ΠΑΤΡΑ : 32 Χρόνια συνεπούς, συνεχούς και ανιδιοτελούς προσφοράς



32 Χρόνια συνεπούς, συνεχούς και ανιδιοτελούς προσφοράς στον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη χορωδιακή πράξη στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, συνόδευσαν τη καλλιτεχνική και δημιουργική προσφορά της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ κατά το απερχόμενο 2015.
           Οι 78 συναυλίες- εκδηλώσεις, που υλοποιήθηκαν από τα 10 τμήματα του Οργανισμού, των οποίων οι χαρακτηριστικές και πλέον κύριες δραστηριότητες, παραθέτονται στη συνέχεια, σκιαγραφούν το σύνολο της καλλιτεχνικής συμμετοχής των υπέρ600ων μελών, που δραστηριοποιούνται στους κόλπους της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ.

Η ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [Διεύθυνση: Δήμητρα Πίτσου- Διαμαντοπούλου, Βοηθός Διεύθυνσης: Ελένη Μουζάκη, πιάνο: Αρετούσα Νικολοπούλου], συμμετείχε 29 Μαρτίου, στην Άμφισσα σε Συνέδριο της Μουσικής Εκπαίδευσης, αλλά και στην Πάτρα σε εκδήλωση του ΤΕΙ, στις 8 Μαΐου. Έλαβε μέρος στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής ημέρας Μουσικής, στον αύλειο χώρο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, την 21η Ιουνίου, αλλά και στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Οργανισμού, στο    Σ.Π.Κ.Π. Πατρών, στις 20 Δεκεμβρίου.
           Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ  [Διεύθυνση: Ελένη Παπαδοπούλου- Αραβαντινού, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά], συμμετείχε στις 16 Ιανουαρίου, σε εκδήλωση της Ι.Μητροπόλεως Πατρών, ενώ έλαβε μέρος στη συναυλία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, την 21η Ιουνίου. 3-5 Ιουλίου προσκεκλημένη της Θερινής Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Πατρών, έδωσε δύο συναυλίες στην Κέρκυρα [Ιόνιος Ακαδημία και Αγ. Γεώργιος Κορακιάνας], από κοινού με τη Νεανική Χορωδία του Οργανισμού. Τον Οκτώβριο 14-17, έλαβε μέρος στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Καλαμάτας, όπου κατέκτησε Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Παιδικών χορωδιών, ενώ συμμετείχε την 20ή Νοεμβρίου, στην Τελετή Έναρξης του Αιματολογικού Συνεδρίου του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Σ.Π.Κ.Π.Πατρών. Τέλος έλαβε μέρος στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ, την 19η Δεκεμβρίου στο ΣΧ.Π.Κ.Π. Πατρών.
            Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [Διεύθυνση: Ελένη Παπαδοπούλου- Αραβαντινού, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά], έλαβε μέρος στη συναυλία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, με προσκαλεσμένη τη Νεανική Χορωδία Τρίπολης, και από κοινού με την Παιδική Χορωδία του Οργανισμού στις συναυλίες της Κέρκυρας. Στο 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Καλαμάτας, κατέκτησε Χρυσό Βραβείο, στην κατηγορία των Νεανικών Χορωδιών, ενώ έλαβε μέρος στο Αιματολογικό Συνέδριο του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ.
            Η ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ [Διεύθυνση: Σταύρος Σολωμός, πιάνο; Λούση Χριστοδούλου], ερμήνευσε κατά την παράδοση, το τροπάριο ‘’Σήμερον κρεμάται…’’ τη Μ. Πέμπτη στον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Πατρών, ενώ οργάνωσε και παρουσίασε τρείς συναυλίες για τα 90 χρόνια των συνθετών Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, στα Καλάβρυτα, Αίγιο και Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών [Πανσέληνο], 27-29 Αυγούστου, από κοινού με Ορχήστρα ]Διεύθυνση: Σταμάτης Λέκκας] και τους ερμηνευτές, Χριστίνα Τσιμπρή και Χρήστο Κωνσταντόπουλο. 14-17 Οκτωβρίου έλαβε μέρος στο 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών Καλαμάτας, όπου τιμήθηκε με Αργυρό βραβείο, την 1η Νοεμβρίου συμμετείχε σε συναυλία του Οργανισμού για το Αντωνοπούλειο Ίδρυμα, ενώ έλαβε μέρος στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ.
             Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ [Διεύθυνση: Γιάννης Κόττορος], συμμετείχε σε εκδηλώσεις μνήμης της Αλώσεως 29 Μαΐου και 1η Ιουνίου, στη Διακίδειο Σχολή αλλά και τον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδας, ενώ την 8η Σεπτεμβρίου, απέδωσε Ύμνους στον Ι.Ν. Παντανάσσης του Μυστρά, σε εκδήλωση Ιταλικού πολιτιστικού φορέα. Την 1η Νοεμβρίου συμμετείχε στη συναυλία για το Αντωνοπούλειο Ίδρυμα, ενώ στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2015, την 22α Νοεμβρίου και με την ευκαιρία των θυρανοιξίων του Ι.Ν. Παντανάσσης Πατρών, έδωσε μεγάλη συναυλία εντός του Ναού με Υμνους προς τιμήν της Παναγίας της Παντανάσσης. Τέλος έλαβε μέρος στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Οργανισμού.
             Το ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’ [Διεύθυνση-πιάνο: Αρετούσα Νικολοπούλου- ΑλμπέναΠένκοβα], συμμετείχε στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραλίας Κατερίνης, δίδοντας δύο συναυλίες 25-27 Σεπτεμβρίου, ενώ έλαβε μέρος και στη συναυλία για το ΑντωνοπούλειοΊδρυμα. 12 Δεκεμβρίου συμμετείχε σε εκδήλωση για το Ίδρυμα ‘’Μέριμνα’’, ενώ έλαβε μέρος και στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Οργανισμού.
             Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ [Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος], έλαβε μέρος στις εορτές Εξόδου Μεσολογγίου την 4η Απριλίου, αλλά και στο νυχτερινό ημιμαραθώνιο Πάτρας 13 Ιουνίου. Με τη συμμετοχή της έκλεισε τη συναυλία για το ΑντωνοπούλειοΙδρυμα, ενώ έλαβε μέρος και στο Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο του Οργανισμού, ανοίγοντας και κλείνοντας το πρόγραμμα της συναυλίας.
             Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, ανηλίκων και ενηλίκων [Διεύθυνση: Αθηνά Καλλιμάνη- Γεωργιτσοπούλου], συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις του Θεατρικού ΟΤΕ Πάτρας, 21-24 και 28 Ιανουαρίου και 9-11 Φεβρουαρίου στο θέατρο ‘’Λιθογραφείο’’, έλαβε μέρος στη χοροεσπερίδα του Οργανισμού, στο ‘’Συμπόσιο’’ παρουσιάζοντας  το χιουμοριστικό ‘’Καραγκιοζογκάλοπ’’, ενώ παρουσίασε για λογαριασμό του ΚΕΘΕΑ Πάτρας, στο θέατρο ‘’Λιθογραφείο’’ το έργο ‘’Φωταγωγός’’ του Σπύρου Γαλαίου. Στις 2 Ιουλίου στην αίθουσα συναυλιών του Οργανισμού, παρουσίασε θεατροποιημένη ποίηση των Ρίτσου- Ελύτη, με τη συμμετοχή της Έφης Καββαδία-Ζέρβα, πιάνο και του Σέργιου Σοιλέ, φλάουτο [καθηγητών του Ωδείου της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ].
             Το ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’VIBRATO’’ [Διεύθυνση: Γιώργος Αθανασακόπουλος], παρουσίασε 17 Ιουλίου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, τη μουσική παράσταση ‘’Περνάς σαν χρώμα’’, ενώ έλαβε μέρος σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, την 28η Ιουλίου. Στις 19 Νοεμβρίου, παρουσίασε τη μουσική του Γιώργου Αθανασακόπουλου: ‘’Ιόνιο, πορεία Δυτικά’’, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά, από κοινού με τους συντελεστές του έργου, Διονύση Καρατζά [ποίηση] και Δημήτρη Ταλιάνη [φωτογραφία]. Επίσης έλαβε μέρος στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Οργανισμού.
            Το ΩΔΕΙΟ της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ [Διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος, Διοικητική Διεύθυνση: Έφη Καββαδία- Ζέρβα], στην πρώτη χρονιά της αυτόνομης λειτουργίας του, παρουσίασε στην αίθουσα συναυλιών της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ‘’Τόλης Νομικός’’, το 1ο Φεστιβάλ Κιθάρας: ‘’6 χορδές μία Ορχήστρα’’, 29-31/1 και 1/2, με προσκαλεσμένους τους Τούλα Μανιάκη [αρχαιολόγο] και Διονύση Καρατζά [ποιητή] και την πραγματοποίηση τριών συναυλιών με ευθύνη του καθηγητού του Ωδείου, Γιώργου Αθανασακόπουλου, αλλά και τη βραδιά τζάζ μουσικής με τους Μένιο Γούναρη και Γιώργο Κοκκινάρη, 7 Μαρτίου. 7 Μαρτίου παρουσιάστηκαν οι μουσικές του Μάρτη με τη Χρύσα Πανταζοπούλου και τους σπουδαστές της, 9 Μαίου έγιναν οι μαθητικές επιδείξεις των Σχολών ενόργανης μουσικής του Ωδείου και 6 Ιουνίου η συναυλία ‘’GrooveandSound’’ με κρουστά [Κώστας Κονδύλης- Γιώργος Λαμπράκος] και ηλ. Κιθάρες [Βασίλης Τζιατζιάς]. Έργα από μιούζικαλ παρουσίασε η Σχολή Σύγχρονου τραγουδιού της Χρύσας Πανταζοπούλου, στις 27 Ιουνίου, ενώ τμήμα της Σχολής, έλαβε μέρος και στην εκδήλωση των ‘’Μαχητών’’, στο Σ.Π.Κ.Π. Πατρών, την 28η Νοεμβρίου.
             Σε επίπεδο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, εκπρόσωποι του συμμετείχαν στις δραστηριότητες της ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας [18/1], οργανώθηκε η κατ’ έθιμο γιορτή της Τσικνοπέμπτης [12/2], στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού, αλλά και η καθιερωμένη αποκριάτικη χοροεσπερίδα στο ‘’Συμπόσιο’’ την Τσικνοπαρασκευή 13 Φεβρουαρίου. Στις 16 Μαΐου γιορτάστηκαν στην ‘’Αγορά Αργύρη’’ τα 32 χρόνια της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ, με επιφανείς καλεσμένους στο πάνελ της εκδήλωσης [π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Διονύσης Καρατζάς, Κώστας Λογαράς, Αλέξης Σκαρμέας] και τη συμμετοχή της ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ του Οργανισμού. 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι ανά τριετία Αρχαιρεσίες της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ, απ’ όπου αναδείχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού: Γιάννης Κόττορος [Πρόεδρος], Παναγιώτης Αρκαδιανός [Αντιπρόεδρος Α΄], Αλέξανδρος Καράντζαλης [Αντιπρόεδρος Β΄], Ολυμπία Ζώη-Τσίρη [Γ. Γραμματέας], Γιώργος Σταματόπουλος [Ταμίας], Ελένη Μουζάκη [ΈφοροςΔημ. Σχέσεων] και Αρετούσα Νικολοπούλου [μέλος]. Καλλιτεχνικός Διευθυντής ορίστηκε και πάλι ο Μο Σταύρος Σολωμός και Αναπληρώτρια Καλ/κή Διευθύντρια η πιανίστα Έφη Καββαδία- Ζέρβα. Τέλος την 21η Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του ΦΟΡΟΥΜ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2015, στον ‘’Αστέρα’’, οργάνωσε Συνεδρία, με θέμα ‘’Διαδρομές προόδου στον Πολιτισμό’’ με προσκεκλημένους τους: Σταύρο Μπένο, Ανδρέα Καράβολα, ΜίκαελΖάιμπελ, Δημήτρη Παπαζαχαρίου και τον Πρόεδρο του Οργανισμού. Το μουσικό μέρος κάλυψαν με τις κιθάρες τους οι Γιώργος Αθανασακόπουλος και Φώτης Τσιλεμέκης, συνοδεύοντας τη φωνή της Δέσποινας Κριμπά.
             Ήδη έχει σχεδιασθεί και ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του 2016, που θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα, για το Α΄ εξάμηνο του έτους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου