ΠΑΤΡΑ : Εδω Πανεπιστήμιο



ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Κοινοποιήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) το τελικό κείμενο της Έκθεσης Εξωτερικής Αξιολόγησης του Ιδρύματός μας. H συνολική αποτίμηση από διακεκριμένους αξιολογητές του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα θετική για το Πανεπιστήμιό Πατρών.



 Η Επιτροπή αξιολόγησε συνολικά, καθώς και στις επιμέρους ενότητες, σύμφωνα με την εκτίμησή της τη θέση του Πανεπιστημίου Πατρών σε σχέση με τα Διεθνή Πρότυπα Αριστείας. Αν και έχει επίγνωση των δυσμενών συνθηκών κάτω από τις οποίες λειτουργούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αυτές δεν χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία για τον μη προσδιορισμό των περιοχών που επιδέχονται βελτίωσης. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμά μας στις είκοσι έξι επιμέρους ενότητες έλαβε τέσσερα «Worthy of merit», δεκαέξι «positive» και έξι «partially Positive». Η Επιτροπή χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Πατρών ως ένα από τα πιο παραγωγικά Πανεπιστήμια της Ελλάδος, αναφορικά με τον αριθμό των Δημοσιεύσεων, την αναγνωρισιμότητα και την χρηματοδότηση της Έρευνας, και υπογράμμισε τη συνεχή προσπάθεια της Διοίκησης για βελτίωση σε ένα δυσχερές περιβάλλον. Στα θετικά στοιχεία αναφέρονται τόσο το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων του Ακαδημαϊκού και Διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος όσο και οι αποτελεσματικές προσπάθειες για την εφαρμογή των διεθνών προτύπων στις σπουδές.
Η διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης βοήθησε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και επισημάνσεων από την επιτροπή, τις οποίες η Διοίκηση του Πανεπιστημίου προτίθεται να αξιοποιήσει με τη συνεργασία και την αρωγή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θεωρούμε ότι η θετική αυτή αξιολόγηση είναι το αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας που καταβάλει καθένας από την πλευρά του και της συνεργασίας, σε καθημερινή βάση, για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματός μας. Επιθυμούμε ως Πρυτανεία να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών μας, που συνέδραμαν με κάθε τρόπο στην προετοιμασία και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και τους τοπικούς φορείς αλλά και τους αποφοίτους μας, για την ουσιαστική συμβολή τους στην Αξιολόγηση του Ιδρύματος.
Για εμάς, η θετική αυτή αξιολόγηση του Πανεπιστημίου μας έξω από το πλαίσιο των δυσκολιών της Ελληνικής πραγματικότητας, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με ομοψυχία τις προσπάθειες για την ολοκληρωτική επίτευξη της Αριστείας.

CWTS LEIDEN RANKING 2016: ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Καλά νέα για τη διεθνή κατάταξη του Πανεπιστημίου Πατρών λάβαμε και από το CWTS Leiden Ranking 2016, το οποίο αξιολογεί τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως ως προς την ερευνητική τους δραστηριότητα και στηρίζεται σε βιβλιομετρικούς δείκτες, όπως αυτοί παρουσιάζονται στο ευρετήριο Web of Science. Στη γενική κατάταξη το Πανεπιστήμιό μας παρουσιάζεται ανάμεσα στις πρώτες εκατοντάδες, καταλαμβάνοντας τη 522η θέση σε παγκόσμιο, την 192η σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την 4η θέση σε εθνικό επίπεδο (μετά από τα ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ, που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις αντιστοίχως). Εκεί, όμως, που παρουσιάζει σημαντική βελτίωση και αξιοπρόσεκτη άνοδο από την αντίστοιχη περσινή κατάταξη είναι στις επιμέρους ταξινομήσεις «αριστείας» που προχωρά το σύστημα CWTS Leiden. Συγκεκριμένα, το ποσοστό 8,6% των καλύτερων δημοσιεύσεων του Ιδρύματος μας (163 δημοσιεύσεις επί συνόλου 1893) κατέχουν την 486η θέση στο 10% της αφρόκρεμας των δημοσιεύσεων παγκοσμίως. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έκανε ένα πραγματικά μεγάλο άλμα στον ποιοτικό αυτό δείκτη, καθώς βελτίωσε τη θέση του κατά 102 μονάδες από τα προηγούμενα έτη (2015: θέση 570, ενώ το 2014: θέση 588) και καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ, μετά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΑΕΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Στις 11-15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας το 12ο Συνέδριο των Πρυτάνεων του Δικτύου των Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας, BSUN 2016. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως, καθηγητή κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο. Κατά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν, στηρίξαμε την υποψηφιότητα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Καθηγητή κ. Μήτκα, για να αναλάβει την προεδρία του BSUN για το χρονικό διάστημα 2017-2018, ο οποίος και εξελέγη. Κατόπιν τούτου στη λεγόμενη «Presidential Troika» που απαρτίζεται από τους προηγούμενο, νυν και τν μελλοντικό πρόεδρο συμμετέχουν οι Prof. Vladimir Bumbaširević, University of Belgrade, Serbia, Prof. Giga Zedania, Ilia State University, Georgia, και Prof. P. A. Mitkas, Aristotle University of Thessaloniki. Στο συνέδριο αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα στα εξής θέματα: Ψηφιακό αποθετήριο για εκπαιδευτικούς σκοπούς — Δημιουργία γραφείου εκπροσώπησης στην Αίγυπτο — Καριέρες και ανάπτυξή τους στο BSUN — Εμπλοκή φοιτητών στο hakathon, γνωστό και σαν hack day, hackfest ή codefest — Δημιουργία εδρών BSUN — «Πράσινα Πανεπιστήμια» — BSUN πρόγραμμα για σπουδές Μαύρης Θάλασσας — Forum ενδοδικτυακού διαλόγου. Στο Συνέδριο συμμετείχε και το Ίδρυμα VW, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου, Dr. Wilhelm Krull, στην κεντρική ομιλία του παρουσίασε τις πολλαπλές δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται από το Ίδρυμα στους ερευνητές παγκοσμίως. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι, από το 1962 που δραστηριοποιείται, έχει χρηματοδοτήσει άνω των 30.000 ερευνητικών προγραμμάτων (grants) συνολικού ύψους άνω των 4.2 δις ευρώ.


ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ
Ένας από τους πλέον επιφανείς Νευροανοσολόγους της εποχής μας, ο Καθηγητής Λουδοβίκος Κάππος, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, μετά από πρόταση του Τμήματος Ιατρικής, την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016. Ο Καθηγητής Λ. Κάππος (Πανεπιστήμιο Βασιλείας, Ελβετία), έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, όπως και στην έρευνα των νευρο-ανοσολογικών νοσημάτων με σημαντικές ανοσολογικές και μοριακές μελέτες. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου μας Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, ενώ ο τιμώμενος παρέθεσε ομιλία με θέμα: «Η συμβολή συστηματικών κλινικών μελετών στην διαλεύκανση της παθογένειας και τη θεραπευτική πρόοδο τής κατά Πλάκας Σκλήρυνσης». Περισσότερα (και φωτογραφικό υλικό) στο: http://www.upatras.gr/el/node/5921
Ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Στ. Ζερεφός, θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Φυσικής, την Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016 και ώρα 12.00 μ. στην Αίθουσα Τελετών. Ο Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός είναι Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος. Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και πολλών άλλων Ακαδημιών και επιστημονικών Ιδρυμάτων. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Ανδρέας Καζαντζίδης, και θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Η πρόσληψη των ποικίλων εκφάνσεων των πλανητικών μεταβολών από τον άνθρωπο». Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και το βιογραφικό του τιμώμενου έχουν αναρτηθεί στο: http://www.upatras.gr/el/node/5965

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ IBRASIL – ERASMUS MUNDUS
Η ετήσια συνάντηση του διακρατικού προγράμματος IBRASIL – ERASMUS MUNDUS πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Πατρών στις 26-27 Απριλίου 2016. Το ίδρυμά μας, το μοναδικό ΑΕΙ της Ελλάδας που συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό, υπέβαλε το φετινό ακαδημαϊκό έτος, συνολικά πέντε (5) αιτήσεις μετακίνησης για διαφορετικούς τύπους φοιτητικής κινητικότητας, που ήταν από τους υψηλότερους αριθμούς αιτήσεων από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, ενώ δέχθηκε και αρκετές αιτήσεις εισερχομένων φοιτητών. Το αποτέλεσμα της φετινής συμμετοχής μας στη διηπειρωτική αυτή συνεργασία ήταν να επιλεγούν τρεις προπτυχιακοί φοιτητές μας (από τα Τμήματα Μαθηματικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τ/Υ, και Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής) για να φοιτήσουν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος σε πανεπιστήμια της Βραζιλίας, ενώ επελέγησαν και τρεις εισερχόμενοι φοιτητές από τη Βραζιλία για να φοιτήσουν στα Τμήματα Χημείας και Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έχει δοθεί μέχρι σήμερα η ευκαιρία, πέραν των φετινών υποψηφίων, να μετακινηθούν μεταξύ του Πανεπιστημίου μας και Ιδρυμάτων της Βραζιλίας 11 φοιτητές (6 εισερχόμενοι και 5 εξερχόμενοι) όλων των επιπέδων.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το Εργαστήριο Τεχνολογίας & Αντοχής Υλικών του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και το Πανεπιστήμιο διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Workshop on the perspectives of the research cooperation between Russia and Greece», την Δευτέρα 23/05/2016 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο. Η εκδήλωση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο του έτους συνεργασίας Ελλάδας Ρωσίας, θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ρωσικού κέντρου αεροδιαστημικής έρευνας TsAGi. Περισσότερα στο: http://www.mead.upatras.gr/lang_el/news/view/1611


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΠΝΠ
Με τον νέο Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΠΝΠ), κ. Θ. Πισιμίση, συναντήθηκαν η Πρύτανις και ο Αναπλ. Πρυτάνεως κ. Χρ. Μπούρας, και συμφώνησαν να πραγματοποιούνται συναντήσεις του Δ.Σ. του Νοσοκομείου και της Πρυτανικής Αρχής, σε τακτά διαστήματα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται, με όσο το δυνατόν πιο άμεσο τρόπο, τα κοινά ζητήματα και ανάγκες των δύο Ιδρυμάτων. Επιπλέον, και με το δεδομένο ότι το ΠΠΝΠ βρίσκεται σε χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών, αποφασίστηκε ότι για την εύρυθμη λειτουργία και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας θα υπάρχει συνεργασία της Αναπληρώτριας Διοικήτριας κ. Κωνσταντοπούλου με τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Οικονομικών, Προγραμματισμού & Εκτέλεσης Έργων κ. Χρ. Μπούρα.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ
Γνωρίζετε ότι οι μετακινήσεις μας από και προς το Πανεπιστήμιο συμβάλλουν με το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα της Πανεπιστη-μιούπολης; Αυτό έδειξε η μελέτη και ο προσδιορισμός του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο. Η δράση «Πράσινο Πανεπιστήμιο» δημιούργησε το παρακάτω ερωτηματολόγιο, για να υπολογίσουμε και πάλι το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα και μας καλεί να το συμπληρώσουμε. Η έρευνα δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά και οι απαντήσεις είναι εντελώς ανώνυμες. Περιμένουμε τη συμμετοχή σας!

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Beach Volley
Οι προπονήσεις στο άθλημα του Beach Volley έχουν ήδη ξεκινήσει στο γήπεδο του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Φοιτήτριες, φοιτητές και λοιπό προσωπικό μπορούν να προπονούνται καθημερινά και Σαββατοκύριακα (πρωί έως βράδυ). Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το τουρνουά Beach Volley το οποίο εντάσσεται στις δράσεις της φετινής Ημέρας Αθλητισμού. Πληροφορίες: http://gym.upatras.gr/ (τηλ.: 2610 993055).

7η Ποδηλατική Βόλτα Πανεπιστημίου Πατρών
Για άλλη μια ακαδημαϊκή χρονιά, η Επιτροπή Αθλητισμού του Πανεπιστημίου και το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο οργανώνουν την 7η Ποδηλατική Βόλτα με τίτλο: «Πάμε με Ποδήλατο». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη δράση που, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να συγκεντρώσει εκατοντάδες ποδηλάτισσες και ποδηλάτες, με σκοπό να ενταχθεί το ποδήλατο στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητα των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής. Η «Ποδηλατική Βόλτα» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, ώρα 12:00 το μεσημέρι και η εκκίνηση θα γίνει εμπρός από το κτίριο της Πρυτανείας. Η διαδρομή θα είναι: Πανεπιστήμιο Πατρών (κτίριο Πρυτανείας) – πλατεία Γεωργίου και οι δηλώσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν από 10:30 πμ. – 12:00 πμ (κτίριο Πρυτανείας). Μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά που συνοδεύονται. Για τις πρώτες εγγραφές θα υπάρχουν εκπλήξεις. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και κληρώσεις, ενώ θα γίνει και δανεισμός στους χώρους των εγγραφών ενός μικρού αριθμού ποδηλάτων σε όσους δεν διαθέτουν. Στη «Βόλτα», που υποστηρίζεται από τον Δήμο Πατρέων, την Τροχαία Πατρών, τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών, την Εθελοντική ομάδα «Ε», τον Ερυθρό Σταυρό, την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Πελοποννήσου, θα συμμετάσχουν, όπως κάθε χρόνο, διάφορες ποδηλατικές ομάδες της πόλης των Πατρών.
Πάρτε μαζί σας το καπελάκι σας, ελαφρύ ρουχισμό και διάθεση για ποδηλατάδα (νερά θα προσφέρονται). Σας περιμένουμε!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2016 – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΠ. ΓΚΟΛΕ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικά 2016», θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 22 Μαΐου και ώρα 9.00 το βράδυ, στην Κύρια Αίθουσα Ι-1 του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου, μεγάλη εκδήλωση-αφιέρωμα στον Πατρινό καλλιτέχνη Μπάμπη Γκολέ. Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά μέσω live streaming στη διεύθυνση: http://www.upnet.gr/live/, ενώ θα αναμεταδίδεται ταυτόχρονα από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου (http://upfm.upatras.gr/), ο οποίος έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Περισσότερα στο: http://www.upatras.gr/el/node/5927

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου