ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣΑρθρο του συμβούλου του Δημάρχου Πατρέων σε θέματα αθλητισμού και προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, Τάκη Πετρόπουλου.

Η μεγάλη προσέλευση των φιλάθλων και η οργανωτική επιτυχία των τελευταίων μεγάλων διοργανώσεων που φιλοξένησε η πόλη στις μεγάλες δημόσιες (δημοτικές ή κρατικές)αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ενδεικτικά της μεγάλης αθλητικής της δυναμικής.

Είναι ευτυχής η συγκυρία ότι αυτό  το δεδομένο προβάλλεται εμφατικά σε αυτή τη χρονική στιγμή, που σαν πόλη διεκδικούμε μία νέα μεγάλη διοργάνωση, τους 2ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες 2019.
Κάθε απόπειρα όμως να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυναμική της πόλης αντισταθμιστικά, για να συγκαλυφθούν ή να εξωραϊστούν τα υπαρκτά πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν όλες οι δημόσιες (κύρια οι κρατικές που είναι εντελώς εγκαταλελειμμένες) αθλητικές εγκαταστάσεις συνιστά επικίνδυνο στρουθοκαμηλισμό.
Πολύ περισσότερο όταν τα προβλήματα των εγκαταστάσεων αφορούν στην ασφάλεια των αθλουμένων και των φιλάθλων, στη δημόσια υγιεινή, στην εύρυθμη λειτουργία τους και στις στοιχειωδώς ανθρώπινες παρεχόμενες ανέσεις.  Μοιραία το οποιοδήποτε θετικό θα γυρίσει μπούμερανκ στην αθλητική ανάπτυξη της πόλης.
Το επιχείρημα «και όμως παρ’ όλα αυτά γέμισε το – κρατικό – Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο  Δ. Τόφαλος» στο τουρνουά προετοιμασίας της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ αν δεν είναι φαιδρό είναι αίολο.
Ο κόσμος δεν κατέκλυσε το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο  Δ. Τόφαλος από μαζικό μαζοχιστικό παροξυσμό για να υποστεί ένα πραγματικό μαρτύριο υφιστάμενος την αποπνικτική, αφόρητη ατμόσφαιρα που προκάλεσε το επικίνδυνο κοκτέιλ καύσωνα-υγρασίας.
Το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο  Δ. Τόφαλος κατακλύσθηκε πρωτίστως γιατί η παραδοσιακά και στέρεα μπασκετική Πάτρα ήθελε να τιμήσει και να απολαύσει από κοντά την κατά τεκμήριο καλύτερη, δημοφιλέστερη και κυριολεκτικά λατρεμένη εθνική ομάδα που θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά . Ήθελε να δει από κοντά όλα αυτά τα αξιόλογα για τις επιδόσεις και το ήθος τους παιδιά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Γιάννης Ατεντοκούμπο που είναι ένα θαύμα της φύσης.
Τη δεύτερη ημέρα ειδικότερα, οι Πατρινοί φίλαθλοι είχαν τον πρόσθετο λόγο να τιμήσουν τον δικό τους Κώστα Πετρόπουλο, που βραβεύθηκε από την ομοσπονδία για την ανεκτίμητη προσφορά και το ήθος του.
Άλλωστε οι φίλαθλοι νόμιζαν ότι η σάλα θα κλιματιζόταν γιατί έτσι διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι, που δεν φαίνεται  να τους συνέτισε το και παραλίγο τραγικό πρόσφατο κάζο του –επίσης κρατικού – Κολυμβητηρίου Α. Πεπανός.  Επί πλέον ο μεγάλος όγκος των εισιτηρίων είχε προπωληθεί και για τους περισσότερους εργαζόμενους η αγορά τους ήταν οικονομική υπέρβαση.
Συνεπώς η έντονη δυσφορία και η αγανάκτηση όλων όσων υπέστησαν αυτό το μαρτύριο πληρώνοντας για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα είναι απόλυτα δικαιολογημένες.
Το αδικαιολόγητο και ηθικά απαράδεκτο είναι που οι αρμόδιοι υποκρίνονται πως δεν καταλαβαίνουν, υπηρετώντας, για τους δικούς τους λόγους, πιστά μία κυβερνητική προπαγάνδα που από καιρό είναι πλέον αδιάβατη στην  κοινωνία.
Εν τέλει το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε όπως-όπως μία δύο μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις αλλά να καταστούν οι μεγάλες δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις  της πόλης  προσιτές και ελκυστικές στο λαό μας, για να υπάρχει σταθερή συνέχεια και με μεγάλες διοργανώσεις και με την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

Η χρόνια λεηλασία και εγκατάλειψη του Τόφαλος, αλλά και άλλων αθλητικών υποδομών, μαζί με την τραγική έλλειψη χρηματοδότησης δεν μπορουν να καλυφθούν πίσω από δηλώσεις τύπου «παραλάβαμε καμένη γη». 

Πέρα από την, ηθικά αυτονόητη αποκάλυψη και δίωξη των υπευθύνων, είναι σήμερα ανάγκη να χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμό και η αποκατάσταση των βλαβών, ζημιών κι ελλείψεων όλων των δημόσιων (δημοτικών-κρατικών-ενωσιακών) αθλητικών εγκαταστάσεων  της Πάτρας.
Σε πείσμα των τοπικών κυβερνητικών παπαγάλων η αλήθεια είναι  ότι :

Η χρηματοδότηση των αθλητικών υποδομών, γενικά των υποδομών που αφορούν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, εξακολουθεί να μην είναι στις προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης.  Κύριο μέλημά της είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η ‘’ανάπτυξη’’ προς όφελος των μονοπωλίων.
Αυτή την αλήθεια εμείς δεν θα κουραστούμε ποτέ να την αναδεικνύουμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε δυναμικά όσα ανήκουν  στην πόλη και το λαό της.
Πάτρα 14/8/2017
Τάκης ΠετρόπουλοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου