Σρι Λάνκα: Πάνω από 150 νεκροί, εκρήξεις σε εκκλησίες- ξενοδοχεία

Στους 156 ανέρχονται πλέον οι νεκροί, εκ των οποίων οι 35 είναι ξένοι υπήκοοι, από τις σημερινές εκρήξεις, αρχικά σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες κι ισάριθμα ξενοδοχεία στην Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ομως, οι επιθέσεις δεν σταματούν. Δύο νέες εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) και μερικά λεπτά αργότερα. Η έβδομη και όγδοη έκρηξη, που επίσης κόστισαν ανθρώπινες ζωές, έγιναν σε δύο προάστια της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα Κολόμπο, η πρώτη από αυτές σε ξενοδοχείο. Επειτα τα δύο νέα χτυπήματα, οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας.




"Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση", πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως μόνον στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Κολόμπο έχουν μεταφερθεί 254 τραυματίες, ενώ άλλοι 60 απαριθμούνται στις επιθέσεις στις άλλες πόλεις από τις έξι συνολικά εκρήξεις που έπνιξαν στο αίμα τη Σρι Λάνκα.
Συντρίμμια από το εσωτερικό ναού στη Σρι Λάνκα μετά τις εκρήξεις στη χώρα ανήμερα του Πάσχα
Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής στο εσωτερικό του ναού του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα
Παράλληλα σε πολλές εκατοντάδες υπολογίζονται οι τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί μαζικά σε νοσοκομεία, τονίζουν οι αρμόδιες αρχές.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές στη Σρι Λάνκα κάνουν έκκληση για δωρεά αίματος, καθώς οι τραυματίες των επιθέσεων είναι εκατοντάδες. Δεκάδες πολίτες συρρέουν, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους μεγάλων διεθνών μέσων, σε τράπεζες αίματος προκειμένου να δώσουν αίμα για τους τραυματίες της επίθεσης.

Ανέμεναν τρομοκρατικό χτύπημα οι αρχές της Σρι Λανκα

Πληροφορίες του Γαλλικού πρακτορείου αναφέρουν πως οι δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα ήταν σε επιφυλακή εδώ και δέκα ημέρες, καθώς υπήρξε προειδοποίηση για βομβιστές καμικάζι σε «μεγάλες εκκλησίες» της Σρι Λάνκα. Οι ίδιες πληροφορίες συνέδεαν τις επιθέσεις αυτές με την ακραία μουσουλμανική οργάνωση NTJ που στο παρελθόν έχει συνδεθεί με περιστατικά βανδαλισμών σε αγάλματα βουδιστικών ναών.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως για την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να στρέφει τις έρευνες προς κάποιον συγκεκριμένο υπαίτιο πίσω από την αιματηρή επίθεση ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.
Συντονισμένες εκρήξεις σε έξι σημεία στη Σρι Λάνκα

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, μία πόλη βορείως της πρωτεύουσας. Από την έκρηξη στον Άγιο Αντώνιο, τουλάχιστον 160 τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία του Κολόμπο, τόνισαν υπεύθυνοί τους.
Πυροσβέστης και άνδρες σε κατεστραμμένο χώρο από το εσωτερικό του ναού στη Σρι Λάνκα
Σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα ερείπια ενός από τους τρεις ναούς που επλήγησαν στη Σρι Λάνκα / Φωτογραφία: Chamila Karunarathne/Anadolu Agency/Getty Images

Η αστυνομία έχει ενημερώσει πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες. Στην πρωτεύουσα ήταν μία εκκλησία και τρία πολυτελή ξενοδοχεία.

Τουλάχιστον ένα από τα θύματα προερχόταν από το Cinnamon Grand Hotel στο Κολόμπο, κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους υπευθύνους του, προσδιορίζοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα εστιατόριά του.
Ερείπια στο εσωτερικό ναού στη Σρι Λάνκα
Κατέρρευσε η οροφή στο ναό του Αγίου Αντωνίου στη Σρι Λάνκα, έναν από τους τρεις που επλήγησαν από την επίθεση / Φωτογραφία: Chamila Karunarathne/Anadolu Agency/Getty Images

Εκτός από την εκκλησία στο Νεγκόμπο, στόχο αποτέλεσε και μία τρίτη στη Μπατικαλόα, στα ανατολικά. Εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου ανακοίνωσε πως οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν ξεπερνούν τους 300.

Στη Σρι Λάνκα, επί 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου