγάλο ντέρμπι αφορά τα κόμματα που κινούνται στο όριο -λίγο πάνω, λίγο κάτω- του 3% και το αν θα καταφέρουν εν τέλει να εισέλθουν στη Βουλή. Στη δημοσκόπηση της GPO η ΛΑΕ δείχνει να εισέρχεται άνετα στη Βουλή με 3,9%, ενώ ακριβώς στο όριο βρίσκονται οι ΑΝΕΛ. Εκτός μένει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Εντός Βουλής με ποσοστό 4% και 3,3% αντιστοίχως δείχνει την Ένωση Κεντρώων και τη ΛΑΕ η δημοσκόπηση της Marc, ενώ οι ΑΝΕΛ βρίσκονται και πάλι στο όριο με 2,9%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου