ΠΑΤΡΑ : Σοκολατοκαρναβαλόπιτα




Με μεγάλη επιτυχία και κεφάτη καρναβαλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η κοπή της σοκολατοκαρναβαλόπιτας από τους συλλόγους  σοκολατοριχτών «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίχτες» το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στην Αγορά Αργύρη.

 














Στην καθιερωμένη εκδήλωση, που φέτος πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα πριν την κορύφωση του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Πατρινού Καρναβαλιού, αποτελώντας μια από τις πιο δημοφιλείς ετήσιες κοπές πίτας, ρίχτηκαν οι σοκολάτες και έγινε ο απαραίτητος σοκολατοπόλεμος σύμφωνα με το πατρινό έθιμο.
Για μια ακόμη χρονιά το αδιαχώρητο από κόσμο επικράτησε στην αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου της Αγοράς Αργύρη, όπου το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, μια εβδομάδα πριν την κορύφωση του καρναβαλικού πυρετού, οι σύλλογοι «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίχτες» έκοψαν την σοκολατοκαρναβαλόπιτά τους σε μια ιδιαίτερα δημοφιλή εκδήλωση, που λειτούργησε ως πόλος έλξης των θερμών φίλων της σοκολάτας και του Πατρινού Καρναβαλιού.
Φέτος η εκδήλωση είχε επετειακό χαρακτήρα, αφού ο Σύλλογος Σοκολατοριχτών Πάτρας «Σοκολατορίχτες» συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής και ο Σύλλογος «Σοκολατομαχίες» 20 χρόνια 


παρουσίας, ενώ όπως τόνισε ο Περικλής Δημητρόπουλος ο επετειακός αυτός χαρακτήρας θα συνεχιστεί και του χρόνου όπου ο Σύλλογος «Σοκολατοδρομίες» συμπληρώνει 20 χρόνια, ο Σύλλογος «Σοκολατομανίες» 15 χρόνια και ο Σύλλογος «Σοκολατοπαίκτες» 10 χρόνια.

Η εκδήλωση άρχισε με ένα μουσικό μέρος, που πρόσφερε η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Πάτρας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο έθιμο του σοκολατοπόλεμου και στη συνεισφορά τους ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος (επαναφορά του εθίμου στην τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού από το 2015), ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Σπύρος Καραχάλιος (για την καθιέρωση της παρουσίας των προέδρων των σοκολατοριχτών με το βαγονέτο στην αρχή της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού από το 2006), ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας (για την καθιέρωση του σοκολατοπόλεμου στην Παρέλαση του Καρναβαλιού των Μικρών), τα Φωτογραφικά Εργαστήρια Μ. Αλεξόπουλου που εκπροσωπήθηκαν από τον φωτορεπόρτερ Θόδωρο Μαρούντα (για την ψηφιοποίηση του αρχείου των συλλόγων σοκολατοριχτών) και η Εταιρεία Πλαίσιο που εκπροσωπήθηκε από τη διευθύντρια Άννα Τελώνη (για τη χορηγία των συλλόγων με σοκολάτες από το 2005).
Ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος αποκάλυψε ένα περιστατικό που τον εντυπωσίασε στην περσινή Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού όπου ένα Αφρικανός κάτω από το άρμα του σοκολατοπόλεμου με μια ανοιχτή ομπρέλα που κρατούσε ανάποδα, συνέλεγε τις σοκολάτες που έπεφταν και τις μοίραζε στον κόσμο, τονίζοντας πως όπως αυτός ο άνθρωπος αυτός μας «φιλοξενούσε» πρέπει και εμείς να έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση να τον φιλοξενούμε στην πόλη μας και στο Καρναβάλι μας.
Ο Σπύρος Καραχάλιος ανέφερε ένα λατινικό ρητό που λέει «Αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο» και το οποίο αποτελεί προμετωπίδα δυστυχώς του ΝΑΤΟ. Ωστόσο για την περίπτωση μας το παρέφρασε λέγοντας «Αν θέλεις Καρναβάλι, προετοιμάσου για Σοκολατοπόλεμο». Και εξήρε την προσφορά και την αξία του εθίμου τονίζοντας πως ο Σοκολατοπόλεμος μαζί με τις μεγάλες κατασκευές, το Μπουρμπούλι και την ομαδική συμμετοχή του κόσμου αποτελούν τους τέσσερις κυρίαρχους και θεμελιακούς άξονες του Πατρινού Καρναβαλιού.
Ο Αλέξης Σκαρμέας υπογράμμισε την προσφορά του Σοκολατοπόλεμου αλλά και του εθίμου των κέρινων αυγών στην ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού. Πρόκειται για δυο έθιμα, που δεν υπάρχουν εκτός Πατρινού Καρναβαλιού. Και κατέληξε λέγοντας ότι στο Πατρινό Καρναβάλι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να αφήνουμε κατά μέρος ότι σε αυτή την πόλη μας χωρίζει. «Πρέπει να είμαστε όπως οι Τρεις Σωματοφύλακες, όλοι για έναν και ένας για όλους», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε ο απαραίτητος εκτεταμένος σοκολατοπόλεμος σύμφωνα με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου πατρινό έθιμο, με τους προέδρους των πέντε συλλόγων να επιδίδονται σε διαρκείς σοκολατορίψεις μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα γενικής ευθυμίας.
Οι σοκολάτες γλύκαναν τους παρευρισκόμενους που πήραν μια πρόγευση του τι θα επακολουθήσει τις επόμενες μέρες από τη δράση των σοκολατοριχτών: παρέλαση του Καρναβαλιού των Μικρών την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 13.30 στο κέντρο της πόλης με σοκολατοπόλεμο και στις δυο μεγάλες παρελάσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου