Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού


 

Ελενα Κονιδάρη
Μέλος Τομέα Υγείας ΝΔ


Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει αναδειχθεί με ένταση τα τελευταία χρόνια. Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τις μορφές και τους τρόπους που εκδηλώνεται, η πραγματικότητα είναι ότι παραμένει αχαρτογράφητο. Ο επικρατέστερος λόγος είναι ότι τα θύματα του εκφοβισμού συνήθως αισθάνονται ντροπή να μιλήσουν για όσα υφίστανται από άλλους και προτιμούν να τα κρατήσουν κρυφά από τα ενήλικα άτομα του στενού περιβάλλοντός τους.

Έρευνες στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι σχεδόν ένας στους τρεις μαθητές πέφτει θύμα σωματικού εκφοβισμού ενώ περισσότεροι από το 50% υφίσταται λεκτικό εκφοβισμό. Επιπλέον, κοινωνία και πολιτικοί δεν μπορούμε να παραμένουμε ήσυχοι όταν η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση του διαδικτυακού εκφοβισμού, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε εφήβους επτά ευρωπαϊκών χωρών ηλικίας από14 έως 17 ετών.
Η Νέα Δημοκρατία έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την κωλυσιεργία της κυβέρνησης να υλοποιήσει μια οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας και συνολικά της κοινωνίας κατά των διαφόρων μορφών βίας.
Εκτιμώ ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να προχωρήσει ένας διάλογος σε βάθος με όλους τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να εξεταστεί η επάρκεια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και κατά πόσο αυτό εφαρμόζεται.
Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τις συνέπειες που προκαλούνται στον ψυχικό κόσμο της νεολαίας μας από τον σχολικό εκφοβισμό και θα είναι ζημιογόνο να ακολουθήσουμε παθητικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Απαιτείται να στηρίξουμε μέτρα και αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας και θα περιορίζουν δραστικά τη χρήση βίας εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου