ΑΘΗΝΑ : Κοινοβουλευτικός τραγέλαφος : Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος σε δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες

Η συμπαιγνία Τσίπρα - Καμμένου για να κρατηθούν στη ζωή η κυβέρνηση - κουρελού, αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ οδηγούν σε ευτελισμό του πολιτικού σκηνικού, καθώς δύο βουλευτές, ο Κώστας Ζουράρις και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βρίσκονται πλέον τόσο στην πλευρά της συμπολίτευσης, όσο και στην πλευρά της αντιπολίτευσης.
Κοινοβουλευτικός τραγέλαφος : Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος σε δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες | in.gr
Σε πρωτόγνωρες καταστάσεις οδηγεί το παιχνίδι Τσίπρα – Καμμένου με τους θεσμούς. Ο στόχος να ενισχυθεί η κυβέρνηση – κουρελού, αλλά παράλληλα να διατηρηθεί στη ζωή η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ οδήγησε σε κοινοβουλευτικό τραγέλαφο, καθώς ο Κώστας Ζουράρις και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος βρίσκονται ταυτόχρονα και στην πλευρά της συμπολίτευσης και στην πλευρά της αντιπολίτευσης.
Οι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, μαζί με τους τέσσερις ανεξάρτητους Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρο Δανέλλη, με επιστολές τους ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ότι επιθυμούν να προσμετρώνται οι ψήφοι τους στην κυβερνητική πλειοψηφία σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να διασφαλίζεται η δεδηλωμένη για την κυβέρνηση.


Αυτό σημαίνει ότι οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αν και παραμένουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, που ως κόμμα έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, εν τούτοις θα συντάσσονται με την κυβερνητική πλειοψηφία των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εν λευκώ, καθώς δήλωσαν ότι θα ψηφίζουν ό,τι κι αν φέρει η κυβέρνηση.
O σκοπός αγιάζει τα μέσα για τους δύο πρώην συγκυβερνήτες, που μπορεί να έχουν πάρει διαφορετικούς δρόμους ωστόσο η σύνδεσή τους παραμένει ισχυρή. Ο Πάνος Καμμένος πίεζε με κάθε τρόπο, είτε καταγγέλλοντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι τον εξαπάτησε, είτε απειλώντας με αποκαλύψεις, προκειμένου να διατηρήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του και -κυρίως- τα προνόμια που απολαμβάνει ο πρόεδρός της και ο πρωθυπουργός υπέκυψε, δίνοντας εντολή στον Νίκο Βούτση να προχωρήσει στις κατάλληλες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής.
Αν και αρχικά είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπορεί να συγκροτείται ΚΟ με λιγότερους από 5 βουλευτές, καθώς ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος σκόπευε να παραιτηθεί και κανείς δεν μπορούσε να είναι βέβαιος αν η κοινοβουλευτική έδρα θα παρέμενε σε χέρια βουλευτή πιστού στον Πάνο Καμμένο, αλλά και ο Αριστείδης Φωκάς δεν μπορεί να προσμετρηθεί στην κοινοβουλευτική δύναμη των ΑΝΕΛ, τελικά το σχέδιο αυτό ναυάγησε λόγω των έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.
Το Μαξίμου θεώρησε αρχικά ότι ο Πάνος Καμμένος θα ήταν ικανοποιημένος διατηρώντας έστω τα προνόμια της θέσης του προέδρου της ΚΟ, ανεξαρτήτως αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του διαλυθεί. Όμως, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ξεκαθάρισε ότι δεν έκανε «δώρο» στον Τσίπρα τη στήριξη τεσσάρων βουλευτών του κατά την ψήφο εμπιστοσύνης για να έχει αυτήν την αντιμετώπιση. Έτσι, το Σαββατοκύριακο σήκωσε ξανά τους τόνους, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν του φέρθηκε με εντιμότητα. «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί οι βουλευτές να εξαγοραστούν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Δεν υπήρχανε άλλοι, από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι;» ανέφερε και πρόσθεσε σε ηρωικούς τόνους: «Δεν απειλούμε αλλά δεν απειλούμαστε. Θέλουν να πάρουν κατά παράβαση του κανονισμού και την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Τους τη χαρίζω. Ας την πάρουνε. Την ψυχή μας όμως δεν θα την πάρουνε ποτέ»…
Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται έναντι των θεσμών και ότι έχει κάνει πατσαβούρι τον Κανονισμό της Βουλής. Στο παρά ένα των αλλαγών, το Μαξίμου αποφάσισε να κάνει έναν ελιγμό, που οδήγησε σε πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές καταστάσεις. Έδωσε νέα εντολή στον πρόεδρο της Βουλής να μην αλλάξει τον Κανονισμό και στα έξι πολιτικά δεκανίκια της κυβέρνησης να δηλώσουν ότι θα στηρίζουν την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως σε ποια Κοινοβουλευτική Ομάδα ανήκουν.
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι έχει και την «πίτα» της κυβερνητικής κουρελούς ολόκληρη, δηλαδή τη στήριξη 151 βουλευτών, και τον «σκύλο» Καμμένο χορτάτο, αφού οι Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος παραμένουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Πρόκειται για κοινοβουλευτικό τραγέλαφο και θεσμική εκτροπή, για τα οποία ήδη κατήγγειλε τον πρωθυπουργό η αντιπολίτευση. Και μπορεί την κύρια ευθύνη να φέρει ο Αλέξης Τσίπρας, όμως και ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σχετικά με το τι σκοπεύει να πράξει με τους βουλευτές του· αν και δεν θα ήταν εκτός πραγματικότητας να πει κανείς ότι έχει ακριβώς την Κοινοβουλευτική Ομάδα που του αξίζει: χωρίς καμία σοβαρότητα και συνέπεια.
Αποφεύγοντας να σχολιάσει την πρωτοφανή αυτή κίνηση των βουλευτών του, ο Πάνος Καμμένος επέμεινε να κατηγορεί τον πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τους χειρισμούς του για την ερμηνεία του Κανονισμού. Προσπαθώντας να πείσει ότι ο Κανονισμός επιτρέπει την ύπαρξη ΚΟ και με βουλευτές από «μετεγγραφή», όπως ο Αριστείδης Φωκάς.

Ο ίδιος απηύθυνε και επιστολή στον Νίκο Βούτση με την οποία διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ζητήθηκε η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής! Στα επιχειρήματα του Πάνου Καμμένου συμπεριλαμβάνεται η θέση: «Ο βουλευτής εισέρχεται και αθροίζεται σε ήδη συγκροτημένη – ιδρυμένη Κ.Ο. Κατά τη φάση αυτή, ο νεοειρχερχόμενος βουλευτής ΑΦΟΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ και όλοι μαζί ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ, πλέον, αποτελούν μία και ενιαία Κ.Ο.
Οι βουλευτές Έλενα Κουντουρά, Βασίλειος Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης, με επιστολές τους προς το προεδρείο της Βουλής, δηλώνουν ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσαν στην κυβέρνηση στην πρόταση εμπιστοσύνης, επιθυμούν εφεξής σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος τους να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης. Ο κ. Ζουράρις διευκρινίζει, ότι από τη δήλωσή του εξαιρεί μόνο την ψηφοφορία για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εάν αυτή δεν διεξαχθεί με ονομαστική ψηφοφορία.
«Σας γνωρίζω ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα επί της προτάσεως εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επιθυμώ εφεξής σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολιτεύσεως» αναφέρει ο κ. Ζουράρις και προσθέτει ότι της δηλώσεως του αυτής, εξαιρεί την ψηφοφορία περί πΓΔΜ εάν αυτή, καθ’ υπόθεσιν, δεν διεξαχθεί ονομαστικώς.
«Σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα στην πρόταση εμπιστοσύνης για την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας και προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες ως προς την αρχή της δεδηλωμένης, επιθυμών εφεξής, σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης» δηλώνει ο Βασίλης Κόκκαλης.
«Επειδή επιθυμώ να συμβάλω στην προάσπιση του κύρους του κοινοβουλίου, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία του, με την αποφυγή σπατάλης χρόνου και ενέργειας σε συνεχείς ονομαστικές ψηφοφορίες, παρακαλώ λάβετε υπόψη σας, ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα επί της πρότασης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, επιθυμώ εφεξής για νομοσχέδια που προτείνει η κυβέρνηση και για τα οποία δεν ζητείται ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται με εκείνες των βουλευτών της συμπολίτευσης» αναφέρει, μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Σπύρος Δανέλλης.
«Θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου, όπως πρέσβευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υπηρετήσουμε μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές ‘ετικέτες’ Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς», αναφέρει η Κατερίνα Παπακώστα και δηλώνει ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσε επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία και προκειμένου να ολοκληρωθεί το νομοθετικό της έργο για την ανακούφιση των Ελληνίδων και Ελλήνων στην καθημερινότητά τους, επιθυμεί εφεξής η ψήφος της να προσμετράται με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης.
Δηλώσεις ότι επιθυμούν εφεξής να προσμετράται η ψήφος τους μαζί με τους ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, για όσα νομοσχέδια προτείνει η κυβέρνηση και δεν έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία, απέστειλαν και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά.

Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για κοινοβουλευτική ντροπή και δεκανίκια του Τσίπρα έκανε λόγο η ΝΔ.
«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι έξι «πρόθυμοι» βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλ. Τσίπρα ζήτησαν με επιστολή τους να προσμετρώνται οι ψήφοι τους με εκείνες των 145 βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή», αναφέρει η σκληρή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό».
Όπως επισημαίνει η ΝΔ, «το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους».
Επίθεση στον πρώην βουλευτή του, Σπύρο Δανέλλη, εξαπέλυσε το Ποτάμι, σχολιάζοντας την απόφαση των 6 βουλευτών να υπερψηφίζουν πάγια τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
«Όταν ο κ. Δανέλλης είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχαμε πει ότι πέρασε στη συμπολίτευση. Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής , η ψήφος του πάντα και παντού να προσμετράται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το Ποτάμι προσθέτοντας: «Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;»
«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί» σημειώνει σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, για τη νέα κοινοβουλευτική εξέλιξη, όπως αυτή προκύπτει έπειτα από τις επιστολές που έστειλαν στο Προεδρείο της Βουλής έξι ανεξάρτητοι βουλευτές, δηλώνοντας πως θα ψηφίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
«ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης
ΠΗΓΗ IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου