KALAMATA:21 Συμμετοχή σε Διεθνές Δίκτυο και Διεθνή Διαγωνισμό


Το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ», έγινε μέλος στο δίκτυο «Διεθνές Παρατηρητήριο για τη Συμμετοχική Δημοκρατία» (OIDP) στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 500 πόλεις από 52 χώρες με στόχο τη συνεργασία φορέων για την ανταλλαγή εργαλείων και εμπειριών στη συμμετοχική δημοκρατία και στην ανάπτυξη ενεργών πολιτών σε τοπικό επίπεδο.

 
Μέσω του δικτύου, η Καλαμάτα έλαβε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα «10ο βραβείο καλών πρακτικών για τη συμμετοχή των πολιτών». Παράλληλα με τη διεκδίκηση, το KALAMATA:21 έχει αναλάβει τη δημιουργία της Πολιτιστικής Στρατηγικής της Καλαμάτας 2016-2025 όπου οι πολίτες συμμετέχουν, σχεδιάζουν, συζητούν και αποφασίζουν για το μέλλον της πόλης τους. Με αφορμή τη διεκδίκηση η Καλαμάτα ενεργοποιείται και εξελίσσεται.
Η διαδικασία του πολιτιστικού σχεδιασμού ξεκίνησε με έρευνα για την πολιτιστική ζωή και ταυτότητας της Καλαμάτας, ακολούθησε η πολιτιστική χαρτογράφηση, καταγραφή δηλαδή των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της Καλαμάτας, και οργανώθηκε η δημόσια διαβούλευση η οποία χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση δημιουργήθηκαν οκτώ ομάδες εργασίας υπό συγκεκριμένες θεματικές. Οι ομάδες εργασίας πραγματοποιούσαν εβδομαδιαίες συναντήσεις, και μπορούσαν να οργανώσουν εργαστήρια, επισκέψεις και παρουσιάσεις, ενώ ο καθένας μπορούσε να στείλει την ιδέα ή πρότασή του στην ηλεκτρονική ‘’ποστ ιτ’’ πλατφόρμα του KALAMATA:21. Στη δεύτερη φάση, τρεις ομάδες εργασίας δημιουργήθηκαν και καθιέρωσαν εβδομαδιαίες συναντήσεις σχετικά με τη θεματική τους ενότητα.
Για την αξιολόγηση των εισερχόμενων πληροφοριών από τις ομάδες εργασίας καθώς και τη διαμόρφωση της δομής της Πολιτιστικής Στρατηγικής συστάθηκε Επιτροπή Πολιτιστικού Σχεδιασμού η οποία θα ολοκλήρωνε το κείμενο το οποίο αργότερα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για περαιτέρω ανατροφοδότηση. Η τελική Στρατηγική θα δοθεί προς υιοθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πέρα από την καινοτόμα και οργανωμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι η πρώτη Πολιτιστική Στρατηγική της Καλαμάτας, και μία από τις ελάχιστες για τα ελληνικά δεδομένα και είναι η πρώτη φορά που η δημιουργία ενός στρατηγικού πλάνου ανατέθηκε στους πολίτες, αξιοποιώντας τους πιο ειδικούς σε συμβουλευτικό ρόλο ενώ για πρώτη φορά στην πόλη πραγματοποιήθηκε εργαστήριο πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου