Δραματική επιχείρηση διάσωσης 6.500 μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης

Δραματική επιχείρηση διάσωσης 6.500 μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης

Τέλος δεν έχει το προσφυγικό και μεταναστευτικό δράμα, με χιλιάδες ανθρώπους να συνεχίζουν να ρισκάρουν τη ζωή τους σε σαπιοκάικα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Το ιταλικό Λιμενικό διέσωσε τη Δευτέρα 6.500 μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης, σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών.



Οι εικόνες σοκάρουν για άλλη μια φορά… Χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από την Ερυθραία και τη Σομαλία, παστωμένοι σαν σαρδέλες ταξιδεύουν μέσα σε ξύλινα πλοιάρια. Κρατούν μωρά στα χέρια τους και περιμένουν καρτερικά τους «Ευρωπαίους» να τους σώσουν… Μόλις βλέπουν τα σκάφη του λιμενικού να πλησιάζουν, βουτούν στο νερό και αρχίζουν να πανηγυρίζουν. Το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιταλικές αρχές σοκάρει…

Οι περίπου 40 συντονισμένες επιχειρήσεις διάσωσης έλαβαν χώρα 12 μίλια (περίπου 20 χιλιόμετρα) από την πόλη Σαμπράθα της Λιβύης και σε αυτή μετείχαν σκάφη του ιταλικού λιμενικού, της Frontex και των μη κυβερνητικών οργανώσεων Proactiva Open Arms και των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Την Κυριακή, άλλοι 1.100 μετανάστες είχαν διασωθεί στην ίδια περιοχή.
Η πολιτική αστάθεια στη Λιβύη έχει μετατρέψει τη χώρα σε «κέντρο» λαθρομετανάστευσης.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, τα πλοιάρια των μεταναστών είχαν ξεκινήσει από τις ακτές της Λιβύης με ελάχιστα καύσιμα, που επαρκούσαν ίσα-ίσα για να φτάσουν στο σημείο όπου περιπολούσαν οι διασώστες. 

Από την περασμένη χρονιά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες –οι περισσότεροι από τη Συρία- έφτασαν στην Ευρώπη, πυροδοτώντας μια τεράστια κρίση στη Γηραιά Ήπειρο.
Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία, με στόχο να «μπλοκάρει» την προσέλευση προσφύγων από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα πολύπαθα ελληνικά νησιά.

Παρότι οι ροές της «Μεσογειακής οδού» έχουν μειωθεί, μετανάστες από Αφρικανικές χώρες όπως η Ερυθραία, η Σομαλία, η Νιγηρία και η Γκάμπια συνεχίζουν να φτάνουν κατά χιλιάδες στην Ιταλία. Από τις αρχές του 2016, σε ιταλικό έδαφος έχουν φτάσει 106.000 μετανάστες ενώ 2.726 πέθαναν στο ταξίδι προς το όνειρο. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναφέρει ότι άλλες 275.000 άνθρωποι βρίσκονται στη «λίστα αναμονής» για να ταξιδέψουν από τη Λιβύη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, 284.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω των διαφόρων παράνομων οδών από τις αρχές του 2016.


Πηγή ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου