ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ : Το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου


Όπως κάθε χρόνο και εφέτος, με λαμπρότητα, τον οφειλόμενο σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών και ηρώων του  1821 και με πατριωτική και Καλαβρυτινή περηφάνεια, θα γιορτασθούν και θα τιμηθούν, τα προεπαναστατικά γεγονότα που συνέβησαν, το Μάρτιο του 1821 στο Λιβάρτζι, στη Φροξυλιά Τουρλάδος και στη Χελωνοσπηλιά Λυκούριας, τα επαναστατικά γεγονότα της μάχης και της απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, στις 21 Μαρτίου 1821 και της κήρυξης και έναρξης της επανάστασης και της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, στην Αγία Λαύρα, που έχει καθιερωθεί, ως Εθνική Εορτή, στις 25 Μαρτίου, κάθε χρόνο.


Επίσης, θα γίνουν και εκδηλώσεις τιμής, μνήμης και αναστοχασμού στην Αθήνα, στις 22 Μαρτίου, με την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, στο Δροβολοβό Καμενιάνων, στις 23 Μαρτίου, τα αποκαλυπτήρια μνημείου ενδόξων Δροβολοβιτών, Ιερολοχιτών και Αγωνιστών του 1821, στα Καλάβρυτα, της ίδια ημέρα, το βράδυ, μουσικοποιητική εκδήλωση, με ωδές του Ύμνου εις την Ελευθερία, αφιερωμένη στους ήρωες του ’21 και τέλος, στις 13 Απριλίου στην Κέρτεζη, η εκδήλωση για τον Κερτεζίτη αγωνιστή Δημήτριο (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που εξέδωσε ο Δήμος Καλαβρύτων.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, με αφορμή την ευρεία ανακοίνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαβρύτων, για τις 25 Μαρτίου, δήλωσε:
«Τα Καλάβρυτα και οι Καλαβρυτινοί, είμαστε πρωτοπόροι και στον Αγώνα του Έθνους, για την ελευθερία μας. Στα Καλαβρυτινά χώματα του Λιβαρτζίου, της Φροξυλιάς, της Χελωνοσπηλιάς, του Αγριδίου, πρωτοβρόντηξε το καρυοφύλλι. Στην Αγίας Λαύρα, κηρύχθηκε η επανάσταση και ορκίστηκαν οι αγωνιστές, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Τα Καλάβρυτα, ήταν η πρώτη πόλη, που, μετά από μάχη, απελευθερώθηκε. Καλαβρυτινοί πρόγονοί μας, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.
Με τις εκδηλώσεις του Δήμου μας, όπως αναλυτικά στο πρόγραμμα που εκδώσαμε, τιμούμε τους ήρωες του ’21 και τα συγκλονιστικά και καθοριστικά, για την ελευθερία της πατρίδας μας, γεγονότα, που έγιναν, τότε, στα μέρη μας.
Παράλληλα, αναστοχαζόμαστε και φέρνουμε στο νου μας ότι, η εθνική και πατριωτική ενότητα και ομοψυχία, είναι εκείνη που φέρνει τη νίκη, την επιτυχία, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Ενότητα και ομοψυχία, που είναι απαραίτητες και στη σημερινή εποχή, με τους παντοειδείς (γεωπολιτικούς, οικονομικούς, κ.λπ.) κινδύνους, που περιβάλλουν την πατρίδα μας.
Σας καλώ, όλες και όλους, να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις μας, να τιμήσετε τους ήρωες και να ζήσετε την εθνική, πατριωτική και Καλαβρυτινή αύρα, στους, απαράμιλλου φυσικού κάλλους, τόπους, όπου, συνέβησαν τα ιστορικά, αυτά, γεγονότα, τις ημέρες αυτές του Μαρτίου 2019, που ξεκινά, η άνοιξη, χαίρεται και αναγεννάται η φύση και έρχεται η άνοιξη στις καρδιές μας»
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου