ΠΑΤΡΑ :



Παρουσιάζεται την Παρασκευή το λεύκωμα «Σκόνη στ’ αμπέλια»


Το λεύκωμα«Σκόνη στ’ αμπέλια» (εκδ. Μετρονόμος) θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 στις 8.30 μ.μ.στην Πάτρα, από το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι», στο αίθριο του Μέγαρου Πραπόπουλου (Φιλοποίμενος 36-42).Το βιβλίο αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση του αμπελιού με κείμενα και επιμέλεια των Νίκου Αστεριάδη, Ελένης Στεφανοπούλου και Κωστή Καλημέρη. Με τους συγγραφείς θα συζητήσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος.
Το λεύκωμα, με αφορμή το κρασί και τις συμβολικές του φορτίσεις, μιλάει στην ουσία για την ίδια τη ζωή, πάντα με πρωταγωνιστή το αμπέλι και τα συναισθήματα που δημιουργεί η σχέση με αυτό. Όπως λένε οι συγγραφείς: «Το αμπέλισεκλέβει και τοκλέβεις. Είναι σχέσημοιραία και ισότιμη. Αναπάντεχη και μυητική. Γιατίσου επιστρέφειτο θαυμαστικό, τοερωτηματικό, το επιφώνημα. Τα σημαδάκια της ευχής, της λύπης, της χαράς, της παύσης και της σιωπής… Το αμπέλι σού επιστρέφει και σε επιστρέφει στον χωμάτινο πρώτο Αδάμ της πτώσης αλλά και της άνωσης…».


Η ΕλένηΣτεφανοπούλουγεννήθηκεστηνΠάτρα μερίζες που απλώνονται στηγητηςΙωνίας. Αν και από μικρήτηςάρεσε να παίζειμετιςλέξεις, λοξοδρόμησε προς τα Νομικά, για να επιστρέψειοριστικάστηγραφή. Της αρέσει να γράφεικυρίως πεζά πουγέρνουν προςτην ποίηση και να ανακατεύειτονοίνομετο πνεύμα. Το 2010 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο «Χαίρε πέτρα» (εκδ. Αλεξάνδρεια), ενώ καθ’ οδόν βρίσκεται η έκδοση του βιβλίου της με δοκίμια «Ανάμεσα στο Ωραίο και το Υψηλό» (εκδ. Γαβριηλίδης). Δοκίμιάτης, μεταξύάλλων, έχουνδημοσιευθεί και στο περιοδικό «Πόρφυρας».
Ο ΚωστήςΚαλημέρης σπούδασε πολιτικές επιστήμες καιασχολείται με την κριτική λογοτεχνίας. Πιστεύει πωςμια αξιόλογηερμηνεία τηςζωής πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη δική μας σύλληψη γι’ αυτήν. Διαφορετικάκάθεερώτημα πεθαίνει ή συμβαίνει να παραμένουμεσυνέχεια κολλημένοι σε ένα σταυροδρόμι.Το κρασί στην προσωπική του ζωή ήταν πάντα, και με μέτρο, το παρένθετο πρόσωπο που πρόσφερε τη σπίθα για να συμβούν ιστορίες του στυλ «besamemucho».
Ο ΝίκοςΑστεριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μαθητής τουΕ’ ΓυμνάσιουΑρρένων και αργότερα φοιτητής στις ΗΠΑ όπου απέκτησε πτυχίο Χημ. Μηχανικού.Λάτρης της γης και τουκρασιούστην «άλλη» του διάσταση. Δημιούργησε μικρό αμπελώνα όχι από οικογενειακή παράδοση ή βιοποριστικούς λόγους αλλά γιατί τον χτύπησε «πετριά».Πιστεύει στη μάνα γη και όσα αυτή μπορεί να προσφέρει όταν ανταλλάσσεις ενέργεια μαζί της. Ζει στην Αθήνα και συχνάζει σε μπαράκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου