«Τα Νέα»: Οι αντοχές όλων αγγίζουν τα όριά τους αλλά το πάθος μάς κρατά ακόμη όρθιους

Στα περίπτερα σήμερα κανονικά η εφημερίδα μετά το ταραγμένο Σαββατοκύριακο

Κανονικά κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» μετά την αναταραχή του Σαββατοκύριακου και την ανακοίνωση- κύριο άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα» στην οποία γινόταν η προαναγγελία της αναστολής έκδοσης των δύο εφημερίδων.

nea
Με κύριο άρθρο με τίτλο «Όρθιοι» στα «Νέα» γίνεται λόγος για ασφυξία στα οικονομικά του ΔΟΛ αλλά και τονίζεται πως «παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο, υπάρχει δυνατότητα για μια λύση που θα κρατά ζωντανό τον ιστορικό αυτόν πυλώνα της δημοκρατίας». Απαιτείται, αναφέρει το άρθρο, γενναιότητα από τις πιστώτριες τράπεζες ώστε να απελευθερωθούν, υπό προϋποθέσεις, πόροι από τις εισπράξεις του Οργανισμού αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης τροπολογία που να διευκολύνει την προσωρινή χρηματοδότηση του ΔΟΛ από τα δεσμευμένα έσοδά του.
«Οι αντοχές όλων αγγίζουν τα όριά τους αλλά το πάθος μάς κρατά ακόμη όρθιους» καταλήγει το άρθρο.








Η ανακοίνωση του Σαββάτου

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα» με τίτλο «Ποιος στραγγαλίζει τον Τύπο» δημοσιεύτηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις ιστοσελίδες του ΔΟΛ, προαναγγέλλοντας την αναστολή έκδοσης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» για οικονομικούς λόγους. «Και αυτό γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν - και δέσμευσαν - προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων. Ουσιαστικά ο Οργανισμός στερείται κάθε διαθέσιμου πόρου με αποτέλεσμα να μη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφημερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει» ανέφερε η ανακοίνωση και πρόσθετε: «Το δυστύχηµα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζοµένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί µήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειµένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισµού».

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Τεράστια ευθύνη αποδίδει στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τις εξελίξεις στο ιστορικό συγκρότημα η ΕΣΗΕΑ. «Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αποσαφηνίσουν τη στάση τους και να δώσουν μια καθαρή απάντηση, κυρίως στους εργαζόμενους στον ΔΟΛ, που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, αλλά αυτοί κρατούν τις εφημερίδες ανοιχτές και στους άλλους συναδέλφους σε άλλα συγκροτήματα και ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, που εργάζονται κάτω από την ίδια αβεβαιότητα. Οι Τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού, οφείλουν να μην λειτουργούν με στενά χρηματοπιστωτικά κριτήρια και ιδίως όταν έχουν δώσει δάνεια με αέρα, τα οποία οδηγούν σε στραγγαλισμό της ενημέρωσης, με τους εργαζόμενους και πάλι να πληρώνουν το μάρμαρο.  Άλλωστε, με τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις από τις σημερινές διοικήσεις των Τραπεζών, που καταγγέλλονται και είναι στη φάση της δικαστικής έρευνας, πήρε στα χέρια του τον ΔΟΛ ο σημερινός του Εκδότης» τονίζει η Ένωση Συντακτών στην ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου