ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Παρουσίαση της μελέτης για την ιστορική γέφυρα της Πλάκας.



Η προκαταρκτική και τελική μελέτη για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, την οποία εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραδόθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που οργάνωσε την Πέμπτη στην Αθήνα το Ε.Μ.Π. σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Π.Σ.Ε.) με θέμα: "Η συμβολή του Ε.Μ.Π. στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας- ένας χρόνος μετά".
Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο οποίος και παρέλαβε το αντίγραφο της μελέτης από τον Πρύτανη του Ε.Μ.Π., καθηγητή κ. Ιωάννη Γκόλια. 

Μετά και την εξέλιξη αυτή, στόχος είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την πασσάλωση της γέφυρας, ώστε να αξιοποιηθεί κατά το δυνατόν καλύτερα το υπόλοιπο διάστημα του καλοκαιριού.
Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Σιαράβας ευχαρίστησε  το Ε.Μ.Π. για την προσφορά του, αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων που υπάρχει μέχρι σήμερα για την  αποκατάσταση της γέφυρας, σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την εκτέλεση βασικών εργασιών, την εξεύρεση χορηγών κλπ., υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στο πλαίσιο εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος που έχει αποφασιστεί.
Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού έχει ως εξής:
 Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παρευρεθούμε στην σημερινή εκδήλωση, παρουσίαση της μελέτης για την ιστορική γέφυρα της Πλάκας.
Επιτρέψτε πρώτα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί εδώ σήμερα καθώς βρίσκεται σε προγραμματισμένο υπηρεσιακό ταξίδι στη Ρωσία.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως γνωρίζετε συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι το γεφύρι, όπως όλα τα μνημεία ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. 
Πάντα στις αποκαταστάσεις και τις συντηρήσεις υπάρχουν δυσκολίες στις συνεργασίες, οι οποίες στην περίπτωση του γεφυριού της Πλάκας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν ξεπεραστεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.
 Δεκαεπτά μήνες μετά την καταστροφή του μνημείου, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η αποκατάστασή του στην πρότερη κατάσταση του είναι απόλυτη εφικτή. Κι αυτό οφείλεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς τη συμβολή του οποίου, ίσως ήταν ανέφικτη η ανακατασκευή του και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είχαμε πολύ μεγαλύτερες χρονικές καθυστερήσεις.
Η συνεργασία της Περιφέρειας με το Ε.Μ.Π. και τους άλλους φορείς, Υπηρεσίες Υπ. Πολιτισμού, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Παράρτημα Ηπείρου, Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και Σύλλογο Αράχθου, είναι συνεχής και σε τακτά χρονικά διαστήματα συζητούνται ζητήματα που ανακύπτουν και τίθενται προτεραιότητες.
Η Περιφέρεια έφερε σε πέρας πέρυσι τις εργασίες που απαιτήθηκαν ώστε να μπορέσει να εκπονηθεί η προκαταρκτική μελέτη, είναι έτοιμη φέτος να αναλάβει το έργο της πασσάλωσης, έστω και αν φαίνεται να υπάρχουν αρκετές δυσκολίες ως προς τον διαθέσιμο καλοκαιρινό χρόνο. 
Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι ως Περιφέρεια έχουμε ζητήσει τη συνδρομή χορηγών και τεχνικών εταιριών, ώστε να μειώσουμε το κόστος, αλλά και να έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία που απαιτεί για τις δύσκολες τεχνικά εργασίες που απαιτούνται. 
Ως προς το κόστος του κυρίου έργου, προς το παρόν ισχύει η δέσμευση του Υπουργείου Πολιτισμού ότι θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου.
Εν κατακλείδι, είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, πιέζουμε για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί και θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον Πρύτανη του ΕΜΠ κ. Ιωάννη Γκόλια, τους μελετητές καθηγητές και τον συντοπίτη μας, καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο που μετέχοντας και στην Επιτροπή Παρακολούθησης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου