ΠΑΤΡΑ : “Το Μέλλον της Επιστήμης – (το) δικό μας παρόν”


Το Patras Science Festival συναντά το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Όταν η Επιστήμη με την Τέχνη συναντιούνται!
Σε όποια στάση κι αν επιλέξεις να ανέβεις, το τέλος της διαδρομής θα σε βρει εκεί που χτυπά η ιστορική “καρδιά” της πόλης. Η τελετή λήξης του PatrasScienceFestival θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, σε μια βραδιά με νότες, άστρα και... φυσικά μπόλικες δόσεις επιστήμης.
Στόχος της συμμετοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών στο πλαίσιο και των επετειακών δράσεων για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, είναι οι συμμετέχοντες του PatrasScienceFestivalνα γνωρίσουν τις συλλογές του μουσείου, τα μνημεία της περιοχής μας, με στόχο την κατανόηση και την ερμηνεία της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης, μέσα από ειδικά διαμορφωμένες θεματικές διαδρομές, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια στο μουσείο, προκειμένου να γίνουν κοινωνοί, συμμέτοχοι και να εμπλακούν στη διαμόρφωση του Πολιτιστικού Χάρτη της Πάτρας. Η Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τη SciCo, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.
    Πρόγραμμα Τελετής Λήξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Σάββατο 11 Μαΐου
Πολιτιστικά εργαστήρια

1. Μουσείο-Πάτρα-Μνημείο(18:30 - 21:00)

Πολιτιστική διαδρομή στις συλλογές του Ιδιωτικού και Δημόσιου Βίου του Μουσείου με κέντρο αναφοράς τους δρόμους και  τα μνημεία που βρίσκονται στον αστικό ιστό της Πάτρας  μαζί με τις κρυφές  αφηγήσεις των εκθεμάτων τους.
Η διαδρομή επαναλαμβάνεται κάθε μισή ώρα σε ομάδες των 25 ατόμων.

2. Στα Εργαστήρια του Μουσείου (18.30-20:30)
Τα εργαστήρια ψηφιδωτών και μετάλλου ανοίγουν για να  ανακαλύψουν οι επισκέπτες μας πως συντηρούνται τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά μας και πως τα μυκηναϊκά όπλα των συλλογών μας.
Τα εργαστήρια επαναλαμβάνονται κάθε μισή ώρα σε ομάδες των 15 ατόμων.

3. Νεκρόπολη (18:30-21:00)
Προβολή ψηφιακού υλικού του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών με τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που σχετίζονται με τη μυκηναϊκή περίοδο στην Αχαΐα.
Η προβολή επαναλαμβάνεται κάθε μισή ώρα σε ομάδες των 20 ατόμων.

4.Παράλληλες συνδέσεις (18:30-21:00)
Συνάντηση με τα σύγχρονα Έργα Τέχνης του Ákos Révész και του Αποστόλη Ζολωτάκη, τα οποία φιλοξενούνται στην Αίθουσα των Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών σε συνεργασία με την  Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα.
Η συνάντηση επαναλαμβάνεται κάθε μισή ώρα σε ομάδες των 25 ατόμων.

Την επιμέλεια των πολιτιστικών εργαστηρίων και δράσεων έχουν αναλάβει οι: Γεωργία Μανωλοπούλου (μουσειολόγος), Αλεξάνδρα Κωτσάκη (συντηρήτρια Έργων Τέχνης), Θανάσης Θεμελής (ζωγράφος),Παναγιώτης Αργυρόπουλος(συντηρητής Έργων τέχνης).




Παράλληλες Δράσεις

Animation και Τοπική Ιστορία, Αίθουσα Θόλου (18:30-21:00)
Εργαστήριο δημιουργίας οπτικοακουστικού έργου ψηφιακής αφήγησης με την τεχνική του animation επάνω σε ένα θέμα τοπικής ιστορίας.

Διαδραστική Έκθεση Ερευνητικών Κέντρων & Πανεπιστημιακών Τμημάτων (18:30-21:00)
Συμμετέχουν:Εργαστήριο Βιομοριακής Προσομοίωσης και NMR,Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας,Ερευνητική Ομάδα DAISSy, Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων "Διόφαντος",Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 34ου Δημοτικού Πατρών, Τμήμα Γεωλογίας - Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Φαρμακευτικής - Πανεπιστήμιο Πατρών,CoderDojo Patras - Όμιλος κώδικα.

Ομιλίες (20:00-21:00)
Κώστας Βαγενάς, Καθηγητής Ακαδημαϊκός στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, «Νετρίνα και Ηλεκτρόνια: Οι δομικοί λίθοι και οι καταλυτές του Σύμπαντος»
Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Βιοχημείας- Αναπληρωτής Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, «Πώς μπορεί να μας ωφελήσει η νηστεία;»

Αστροπαρατήρηση (21:00-22:30)
Αστροπαρατήρηση με τη δύση του ηλίου Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων»

Μουσική Συναυλία (21:00-22:00)
Μουσική Συναυλία από τη δεκαμελή Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό την καλλιτεχνική  Διεύθυνση της Βάγιας Ζεπάτου.

Το «Patras Science Festival» διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν με τη συνεργασία τους πλήθος ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, καθώς και εκπαιδευτικοί οργανισμοί της χώρας και του εξωτερικού.
Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του PatrasScienceFestival στο www.patras-science-festival.gr.
Γενικές Πληροφορίες:
Διάρκεια: 8 έως 11 Μαΐου 2019
ΕίσοδοςΕλεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου