ΠΑΤΡΑ : Ο πρώην Υπουργός Τάσος Γιαννίτσης στο Πολύεδρο



“Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης”
Ομιλία – συζήτηση
Ο Τάσος Γιαννίτσης και τα βιβλία του:   «Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης»,  «Το ασφαλιστικό και η κρίση»,  που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις,   θα παρουσιαστούν στο Πολύεδρο
 την  Τετάρτη 26 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ.
 Θα προλογίσουν και θα συζητήσουν με τον συγγραφέα:
Σταύρος Κουμπιάς, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών
Χρήστος Μπούρας, Αναπληρωτής Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών


Λίγα λόγια για τα βιβλία   
·         «Με τις επιπτώσεις της κρίσης να έχουν σήμερα διαχυθεί σε κάθε πτυχή της πραγματικότητάς μας, προϋπόθεση για να δούμε τι επιτέλους πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε πίσω μας τα λάθη μας και να θελήσουμε συλλογικά "να κάνουμε κάτι". Η αναφορά στο συλλογικό σημαίνει ότι υπάρχει μια κρίσιμη μάζα της κοινωνίας που θέλει στ’ αλήθεια να "γίνει κάτι", και μάλιστα κάτι που να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα σε ένα ορατό μέλλον, και όχι να κινείται στη σφαίρα της ουτοπίας. Αυτό δεν είναι διόλου αυτονόητο. Υποτιμούμε ως κοινωνία τις συλλογικές αξίες, ευρωπαϊκές ή και εθνικές, δεν έχουμε κανένα σταθερό όραμα, δεν γνωρίζουμε πώς να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον, απορρίπτουμε κεντρικές αρχές επιτυχίας, όπως τη συνεργασία, απορρίπτουμε την εμπειρία επιτυχημένων κοινωνιών. Μέτρα που κάθε φορά φαντάζουν επώδυνα τα απαξιώνουμε ως αντιλαϊκά, ανήθικα ή καταστροφικά, και με καθυστέρηση φτάνουμε να αντιληφθούμε πόσο λάθος ήταν που τα απορρίπταμε. Και αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς. Επιπλέον, είμαστε μια οικονομικά και πολιτικά "κατακερματισμένη κοινωνία", με αδύναμη συνοχή και αδύναμο αίσθημα συλλογικότητας. "Κατακερματισμένη κοινωνία" και συλλογική κρίσιμη μάζα για κοινωνική σύμπραξη και "ώθηση προς τα εμπρός" δύσκολα συμβαδίζουν..»


·          «Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, το ασφαλιστικό βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Και, σίγουρα, δεν θα είναι η τελευταία. Η αίσθηση ότι, στο πεδίο αυτό, τίποτα δεν είναι σταθερό και όλα μπορούν να ανατραπούν, ξανά και ξανά, είναι καταστροφική. Διαμορφώνει οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές που έχουν εκρηκτικό αντίκτυπο στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και στη δημόσια ζωή του τόπου. Πόσες φορές ακόμα θα εξουθενωθούν όλοι, επειδή το πολιτικό σύστημα αρνείται να λάβει αποφάσεις που θα εδραιώσουν μια σχετική βεβαιότητα και εμπιστοσύνη, και δεν θα μετατρέπουν τους ασφαλισμένους σε μπαλάκι του πινγκ πονγκ, που ο καθένας το στέλνει στον επόμενο, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο οι συνθήκες; Στο μεταξύ, εμπεδώνεται η αίσθηση ότι η κοινωνία παγιδεύτηκε και παγιδεύεται όλο και πιο έντονα, με την έννοια ότι οι δυνατότητες να ξεπεράσει το πρόβλημα διαρκώς λιγοστεύουν. Για να βρεθεί μια σταθερή λύση, χρειάζεται μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συλλογική αναγνώριση λαθών και συλλογική ανάληψη ευθυνών για τις νέες επιλογές. Όσο κατανοητές και αν είναι οι δικαιολογίες και τα προσχήματα που παρουσιάζονται από κάθε πλευρά, αν μείνει κανείς σε αυτά, το αποτέλεσμα είναι άλλο ένα μεγάλο κοινωνικό πλήγμα για τους ασφαλισμένους και για τη χώρα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου