ΑΧΑϊΑ :Επαναπατρισμός κειμηλίων που είχαν κλαπεί το 1979 -Πατριαρχικά έγγραφα, τουρκικά φιρμάνια

Παραδόθηκαν από την British Library στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο τρία κειμήλια τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι είχαν απομακρυνθεί παράνομα απο τη χώρα
Παραδόθηκαν από την British Library στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο τρία κειμήλια τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι είχαν απομακρυνθεί παράνομα από την Ι.Μ. Παναγίας της Χρυσοποδαρίτισσας στην Αχαΐα τον Απρίλιο του 1979.


Πρόκειται για δύο Πατριαρχικά σιγίλλια* του 18ου αι., τα οποία είχαν εκδοθεί από τους Οικουμενικούς Πατριάρχες, Προκόπιο Α΄(1786) και Γρηγόριο Ε΄(1798) και ανακηρύσσουν την πατριαρχική αξία της εν λόγω Μονής, καθώς και ένα τούρκικο φιρμάνι του 18ου αι., το οποίο ανήκε στην ίδια συλλογή.
To 2016 η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαϊας ενημέρωσε τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εντοπισμό των κειμηλίων στην British Library. Άμεσα και συστηματικά η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που με ασφάλεια τεκμηρίωσαν την παράνομη διακίνηση των κειμηλίων και απέστειλε στην British Library αίτημα επιστροφής τους.
Παραδόθηκαν από την British Library στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο τρία κειμήλια τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι είχαν απομακρυνθεί παράνομα απο τη χώρα
Οι αρμόδιοι παράγοντες της British Library, ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνεργάστηκαν άριστα με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια τα κειμήλια στην Ελλάδα, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πρόκειται για δύο Πατριαρχικά σιγίλλια* του 18ου αι., τα οποία είχαν εκδοθεί από τους Οικουμενικούς Πατριάρχες, Προκόπιο Α΄(1786) και Γρηγόριο Ε΄(1798)
Οι αρμόδιοι παράγοντες της British Library, ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνεργάστηκαν άριστα με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια τα κειμήλια στην Ελλάδα
*Με το όνομα σιγίλλιο, (ή σιγίλιο, ή και σιγγίλιο), φέρονταν κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τα σημαντικότερα επίσημα αυτοκρατορικά έγγραφα που αφορούσαν κυρίως θέματα εξωτερικής πολιτικής τα οποία συνηθέστερα χρησιμοποιούσε η βυζαντινή διπλωματία. Παρόμοια επίσης έγγραφα ήταν και εκείνα που περιείχαν αποφάσεις επί σπουδαίων διοικητικών ζητημάτων καθώς και σε λίαν προνομιακές τακτοποιήσεις ζητημάτων. Από την παραπάνω πολιτειακή χρήση της εποχής εκείνης χαρακτηρίσθηκαν ομοίως ως σιγίλλια τα πατριαρχικά και συνοδικά έγγραφα καλούμενα επίσης και "σιγιλώδη γράμματα ή επιστολές" που γράφονταν αρχικά επί περγαμηνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου