ΠΑΤΡΑ : Ιδού το πρώτο βήμα συνεννόησης

Του Γιώργου Τελώνη
          Τον τελευταίο καιρό η συζήτηση περί της επίτευξης μιας συναίνεσης σε εθνικό επίπεδο έχει επανέλθει δριμύτερη στο δημόσιο βίο, έστω κι αν διεξάγεται με διαφορετικούς όρους και με ελάχιστες έως απειροελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
Όμως, αναμφίβολα, συνιστά θετική ένδειξη το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει πλέον για τα καλά, αποτελώντας μια εξέλιξη που ανοίγει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας. Μην ξεχνάμε ότι, όπως δείχνει και η Ιστορία, ως Έθνος, στα δύσκολα μόνο ενωμένοι τα καταφέραμε.







Ακριβώς αυτόν τον σπόρο της συναίνεσης, σε τοπικό επίπεδο, με τη μορφή της συνεννόησης μας ως πόλη για τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν και ζητούν κοινώς αποδεκτές λύσεις μέσα από κοινούς προσανατολισμούς, επιχείρησε να ρίξει και ο γράφων με ένα άρθρο του που δημοσιοποιήθηκε προ μηνός στα μέσα ενημέρωσης.
Και, ομολογουμένως, η ανταπόκριση στη σχετική προτροπή υπήρξε κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, με αρκετούς Πατρινούς να την επικροτούν.
Ένα σημαντικό βήμα στην προαναφερόμενη κατεύθυνση συνιστά και η πρωτοβουλία των εμπόρων της Πάτρας να συνενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία, εν όψει της εορταστικής περιόδου, ενός ανοικτού εμπορικού κέντρου.
Με την ενέργεια αυτή, ο εμπορικός κόσμος έδειξε ότι αντιλήφθηκε εμπράκτως τη σημασία που έχει για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού η συνεννόηση, η οποία προβάλει πλέον ως μια αδήριτη ανάγκη.
Ασφαλώς και αυτή δεν μπορεί να έλθει με μεμονωμένες ενέργειες και  από τη μια μέρα στην άλλη, όμως το ξεκίνημα μιας συλλογικής προσπάθειας στη θεμιτή κατεύθυνση δεν μπορεί να περιμένει άλλο.  
Άλλωστε, πολλοί στη μικρή κοινωνία που γεννηθήκαμε, ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ανησυχίες, που με τη σειρά τους επίσης δεν μπορούν να περιμένουν.
Οι καιροί ου μενετοί. Και αυτό ας δείξουν εμπράκτως ότι το αντιλαμβάνονται, εκτός από τους εμπόρους, και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς, προβαίνοντας σε μια πρώτη κίνηση μέσα από τη διεξαγωγή μιας ανοικτής συζήτησης, η οποία θα αποτελέσει και το βήμα για τη διενέργεια ενός γόνιμου διαλόγου, με ανοικτή ατζέντα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου