ΠΑΤΡΑ : Εξάρθρωση πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων Δηλώσεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχου Νικόλαου ΚΟΤΡΩΝΙΑ  και του Προϊσταμένου Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμου Β΄ Ιγνάτιου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ σχετικά με :

  • Εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωση που ενέχεται στη συστηματική διακίνηση κοκαΐνης στην Αττική και στην Δυτική Ελλάδα 

  • Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται κατ΄ εξακολούθηση σε υποθέσεις σωματεμπορίας και γενετήσιας εκμετάλλευσης γυναικών
 

Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας,  Ταξίαρχος Νικόλαος ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ

Καλημέρα σας,

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε δυο πολύ σημαντικές υποθέσεις, που χειρίστηκαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και αφορούν στην εξάρθρωση πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται στη διάπραξη ιδιαίτερα σοβαρών αδικημάτων.
                 
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη υπόθεση αφορά στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν συστηματικά στη διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση και πώληση ναρκωτικών ουσιών- κυρίως κοκαΐνης - σε περιοχές της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν συνολικά έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 32χρονος αλλοδαπός, αρχηγός της, ενώ διακριβώθηκε ότι διακινήθηκαν συνολικά 3,5 κιλά κοκαΐνης το τελευταίο έτος.  

Η δεύτερη υπόθεση αφορά στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται συστηματικά στη σωματεμπορία και τη γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών.


Για την δεύτερη υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά δέκα δράστες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται επίσης, και ο 37χρονος αλλοδαπός αρχηγός της, ενώ εμπλέκονται και δέκα επιχειρήσεις με έδρα την Αττική, οι οποίες λειτουργούσαν είτε ως γραφεία ραντεβού, είτε ως κέντρα παροχής υπηρεσιών μασάζ.  

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκμεταλλεύονταν τουλάχιστον (37) γυναίκες, τις οποίες εξέδιδαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ εξακριβώθηκαν (185) περιπτώσεις μεταφοράς των εκδιδόμενων γυναικών στους υποψήφιους πελάτες.

Η αποδόμηση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων είναι αποτέλεσμα συστηματικών και ενδελεχών ερευνών των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, οι οποίοι εργάστηκαν επίμονα και μεθοδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με αυτή την επιτυχία επιφέραμε ακόμη ένα δυνατό χτύπημα στα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και εμπορίας ανθρώπων, πλήττοντας αυτές τις μάστιγες στην ρίζα τους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ το Διοικητή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών για τον επαγγελματισμό, την επιμονή και την μεθοδικότητα που επέδειξαν για μια ακόμη φορά, σε ότι αφορά στον χειρισμό ιδιαίτερα σοβαρών και ευαίσθητων υποθέσεων, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο σπουδαίες Υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.

Σας ευχαριστώ.

Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας Ταξίαρχος Βασίλειος ΤΣΟΥΡΑΣ

Καλημέρα σας,

Η μεθοδικότητα και ο επαγγελματισμός των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, απέδωσαν για ακόμη μια φορά καρπούς, καταπολεμώντας ουσιαστικά το οργανωμένο έγκλημα.

Στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε την οργανωμένη εγκληματικότητα στην βάση της, αποδομώντας τα εγκληματικά δίκτυα που ενέχονται σε υποθέσεις σωματεμπορίας αλλά και διακίνησης ναρκωτικών.
Θα ήθελα να λοιπόν να επαινέσω και να ευχαριστήσω τον Διοικητή και τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, διότι απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι η υπευθυνότητα, η μεθοδικότητα και ο επαγγελματισμός του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι τα πλέον αποτελεσματικά όπλα απέναντι στις οργανωμένες μορφές εγκλήματος.

Σας ευχαριστώ.

Προϊστάμενος Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Καλημέρα σας,


Όπως σας ανέφερε ο κ. Γενικός θα σας παρουσιάσουμε δυο σοβαρές υποθέσεις, που για ακόμη μια φορά χειρίστηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.

Α΄ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΉ ΟΡΓΆΝΩΣΗ – Διακίνηση Ναρκωτικών

Η πρώτη υπόθεση αφορά στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούταν συστηματικά στη διάπραξη αδικημάτων στο πεδίο των ναρκωτικών.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν στις 27/2/2019, στην Αθήνα, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που οργάνωσαν και υλοποίησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, τέσσερις αλλοδαποί άνδρες, ηλικίας 26, 30, 34 και 35 ετών, καθώς και δυο ημεδαποί και πιο συγκεκριμένα ένας 52χρονος και μια 41χρονη.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, πώληση και διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Από την έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών πρόεκυψε ότι οι συλληφθέντες με τουλάχιστον ακόμη δεκατέσσερις  άγνωστους συνεργούς τους, από αρχές του έτους 2018 είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον 32χρονο αλλοδαπό.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε στο πεδίο της διακίνησης  ναρκωτικών ουσιών και κυρίως κοκαΐνης, σε χρήστες της Αττικής και της  Αιτωλοακαρνανίας, όπου διακίνησαν τουλάχιστον τρία κιλά και πεντακόσια  γραμμάρια κοκαΐνης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι δράστες είχαν συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους όπως αρχηγός, διακινητές και αποθηκάριος, ενώ για να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους από τις Αστυνομικές Αρχές χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που άνηκαν σε άλλα πρόσωπα, κυρίως αλλοδαπούς (ghost-phones), καθώς και εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με την ανταλλαγή μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αφού επεξεργάζονταν την ναρκωτική ουσία στην οικία του αρχηγού, την διαμοίραζαν σε μικρές ποσότητες, περίπου ενός γραμμαρίου, τις οποίες στη συνέχεια τις απέκρυπταν σε εξωτερικούς χώρους φύλαξης (καβάντζες), απ’ όπου τις μετέφεραν με οχήματά, στα οποία είχαν διαμορφώσει ειδικές κρύπτες.

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες των συλληφθέντων, αλλά και σε σωματικές έρευνες, βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά :

·         (224,4) γραμμάρια κοκαΐνης (σε μορφή βράχου),
·         (8,6) γραμμάρια κάνναβης,
·         πτυσσόμενη ράβδο και τρία μαχαίρια,
·         ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, και
·         πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και καρτών σύνδεσης (sim).


Β ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΉ ΟΡΓΆΝΩΣΗ - Σωματεμπορία

Σε ότι αφορά στην δεύτερη εγκληματική οργάνωση από την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι ενέχεται στην κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν στις 27/2/2019 στην Αθήνα, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που οργάνωσαν και υλοποίησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, πέντε ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 44, 47, 48 και δυο 61χρονοι,  καθώς και πέντε αλλοδαποί και πιο συγκεκριμένα, δυο άνδρες ηλικίας 37 και 42 ετών, καθώς και τρεις γυναίκες ηλικίας 31, 33 και 38 ετών.  

Ανάμεσα στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται και ο 37χρονος αλλοδαπός αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σωματεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επιπλέον συνελήφθησαν και τρεις αλλοδαπές εκδιδόμενες γυναίκες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε πλημμέληματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράνομη είσοδο και παραμονή στην Χώρα.

Από την έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, πρόεκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης  αφού εντόπιζαν νεαρές γυναίκες, κυρίως υπηκόους Αλβανίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Μολδαβίας άλλα και Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη οικονομική τους θέση,    αποσπούσαν την συναίνεση τους, προκειμένου να εργαστούν ως εκδιδόμενες για λογαριασμό τους, παρακρατώντας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που αποκόμιζαν.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκμεταλλεύονταν τουλάχιστον (37) γυναίκες, τις οποίες εξέδιδαν μέσω δέκα επιχειρήσεων με έδρες την Αττική, οι οποίες λειτουργούσαν είτε ως γραφεία ραντεβού, είτε ως κέντρα παροχής υπηρεσιών μασάζ και ήταν εξοπλισμένες με τηλεφωνικά κέντρα.

Την μεταφορά των γυναικών στους  υποψήφιους «πελάτες» είχαν αναλάβει δώδεκα μέλη του κυκλώματος στα οποία είχε ανατεθεί ο ρόλος του μεταφορέα - «ταξιτζή» και παράλληλα του «προστάτη» των γυναικών.

Ο 37χρονος, είχε οργανώσει και διηύθυνε όλο το εγκληματικό δίκτυο, αναθέτοντας ρόλους, εντάσσοντας καινούρια μέλη και κανονίζοντας τη διανομή των γυναικών ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών.

Τα κέρδη από την εκμετάλλευση των γυναικών είναι μεγάλα καθώς κάθε ραντεβού κοστολογούταν από 70 ευρώ έως 150 ευρώ, ενώ σε καθημερινή βάση πραγματοποιούταν πληθώρα ραντεβού, με τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζουν το χρηματικό ποσό των 5.000 ανά ημέρα.

Διακριβώθηκαν ακόμη περιπτώσεις, στις οποίες οι εκδιδόμενες γυναίκες  χρησιμοποιούνταν και ως μεταφορείς μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών («βαποράκια»), που τις  παρέδιδαν σε υποψήφιους πελάτες.

Επιπλέον, οι δράστες για να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους από τις αστυνομικές Αρχές χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που άνηκαν σε άλλα πρόσωπα κυρίως αλλοδαπούς (ghost-phones).

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικών λειτουργών, αλλά και σε σωματικές έρευνες, βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά:
·         πλήθος ψηφιακών συσκευών και φορητών ψηφιακών χώρων αποθήκευσης δεδομένων,
·         πλήθος από ατζέντες με σημειώσεις και
·         πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και καρτών σύνδεσης (sim).

Επίσης κατασχέθηκαν συνολικά οκτώ αυτοκίνητα, μια μοτοσικλέτα και το χρηματικό ποσό των (25.000) ευρώ, ως προερχόμενα από τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται η παρουσίαση και μπορείτε να υποβάλετε ερωτήσεις στον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, Αστυνομικό Διευθυντή Ανδρέα ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗ.  

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου