ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Προχωρά άμεσα η πρωτοβουλία για την καλλιέργεια αρωματικών – θεραπευτικών φυτών


Συνάντηση με τον επίτιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», Δρ Νίκο Κρημνιανιώτη, και στελέχη του ΕΛΓΟ Δήμητρα είχαν σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και η αντιδήμαρχος, Βάσω Μέγα.

Σε αυτή καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα της σημαντικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», η οποία αφορά στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή αρωματικών και θεραπευτικών φυτών που σαν στόχο έχει τη μείωση της ανεργίας τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και σε αυτούς της μεταποίησης και εμπορίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και ήδη οι διαδικασίες προχωρούν.
Όπως ενημέρωσε τον Δήμαρχο ο κ. Κρημνιανιώτης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή ορισμένων, πιλοτικών, δημοτικών εκτάσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες καλλιέργειες αρωματικών – θεραπευτικών φυτών αλλά και καρπών.
Το τμήμα Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών έχει αποστείλει ήδη λίστα με τις δημοτικές εκτάσεις στον ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» και έχει γίνει μια πρώτη επιλογή πιθανών εκμεταλλεύσιμων εκτάσεων.
Το επόμενο διάστημα, μέχρι τα τέλη του μήνα, έμπειροι επιστήμονες θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών - θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής.
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Κρημνιανιώτης, «τον Απρίλιο θα είμαστε σε θέση να υποδείξουμε τις εκτάσεις και τις κατάλληλες καλλιέργειες για την κάθε μια, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος».
Στη συνέχεια, ο στόχος είναι ομάδες νέων ανέργων να εκπαιδευτούν ώστε να καλλιεργούν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα προϊόντα να επεξεργάζονται και να τυποποιούνται και έπειτα να διατίθενται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
«Ξεκινήσαμε πριν ένα περίπου μήνα τη συνεργασία μας με τον ΕΟΕΣ ‘’Εύξεινη Πόλη’’ και το ΕΛΓΟ Δήμητρα για μια καινοτόμα πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την εκμετάλλευση του αναξιοποίητου πλούτου που έχει ο Δήμος Ιωαννιτών. Ο τόπος μας εξαιρετικές συνθήκες για την καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων, πρέπει όμως να δώσουμε βάση και στην  οργανωμένη παραγωγή και μεταποίησή τους. Μέσα από την δράση μας αυτή θα υποστηριχτεί ένα δίκτυο που ξεκινά από την παραγωγή, φτάνει στην μεταποίηση και καταλήγει στην εμπορία. Είναι ένα φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο για την περιοχή μας, το οποίο όμως σε συνεργασία με την ΕΟΕΣ ‘’Εύξεινη Πόλη’’ θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη», τόνισε σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Βάσω Μέγα, από τη μεριά της επισήμανε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα διότι πιστεύει ότι είναι ένας σημαντικός κλάδος για την ανάπτυξη της περιοχής.
«Χαίρομαι γιατί βλέπω ότι η συνεργασία που εγκαινιάσαμε πριν λίγο καιρό προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Στόχος μας είναι να δώσουμε λύση και σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τις διαδικασίες επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης στην αγορά όπου πραγματικά ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας υστερεί», σημείωσε η κ. Μέγα.
Στη συνάντηση εκτός του επίτιμου προέδρου του ΕΟΕΣ, παρέστησαν η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, η Δρ. Κατερίνα Γεωργιάδου, εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Μαρίνα Παναγιωτίδου, γεωπόνος, αρχιτέκτων τοπίου, οι οποίες αποτελούν μέρος της ερευνητικής ομάδας η οποία θα συντάξει τις τελικές προτάσεις της για τις κατάλληλες εκτάσεις και καλλιέργειες σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου