Σε αναβρασμό οι αγρότες- ετοιμάζουν νέο γύρο δυναμικών κινητοποιήσεων

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες εξαιτίας των λαθών και των παραλήψεων στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, αλλά και των παρακρατήσεων από τις τράπεζες για οφειλές σε εφορία και ταμεία. Το μεγαλύτερο πρόβλμα εντοπίζεται σε όσους είχαν κάνει ένσταση με τους δασικούς χάρτες, καθώς οι ελεγκτικές υπηρεσίες, λόγω του όγκου των παραστατικών δεν ολοκλήρωσαν τους ελέγχους και τους άφησαν απλήρωτους, παρα το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων θα δικαιωθούν, αφού τα χωράφια που κατέχουν και δηλώνουν στο ΟΣΔΕ, προέρχονται από αναδασμό.
Εξίσου πολλές είναι κι οι περιπτώσεις μεταβίβασης δκαιωμάτων όπου επίσης υπήρξαν κθυστρερήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ταυτοποίηση, με αποτέλεσμα και εδώ να μείνουν χιλιάδες αγροτες απλήρωτοι.


Αξίζει να τονιστεί πως από τους 680.000 περίπου που έκαναν δήλωση στον ΟΣΔΕ, πληρώθηκαν  οι 540.000 περίπου. Βέβαια σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι σε αυτή την πληρωμη έχουν λαμβάνειν κάτω από 250 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις των διασταυρωτικών ελέγχων και των λαθών που σχτίζονται με τους ενεργούς αγρότες.
Φαίνεται πως τον όγκο των παραστατικών ο ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατεί με το σελεχιακό δυναμικό του να το να διεκπεραιώσει, αλλά αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τους αγρότες, που πληρώνουν και για την αίτηση και γενικά αισθάνονται πολίτες Β΄κατηγορίας, αφού οι εξηγήσεις που τους δίνονται κάθε φορά είναι ανεπαρκείς.
Την ίδια ώρα ο προβληματισμός πέρα από εκείνους που δίχως να φταίνε δεν πληρώθηκαν έχει να κάνει και με το ακατάσχετο, το οποίο ενώ το υποσχέθηκε στις προηγούμενες κινητοποιήσεις η κυβέρνηση δεν το έχει ακόμη ψηφίσει (για διεύρυνση σα 15.000 ζητούν οι αγρότες, στα 12.0000 ευρώ σκέφτεται η κυβέρνηση).
Πάντως το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα ετοιμάζεται για νέο κύκλο κινητοπιήσεων, έχοντας πέρα από τα παραπάνω αιτήματα (ακατάσχετο, πληρωμές ΟΣΔΕ) και σαν βασικά την αλλαγή του κανομνισμού στον ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν καλύπτει για παράδειγμα τα προβλήαματα από το δάκο  στην ελιά, που έχει αφανίσει φέτος καλλιέργειες, όπως και το κόστος παραγωγής με το πετρέλιαοι και το ρεύμα και φυσικά το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα της πανελλαδικής των μπλόκων, όπου θα καθοριστούν οι μορφές του αγώνα και οι δράσεις.
Οι αγρότες μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων καταγγέλλουν «φοροληστεία», υπογραμμίζοντας πως οι ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια που παίρνουν πάνω από το 50% του εισοδήματος από τις τσέπες αγροτών και κτηνοτρόφων» έχουν προκαλέσει οικονομικό μπλακ- άουτ στο εισόδημά τους.
Επιπλέον, τονίζουν πως πλέον γενικεύονται οι «ανοιχτές τιμές» σε όλα τα προϊόντα, κάνουν ειδική μνεία στην πτωτική πορεία της τιμής του γάλακτος στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι να καταστρέφονται, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας.
«Οι τιμές πώλησης των προϊόντων μας είναι χαμηλές ενώ φτάνουν πολλαπλάσια αυξημένες στην λαϊκή κατανάλωση κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών και παραγωγών. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής αυξάνει καθημερινά κάνοντας δύσκολη ως αδύνατη την επιβίωση μας. Το πετρέλαιο κυμαίνεται από 1.45-1.50€ το λίτρο την ίδια ώρα που στους εφοπλιστές δίνεται 44 λεπτά και στις χώρες της ΕΕ η μέση τιμή είναι 60 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει στα μέσα και εφόδια, στο ρεύμα και το νερό», καταγγέλλει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε σχετική ανακοίνωση.
Τέλος γίνεται αναφορά στα σοβαρά προβλήματα προκύπτουν από τον δάκο στην ελαιοπαραγωγή, θα μειώσει δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου