ΠΑΤΡΑ : «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ή το έγκλημα» της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε avant-premiereΤο Επίκεντρο+ παρουσιάζει σε avant-premiere το θεατρικό μονόλογο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ " ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ή το έγκλημα" με τη Φωτεινή Φιλοσόφου.

Το έργο «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα» της Γιουρσενάρ είναι το ένα από τα δύο του θεατρικού δίπτυχου που παρουσιάζονται φέτος το χειμώνα από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή στην Αθήνα. H «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα» και η «Φόνισσα» του Αλ. Παπαδιαμάντη ασχολούνται με τον εσωτερικό κόσμο και τον ψυχισμό  της γυναίκας, που υφίσταται όλη αυτή την κοινωνική καταπίεση από το άλλο φύλο και από τις δομές της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.


Η παράσταση εκφράζει την οργή και την απελπισία της γυναίκας, που προέρχεται από την απόρριψη του συντρόφου της και την οδηγεί στην ήττα και στο χάος της τυφλής εκδίκησης, σε ένα αποτέλεσμα που δεν έχει επιστροφή.

«Εγώ η Κλυταιμνήστρα σας μιλώ εκ μέρους των γυναικών και σας δηλώνω ότι είμαι αθώα. Ο Αγαμέμνονας μ’ έσπρωξε στην αγκαλιά ενός γελοίου εραστή που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το μέσον της εκδίκησης όλων των γυναικών στο πρόσωπό μου.
Είμαι ακόμα ερωτευμένη μ’ αυτόν τον άνδρα και ομολογώ ότι πάλι θα τον σκότωνα σε κάποιο λουτρό για να ξεπλύνει με το αίμα του την ντροπή της αδυναμίας μου. Δεν μπορείς όμως να ξανασκοτώσεις ένα νεκρό...
Τον περίμενα τούτον τον άνδρα από τη μήτρα της μάνας μου ακόμα.»

Το έργο είναι μια σύγχρονη τραγωδία πάθους και πικρής διαπίστωσης που οδηγεί στα ανθρώπινα αδιέξοδα των μοιραίων και θυελλωδών ερώτων. Η συγγραφέας κινείται στα όρια του μύθου των Ατρειδών και βάζει την ηρωίδα να κάνει συχνές διαχρονικές αναφορές σ αυτόν. Την τοποθετεί ενώπιον ενός δικαστηρίου και στη διάρκεια της απολογίας της θα ξεδιπλώσει ολόκληρη τη ζωή της.

Το έργο αφήνει στον κάθε θεατή το περιθώριο της ετυμηγορίας. Δεν επιβάλει τη λύση αλλά τελειώνει με αποσιωπητικά...όπως άλλωστε αρχίζει. Ολόκληρη η απολογία-εκμυστήρευση αυτής της διαχρονικής Κλυταιμνήστρας θα εκτεθεί μπροστά στους θεατές του θεάτρου Επίκεντρο+ από την Φωτεινή Φιλοσόφου, ζητώντας από αυτούς όχι την επιείκεια αλλά την προσοχή και την ενδοσκόπησή τους.


Ταυτότητα παράστασης:
Σκηνοθεσία-φωτισμοί Γιάννης Νικολαΐδης
Κοστούμια Όλγα Σχοινά
Μουσική επιμέλεια Κώστας Σαρίδης
Φωτογραφίες Πλάτων Ζελιώτης
Το ρόλο της Κλυταιμνήστρας ερμηνεύει η Φωτεινή Φιλοσόφου.


Παραστάσεις: Παρασκευή 11, Σάββατο 12 & Κυριακή  13 Νοεμβρίου

Ώρα: 9:15μμ

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ
Φοιτητικά - ανέργων: 10 ευρώ


Πληροφορίες – κρατήσεις: 2610 46 10 50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου