ΠΑΤΡΑ : Θεατρική Παράσταση «Ο Γλάρος Ιωνάθαν»



Ο Σύλλογος Φίλων της Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών «Δημήτρης και Βέρα Σφήκα» σε συνεργασία με τη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 και από ώρα 18:00 έως 20:00 στην αίθουσα «ΑΙΓΛΗ» του Δήμου Πατρέων (περιοχή VESO MARE) εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Το κεντρικό περιεχόμενο της εκδήλωσης αφορά τη Θεατρική Παράσταση «Ο Γλάρος Ιωνάθαν»,  που βασίζεται στο πολυαγαπημένο αλληγορικό παραμύθι «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» του Ρίτσαρντ Μπαχ, το οποίο περιγράφει την προσπάθεια του ατόμου να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Η θεατρική παράσταση ανεβαίνει από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της «Εκτός των Τειχών»  και συντελεστές της είναι:
Πάρις Μέξης: θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία - σκηνογραφία
Νίκος Κυπουργός: πρωτότυπη σύνθεση μουσικής
Γιωργίνα Γερμανού: σκηνογραφία
Μάνος Βαβαδάκης: βοηθός σκηνοθέτη
Ερμηνευτές της παράστασης είναι: Άντρη Θεοδότου, Κωνσταντίνος Καϊκής, Μαρία Μοσχούρη, Θεοδώρα Ντούσκα και Ουσίκ Χανικιάν.
Εκτέλεση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Γεωργίου / POLYPLANITY Productions
Η παράσταση απευθύνεται σε ειδικές ομάδες κοινού με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης, όπως ασθενείς, ηλικιωμένους, έγκλειστους ή κατοίκους ακριτικών περιοχών και ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το περιεχόμενο της παράστασης σχετίζεται με την ανάδειξη της διαφορετικότητας και την αποδοχή της από το κοινωνικό σύνολο. Η πλοκή του θεατρικού έργου αναφέρεται στον γλάρο Ιωνάθαν Λίβινγκστον, ο οποίος είναι διαφορετικός γλάρος. Αντίθετα από τους γλάρους του σμήνους του, αρέσκεται στο να πετάει, όχι μόνο για να ψαρέψει τη λεία του, αλλά γιατί απλώς του αρέσει να πετάει. Οι άλλοι γλάροι δεν καλοβλέπουν αυτή την αγάπη του και τον εξορίζουν ως αφύσικο, επικίνδυνο και ασεβή προς τις παραδόσεις τους. Ο Ιωνάθαν μένει μόνος και αναμετριέται με τα στοιχεία της φύσης. Χωρίς να το βάζει κάτω, εξασκείται στο πέταγμα, γίνεται καλύτερος και μια μέρα πετάει τόσο μακριά που συναντάει ένα σμήνος από άλλους γλάρους. Οι νέοι γλάροι τον υποδέχονται στην ομάδα τους και του αποκαλύπτουν πως κι εκείνοι εξορίστηκαν, ο καθένας από το δικό του σμήνος. Ο Ιωνάθαν ξεκινά να πετά μαζί τους, χαρούμενος που αγάπησε και διεκδίκησε μια ζωή καλύτερη από την απλή επιβίωση.
Στην παράσταση της Στέγης, οι ηθοποιοί, με τη συνεργασία του κοινού, συνδημιουργούν την ιστορία του γλάρου. Η αφήγηση αλλάζει χέρια, σώματα και στόματα, καθώς θεατές και ηθοποιοί εναλλάσσονται στους ρόλους του Ιωνάθαν, των άλλων γλάρων και των στοιχείων της φύσης. Με τον τρόπο αυτό, οι συμμετέχοντες παρακολουθούν από διαφορετικές οπτικές την ιστορία και, ως τολμηροί γλάροι, παρακινούνται να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή και να μη διστάσουν να... πετάξουν! Όσο πιο μακριά μπορούν…
Πριν την έναρξη της θεατρικής παράστασης ο Φυσίατρος και υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κος Αθανάσιος Κυριακίδης σε μια σύντομη ομιλία του θα παρουσιάσει το ερευνητικό έργο της Κλινικής Αποκατάστασης και θα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε άνδρες ηλικίας 25-55 ετών να συμμετάσχουν δωρεάν σε κλινική δοκιμασία στην Κλινική Αποκατάστασης. Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 2613603129 ή στο 6948078212 προκειμένου να κλείνει ραντεβού για εξέταση.
Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι δωρεάν με τη διευκρίνιση ότι  απευθύνεται σε φορείς που δραστηριοποιούνται και υποστηρίζουν άτομα που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και λόγω των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Γι’ αυτό κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθύνεται κατά τις καθημερινές (12:00-14:00) στο τηλέφωνο  2613603114 (κα Κατερίνα Μαρίνη) προκειμένου να δηλώσει τη συμμετοχή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου