ΠΑΤΡΑ : ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ
Όπως και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας έχουμε αναφέρει, το «σχέδιο διαβούλευσης», που πρότεινε τον Αύγουστο ο Υπουργός κ. Δρίτσας, το βασικότερο που προέβλεπε, ήταν η μονομερής κατάργηση της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης της ζώνης των τρεισήμισι χιλιομέτρων του θαλασσίου μετώπου.
Ορθά το Δημοτικό Συμβούλιο, απέρριψε το σχέδιο αυτό.
 
Βεβαίως, δημιουργείται θέμα με τις προσκείμενες στην Κυβέρνηση παρατάξεις που το στήριξαν, αλλά αυτό δεν θα μας απασχολήσει στην παρούσα ανακοίνωση.
Η μονομερής κατάργηση της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης, αφαιρεί το κεκτημένο του Δήμου από το 2012. Το ότι αυτό υπήρξε ο βασικός σκοπός του «σχεδίου διαβούλευσης», αποδεικνύεται από συγκεκριμένες ενέργειες που ακολούθησαν.
 Όπως:
Παρεμπόδιση του Δήμου στην ολοκλήρωση εργασιών στο Νότιο Πάρκο και στο σχεδιαζόμενο Parking, που αναγκάστηκε η Δημοτική Αρχή να προβεί στο κόψιμο των κιγκλιδωμάτων και των λουκέτων.
Η Δημοτική Αρχή, χρειάστηκε την άδεια του Λιμεναρχείου και του ΟΛΠΑ, για να ανοίξει δύο τρύπες στην μάντρα, για την παροχέτευση των υδάτων την ημέρα της πλημμύρας. Μάλιστα, ο Δήμος δέχτηκε έγγραφο για την άμεση αποκατάσταση τους.
Απαγορεύτηκε στον πιο αυστηρό τόνο στον Δήμο, να εκτελέσει εργασίες συντήρησης στην Μαρίνα. Σε πρώτη φάση αυτό προέβλεπε την αξιοποίηση δυτών για τον έλεγχο του χώρου. Ο Δήμος, ζήτησε την άδεια του Λιμεναρχείου και η απαγόρευση ήρθε με εντολή του Υπουργείου.
Συμπεράσματα:
Μετά το «σχέδιο διαβούλευσης» του Δρίτσα, παρατηρείται μεγάλη ταχύτητα στην εφαρμογή στην πράξη των μονομερών αποφάσεων, για την οριστική αποβολή του Δήμου από το Θαλάσσιο Μέτωπο. Στους στόχους αυτούς, εντάσσονται, σαν προειδοποιητικές βολές, οι κλήσεις σε απολογία του κ. Δημάρχου. Φαίνεται να τελειώνουν οι «ανέφελες» σχέσεις μεταξύ Δημάρχου και ΟΛΠΑ. Πιθανόν να τελειώνουν και οι αυταπάτες. Υπάρχουν ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, τις οποίες έχουμε επισημάνει στον κ. Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατιδίαν.
Ήταν λάθος η εγκατάλειψη του Συνεδριακού Κέντρου στο παλιό λιμάνι, σαν χώρου συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσλειτουργίας του, υπήρχε σχέδιο διαμόρφωσης με χαμηλό κόστος.
Συμφωνούμε με τις εργασίες διαμόρφωσης του Νότιου Πάρκου, (θα συμφωνούσαμε περισσότερο, αν γινόταν με λιγότερο έντονο τον επικοινωνιακό χαρακτήρα) και κυρίως αν γινόταν ταυτόχρονα με εργασίες στο κεντρικό Θαλάσσιο Μέτωπο, π.χ. στο τμήμα Γούναρη – Αγίου Νικολάου. Πεζοδρόμηση και διαγραμμίσεις, δεν έχουν μη αντιμετωπίσιμο κόστος.
Δεν συμφωνούμε με τις αιτήσεις εκ μέρους του Δήμου για την «αδειοδότηση» και για την Μαρίνα και για την διάνοιξη των οπών. Είναι σαν να αποδέχεται ο Δήμος την μονομερή κατάργηση της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης.
Δεν συμφωνούμε, ότι το θέμα της διεκδίκησης του Θαλασσίου Μετώπου, είναι θέμα μόνον της Δημοτικής πλειοψηφίας. Είναι σαν να εγκαταλείπει ο Δήμος το μέγα όπλο του, που είναι η συμμετοχή των φορέων και του λαού της Πάτρας. Η συμμετοχή αυτή εκδηλώθηκε, αλλά και αξιοποιήθηκε, στο παρελθόν με επιτυχή αποτελέσματα. Ο κ. Δήμαρχος γνωρίζει, ότι τα διαβήματα, οι επισκέψεις στην Αθήνα, η αλληλογραφία, ακόμα και οι συνεντεύξεις τύπου ελάχιστα αποδίδουν.
Προτείνουμε:
Με πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου και της κυρίας Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη όλων των κοινωνικών, επιστημονικών, επαγγελματικών φορέων, επιμελητηρίων, Βουλευτών και της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Γενικό προσκλητήριο, που να απευθύνεται σε κάθε συνδημότη μας, για την οργάνωση άμεσων μαζικών κινητοποιήσεων.
Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών
Δημήτρης Αϊβαλής, Δημήτρης Αλεξίου, Γιάννης Πανταζόπουλος
Χρήστος Πατούχας, Νίκος Τζανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου