Γενικευμένος εμφύλιος ξέσπασε στη Νέα Δημοκρατία

Μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό άνοιξε ο Ευ. Μεϊμαράκης, με όχημα την εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές. Πώς απαντά ο Αντ. Σαμαράς. Υπό παραίτηση από μεταβατικός αρχηγός, ζήτησε παραιτήσεις και των συνυποψηφίων του. Στο κάδρο της σύγκρουσης και ο Βορίδης. Προς νέες εκλογές 13-20 Δεκεμβρίου.
Νέος γύρος σκληρής αντιπαράθεσης άνοιξε στη Νέα Δημοκρατία, 24 μόλις ώρες μετά το φιάσκο των εκλογών και ενώ παραμένει ερώτημα πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα το κόμμα.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έλυσε τη σιωπή του σήμερα το πρωί και με δηλώσεις του στράφηκε εναντίον των συνυποψηφίων του, κατηγορώντας τους ότι δυναμιτίζουν το κλίμα στη Ν.Δ. Παράλληλα, όμως, έβαλε στο κάδρο των ευθυνών, αναφορικά με την εταιρεία που ανέλαβε τη διεξαγωγή των εκλογών αλλά και για τις επιλογές προσώπων (όπως ο Ανδρέας Παπαμιμίκος), τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον Μάκη Βορίδη.


Συγκεκριμένα, ο υπό παραίτηση (όπως είπε) μεταβατικός αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε ότι όταν έγινε ο διαγωνισμός και επελέγη η εταιρία, ελέχθη ότι είχε φέρει εις πέρας εργασίες όταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση. «Είναι υποκριτικό να μιλούν έτσι άνθρωποι που διατελούσαν υπουργοί της τότε κυβέρνησης, όταν δόθηκαν τέτοιες εργασίες. Ο Μ. Βορίδης ήταν υπουργός και όπως ξέρω, την ήξερε την εταιρεία ενώ συνέχισε να έχει συνεργασία με την εταιρία και στη δική του δικηγορική ενασχόληση», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.
Πρόσθεσε ότι «και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία. Γιατί εκπλήσσονται τώρα;».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης πήγε ακόμα παραπέρα σημειώνοντας ότι «οι επιλογές προσώπων σε κρίσιμες θέσεις, όπως του Ανδ. Παπαμιμίκου, έγιναν από τον Αντώνη Σαμαρά» και ο ίδιος απλά δεν τους άλλαξε.

Ο Σαμαράς σήκωσε το γάντι

Αμεσα απάντησε μέσω συνεργατών ο πρώην πρωθυπουργός. Αρχικά μέσω του ΑΠΕ τονίστηκε ότι «όσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού. Ο Αντώνης Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά».
Λίγο αργότερα επανήλθαν δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις, αναφορικά με την εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές της ΝΔ και εκπροσωπείται από τον κ. Κλωνάρη. Όπως αναφέρουν:
«Πρώτον, η επιλογή της εταιρείας έγινε με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΦΕ και τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων και των τεσσάρων υποψηφίων.
Δεύτερον, θυμίζουμε ότι για τις εκλογές της ΝΔ είχε αρχικά επιλεγεί από τη διεύθυνση πληροφορικής και τη διεύθυνση προμηθειών της ΝΔ άλλη εταιρεία, απόφαση που άλλαξε μετά τις γνωστές, θορυβώδεις αντιδράσεις του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Με αποτέλεσμα, να γίνει η διαδικασία από την αρχή και να επιλεγεί η InfoSolutions, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο ίδιος ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Τρίτον, ο κ. Κλωνάρης, που εκπροσωπεί την εταιρεία που ανέλαβε το έργο, είναι παντελώς άγνωστος στον κ. Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, ο κ. Κλωνάρης συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία είτε ως υπάλληλος, είτε ως μέτοχος, είτε ως ιδιοκτήτης εταιρείας πληροφορικής, ήδη από την εποχή όπου ο κ. Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος.
Τέταρτον, ελέχθη ότι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, η εταιρεία αυτή ανέλαβε έργο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι η InfoSolutions (με αυτό ή με άλλο όνομα) είχε ήδη από δεκαετίας επιλεγεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, για τη συντήρηση δικτύων, έχοντας αντίστοιχη σύμβαση με τους συντηρητές του ασανσέρ, τους απολυμαντές ή τους καθαριστές των εγκαταστάσεων. Η σύμβαση ήταν αξίας 562 ευρώ/μήνα και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Πέμπτον, ο κ. Πτωχός, στον οποίο ονομαστικά αναφέρθηκε ο κ. Μεϊμαράκης, θέλει να δηλώσει ότι δεν είχε ποτέ σχέση με τον κ. Κλωνάρη και τις εταιρείες του, τον οποίο ούτε καν γνωρίζει. Και λυπάται που υποχρεώνεται δημόσια να διαψεύδει τον κ. Μεϊμαράκη.
Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας».

Αντεπίθεση και από Βορίδη σε Μεϊμαράκη

Αμεσα αντέδρασε και ο Μάκης Βορίδης. «Ο κ. Μεϊμαράκης με κατηγόρησε για υποκρισία, διότι όπως είπε, γνώριζα την Εταιρία που ανέλαβε το έργο της υποστήριξης των εκλογών για τον Πρόεδρο της ΝΔ, της είχα δώσει δουλειές ως Υπουργός και είχα και δικηγορικές σχέσεις μαζί της. Απαντώ:
1) Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε επαγγελματική ή άλλη σχέση με την εταιρία.
2) Εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, ουδέποτε έχει ανατεθεί από εμένα στα πλαίσια της ασκήσεως των Υπουργικών μου καθηκόντων έργο στη συγκεκριμένη εταιρία.
3) Σε κάθε περίπτωση, η υπηρεσία που ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο στην εν λόγω εταιρία αποτελεί υπηρεσία της Νέας Δημοκρατίας στην οποία, εξ όσων γνωρίζω, προΐσταται ο κ. Μεϊμαράκης. Τι εννοεί ακριβώς; Έχω παρέμβει στον ίδιο ή σε άλλον καθ' οιονδήποτε τρόπο προκειμένου να ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο στη συγκεκριμένη εταιρία; Αν δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, τι νόημα έχουν οι προηγούμενες αναληθείς αναφορές;
Είπαμε να κρατάμε την αντιπαράθεση σε ένα επίπεδο, ειδικά οι "παλιοί", που ισχυρίζονται ότι είναι θεματοφύλακες του πολιτικού πολιτισμού».

Παραιτούμαι, να… παραιτηθείτε

Και ενώ από πλήθος στελεχών της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται αγωνία για το αύριο της παράταξης, με ορισμένους να μιλούν πλέον ανοικτά για τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι δεν είναι κολλημένος με τις καρέκλες και είναι έτοιμος να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος. Κάλεσε μάλιστα τους συνυποψηφίους του να κάνουν το ίδιο: οι Αδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (κάτι που έγινε) και ο Απόστολος Τζιτζικώστας από περιφερειάρχης. Ο τελευταίος ωστόσο έσπευσε, δια συνεργατών του, να αρνηθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει εκλεγεί στην Περιφέρεια από τον λαό και ότι η θέση δεν είναι κομματική -διορισμός, όπως συμβαίνει με τους συνυποψηφίους του.
«Εγώ να παραιτηθώ όσο διαρκέσει η διαδικασία μέχρι τις εκλογές, και μπορώ να ζητήσω και σήμερα από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη να γίνει ο μεταβατικός πρόεδρος», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η καρέκλα του μεταβατικού προέδρου δεν με συγκίνησε ποτέ και ήμουν έτοιμος να την παραδώσω και τον Αύγουστο, σημείωσε. Μπορώ να παραιτηθώ από τη θέση του μεταβατικού προέδρου και να οριστεί άλλος. Θα πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τζιτζικώστας από περιφερειάρχης, γιατί έχει εκτελεστική εξουσία και μη μου πει κανείς ότι ξαφνικά τον αγάπησαν όλοι οι δήμαρχοι της περιφέρειάς του...
Παράλληλα, ζήτησε να παραιτηθούν από τις θέσεις τους ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί του για την ηγεσία της ΝΔ.
Οπως είπε, χθες δεν μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους νεοδημοκράτες, τους οποίους πληγώσαμε. Ενώ έπρεπε να βρούμε άμεσα τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά, οι εκλεκτοί συνάδελφοι βρήκαν σε ένα τεχνικό ζήτημα, τοπίο αντιπαράθεσης, ενώ και οι ίδιοι συμμετείχαν στην ΚΕΦΕ, σημείωσε, κάνοντας λόγο για ένα ζήτημα απολύτως τεχνικό, που δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί.

Οι αντιδράσεις των συνυποψηφίων

Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Απόστολου Τζιτζικώστα από τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ζήτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με συνεργάτες του.
Όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει καμιά σχέση με το χθεσινό φιάσκο. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της Ν.Δ. (Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης) είναι διορισμένοι στις θέσεις που κατέχουν, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκλεγμένος. Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη μετά το χθεσινό φιάσκο και δεν την είχε ζητήσει τις προηγούμενες πενήντα μέρες. Επίσης, οι πολίτες καταλογίζουν ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη για το φιάσκο».
Από την άλλη πλευρά, μέσω Twitter ο Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την παραίτησή του από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας: «Παραιτούμαι αμέσως από ΚΕ της ΝΔ, όπως ζήτησε ο κ. Μεϊμαράκης, και αναμένω και την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα από περιφερειάρχη», υπογράμμισε. Λίγο αργότερα έστειλε και τη σχετική επιστολή. Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ότι με τις δηλώσεις του τορπιλίζει το κλίμα.
Την παραίτησή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου γνωστοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αποκάλυψε και επιστολή που είχε στείλει στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, προειδοποιώντας για τα προβλήματα στη διαδικασία εκλογής ήδη από τις 11 Νοεμβρίου.

Συνεδριάζει η ΚΕΦΕ

Εν τω μεταξύ πάντως συνεδριάζει η ΚΕΦΕ για να αποφασίσει τι μέλει γενέσθαι με τις εκλογές. Επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα συνεννόησης και διάθεσης να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής όσο το δυνατόν συντομότερα. Τα μέλη της επιτροπής συνέταξαν κείμενο με το οποίο δηλώνεται η εμπιστοσύνη των υποψηφίων και έλαβαν θετική ανταπόκριση.
Την ίδια στιγμή στους διαδρόμους της Λεωφ. Συγγρού κυκλοφορούν δύο ημερομηνίες, η 6η Δεκεμβρίου (που όμως είναι επέτειος του θανάτου του Α. Γρηγορόπουλου) και η 13ή Δεκεμβρίου. Με βάση το πιθανότερο σενάριο κάλπες θα στηθούν στις 13 και στις 20 Δεκεμβρίου.

Αγωγή κατά Παπαμιμίκου σκέφτεται ο Μεϊμαράκης

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, τους ενημέρωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και αγωγή για προσωπική ηθική βλάβη κατά της εταιρείας που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ.
Ανέφερε, επίσης, ότι θα σκεφτεί αν θα κάνει το ίδιο και εναντίον του προέδρου της ΚΕΦΕ και γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, του διευθυντή της ΝΔ Δημήτρη Τσιμάρα και του διευθυντή πληροφορικής του κόμματος Νίκου Πέτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου