Μία γυναίκα έχασε την ζωή της κατά την διάρκεια του σεισμού, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε τα Επτάνησα το πρωί της Τρίτης και έγινε αισθητός από την Ηπειρο μέχρι και την Πελοπόννησο.
Η 60χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και προσέκρουσε με δύναμη στο τοίχο του σπιτιού της, στην Πόντη Βασιλικής της Λευκάδας, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 09:10, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το αμερικανικό USGS, ωστόσο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,5 Ρίχτερ.
Ο σεισμός διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από τα Επτάνησα, την Πάτρα τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα μέχρι την Στερεά Ελλάδα, το Ναύπλιο και την Καλαμάτα.
Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων, έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε,, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης. Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.
Προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Αθάνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Λευκάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική της Λευκάδας, η υπηρεσία προσπαθεί να προσεγγίσει το χωριό, όπου υπάρχει τραυματίας, ενώ έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής.
Ο δήμαρχος Λευκάδας, Κων. Δρακονταειδής, δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο νησί αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτο.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί.
"Οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.
Kατάρρευση στο Μεσολόγγι
Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Λευκάδα.
Σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα.
Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου