ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στην πόλη από το δήμοΠρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων, με τίτλο «Μαθαίνω για την πόλη μου» οργανώνει για το προσεχές διάστημα στα Γιάννενα το Γραφείο Τουριστικής Προβολής του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Σπήλαιο Περάματος.
Με αφετηρία την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, όσοι Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες το επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ορισμένες περιηγήσεις χαλαρωτικής ψυχαγωγίας στις ομορφότερες τοποθεσίες, τα μνημεία και τα μουσεία της περιοχής.
Να μάθουν, με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών, άγνωστες, ενδιαφέρουσες πτυχές για τη δράση προσώπων και αποφάσεων που επηρέασαν την εξέλιξη της ιστορίας.Να πληροφορηθούν για την καθημερινότητα και τις συνήθειες των ανθρώπων που έζησαν στον τόπο μας. Χωρίς όμως, κουραστικές διηγήσεις ή εξαντλητικές λεπτομέρειες και ημερομηνίες. Να βιώσουν τον περίπατο-ξενάγηση σαν μία μικρή εκδρομή αναψυχής.
Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, «σκοπός του προγράμματος δεν είναι η επιστημονική επιμόρφωση, αλλά να γνωρίσουν οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες καλύτερα την πόλη τους. Να τη δουν αλλιώς. Να την αγαπήσουν ακόμη περισσότερο.
Και παράλληλα, να ενισχυθεί η τουριστική συνείδηση, να ενεργοποιηθεί η κινητοποίηση των συμπατριωτών μας και, ει δυνατόν, να αποτελέσουν τους αυριανούς ‘‘πρεσβευτές Τουρισμού’’. Τους μελλοντικούς διαφημιστές του πραγματικά ποιοτικού τουριστικού προϊόντος που διαθέτουν τα Γιάννενα». Επιδιώκουμε, συμπλήρωσε, «την περαιτέρω ανάδειξη της πόλης μας και την ενδυνάμωση της κοινωνικο-πολιτιστικής ταυτότητάς της».
Αναφερόμενος στους λόγους που υπαγόρευσαν την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, ο Νίκος Γκόλας επισήμανε ότι «η δημοτική Αρχή αποφάσισε να προσφέρει αυτή την υπηρεσία στους δημότες, ανταποκρινόμενη σε υπαρκτές ανάγκες και προτάσεις στην πόλη μας, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από το Γραφείο Τουριστικής Προβολής, μέσα από την καθημερινή λειτουργία του και την επικοινωνία του με τον κόσμο και αρμόδια στελέχη μουσείων και μνημείων».
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού τόνισε πως η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί, πρωτίστως από την ανταπόκριση των δημοτών και από τη διάθεση με την οποία θα το αγκαλιάσουν. «Εμείς, πρόσθεσε,«ως δημοτική Αρχή, θέλουμε να προσφέρουμε μία ακόμη υπηρεσία στους Γιαννιώτες και τους Γιαννιώτισσες. Να τους παροτρύνουμε να αποκτήσουν μία νέα ευχάριστη


συνήθεια, να δώσουμε ένα κάπως πιο δημιουργικό περιεχόμενο στους κυριακάτικους περιπάτους τους». 
Ευχαρίστησε «την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και προσωπικά τον Κωνσταντίνο Σουέρεφ για την εξασφάλιση της δωρεάν εισόδου στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της πόλης, αλλά και για τη γενικότερη συνεργασία μας έως σήμερα, τον Φώτη Ραπακούση από το Μουσείο του Αλή Πασά και της Επαναστατικής Περιόδου, το Σωματείο Λεμβούχων και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νήσου Άρη Λιούμπο, τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, τους επαγγελματίες ξεναγούς, αλλά και τη διοίκηση του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων και ειδικότερα τον πρόεδρο, Νίκο Σαρακατσάνο, που συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος». Χωρίς τη συμβολή και τη συνεισφορά τους, είπε καταλήγοντας, «το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί».
Ο πρόεδρος του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων, Νίκος Σαρακατσάνος  εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα εκπλαγεί με αυτά που θα δει στην ευρύτερη περιοχή, έστω κι αν νομίζει ότι είναι πολύ καλός γνώστης αυτής. «Ας μάθουμε την πόλη μας καλά. Είναι μεγάλη υπόθεση για τον καθένα μας να αγαπάει πραγματικά τον τόπο που ζει, δραστηριοποιείται και κάνει όνειρα για τα παιδιά του» τόνισε.
Καταθέτοντας τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η διοίκηση του Σπηλαίου για την προέλευση των επισκεπτών, ανέφερε: «Η αίσθηση που έχουμε τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψιν και τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, είναι, ότι οι συνδημότες μας δεν επισκέπτονται το Σπήλαιο Περάματος, κάτι που ισχύει και για άλλα τουριστικά σημεία. Δυστυχώς, αυτή η τάση έχει περάσει και στους μαθητές, αφού μειώνονται συνεχώς οι σχολικές εκδρομές των σχολείων της περιοχής μας προς το Σπήλαιο. Γινόμαστε μάρτυρες του φαινομένου μαθητές σχεδόν από όλα τα σχολεία της Ελλάδας να έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά το Σπήλαιο και ντόπιοι μαθητές να μην το έχουν επισκεφτεί ποτέ».
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Νίκος Σαρακατσάνος είπε ότι «αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, γιατί οι τωρινοί μαθητές είναι οι καλύτεροι ‘‘πρεσβευτές’’για την μελλοντική ανάδειξη του τόπου μας».
Ο πρόεδρος του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων υποστήριξε ότι η ανάληψη της πρωτοβουλίας είναι αναμενόμενη απόρροια της ανάπτυξης του τουρισμού στην πόλη μας. «Είναι γνωστή πλέον η τεράστια προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού στην περιοχή

μας για την ανάδειξής της. Φυσικά είναι γνωστά και τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής αφού οι επιτυχίες διαδέχονται η μια τη άλλη.Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση και έχουμε ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον αφού όλοι οι επισκέπτες φεύγουν από την περιοχή μας εντυπωσιασμένοι και με ένα μεγάλο χαμόγελο.
Αυτό το χαμόγελο και το αίσθημα του μεγαλείου της πόλης μας πρέπει να επιδιώξουμε να επιστραφεί στους συμπολίτες μας», εξήγησε κι εξέφρασε την ελπίδα «μικροί και μεγάλοι να αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα» του δήμου Ιωαννιτών.
Για τη συνεργασία με το Γραφείο Τουριστικής Προβολής του δήμου, ο Νίκος Σαρακατσάνος  είπε: «Όταν ‘‘έπεσε’’ στο τραπέζι η ιδέα δεν το σκεφτήκαμε καθόλου και αποφασίσαμε σαν Σπήλαιο Περάματος να συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Άλλωστε και με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και με το Γραφείο Τουριστικής Προβολής έχουμε μια άψογη και εποικοδομητική συνεργασία η οποία ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί».
Το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων και περιπάτων «Μαθαίνω για την πόλη μου» εντάσσεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου 2016-2019.Ενέργειες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Μαθαίνω για την πόλη μου»


Ø Οι ξεναγήσεις θα διεξάγονται Κυριακή, θα διαρκούν 3-3.30 ώρες και η εκκίνηση των περιπάτων θα γίνεται από συγκεκριμένα σημεία ανάλογα με τη διαδρομή και με συνοδεία ξεναγού.
Ø Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα επιβαρύνονται μόνο με το κόστος των 2 ευρώ για την είσοδο στο σπήλαιο Περάματος, όπου η ξενάγηση θα γίνεται από υπεύθυνο του σπηλαίου.  
Ø Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας
Ø Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η ξενάγηση-περίπατος στους εξωτερικούς χώρους δε θα γίνεται.
Ø Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Πέμπτη της τρέχουσας εβδομάδας πριν την κάθε διαδρομή.
Ø Ανώτερος αριθμός συμμετοχής για κάθε ξενάγηση είναι 30 άτομα (με 10 άτομα επιλαχόντες).
Ø Η κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει έως δύο (2) άτομα.
Ø Οι αιτήσεις για συμμετοχή θα υποβάλλονται καθημερινά ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου http://www.travelioannina.com  ή αυτοπροσώπως, από Δευτέρα έως και Πέμπτη στο Γραφείο Τουριστικής Προβολής, Μουλαϊμίδη 10, στα Γιάννενα.
Ø Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό: 26510 37017


Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων-περιπάτων περιλαμβάνει:

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Α: Κυριακή 29.10.2017 10:30π.μ.
Αφετηρία: Μώλος
Νησί – Ι.Μ. Φιλανθρωπηνών – Ι.Μ. Στρατηγόπουλου – Γύρος νησιού – Μουσείο Αλή Πασά & Επαναστατικής Περιόδου  (Φώτη Ραπακούση).

Συγκέντρωση στο Μώλο (καραβάκια) – Επιβίβαση σε καραβάκι με προορισμό το νησί Ιωαννίνων. Επίσκεψη στις Ιερές Μονές Φιλανθρωπηνών και Στρατηγόπουλου μέσα από το παλιό μονοπάτι που επικοινωνούσαν μεταξύ τους τα παλιά χρόνια. Συνεχίζουμε κάνοντας το γύρο του νησιού και φτάνουμε στο Μουσείο Αλή Πασά & Επαναστατικής Περιόδου  (Φ. Ραπακούση). Ξενάγηση και επιστροφή με το καραβάκι στην πόλη.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ Β: Κυριακή 12.11.2017 10:30π.μ.
Αφετηρία: Ρολόϊ (Λεωφορείο)
Σπήλαιο Περάματος–Λιγκιάδες –Ιερά Μονή Ντουραχάνι – Ιερά Μονή Καστρίτσας –  Αρχαιολογικός χώρος Καστρίτσας.

Συγκέντρωση στο Ρολόϊ. Επιβίβαση σε λεωφορείο με προορισμό το σπήλαιο Περάματος. Ξενάγηση στο Σπήλαιο. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς το χωριό Λιγκιάδες, όπου γίνεται γεωγραφική και ιστορική ξενάγηση, με θέα το Λεκανοπέδιο. Ακολουθούν, επισκέψεις στις Ιερές Μονές Ντουραχάνι, Καστρίτσας και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας. Επιστροφή στην πόλη.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ Γ: Κυριακή 26.11.2017 10:30π.μ.
Αφετηρία: Ρολόϊ (Λεωφορείο)
Αρχαιολογικό Μουσείο–Οχυρά Μπιζανίου–Σπήλαιο Περάματος.

Συγκέντρωση στο Ρολόϊ. Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Επιβίβαση σε λεωφορείο και επίσκεψη στα Οχυρά Μπιζανίου. Συνεχίζουμε με το λεωφορείο με τελικό προορισμό το Σπήλαιο Περάματος. Ξενάγηση στο Σπήλαιο και επιστροφή στην πόλη.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Δ: Κυριακή 3.12.2017 10:30π.μ.

Αφετηρία: Κεντρική είσοδος Κάστρου (Αγ. Γεώργιος)
Εβραϊκή Συναγωγή – Δημοτικό Μουσείο – Ιτς Καλέ – Βυζαντινό Μουσείο – Μουσείο Αργυροτεχνίας – Σπήλαιο Περάματος.

Συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του κάστρου (Αγ. Γεώργιος). Περνάμε από την Εβραϊκή Συναγωγή και, ακολουθώντας τα σοκάκια του κάστρου, πάμε στο  Δημοτικό Μουσείο. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς το Ιτς Καλέ, το Βυζαντινό Μουσείο και τους γύρω χώρους. Ακολουθεί επίσκεψη στο Μουσείο Αρχυροτεχνίας. Έπειτα, γίνεται επιβίβαση σε λεωφορείο στην παραλίμνια περιοχή, με προορισμό το σπήλαιο Περάματος, όπου γίνεται ξενάγηση στο σπήλαιο και επιστροφή στην πόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου