ΑΓΡΙΝΙΟ : Η Οικολογική αξία της Τριχωνίδας οφείλει να είναι η βάση κάθε έργουΟικολογική εκδήλωση για την λίμνη Τριχωνίδα έγινε στο Αγρίνιο το βράδυ της Τετάρτης. Εισηγητές ήταν ο πρώην Δήμαρχος Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Αμαξίδης και  ο επικεφαλήςτης Οικολογικής Δυτικής Ελλάδος στις Περιφερειακές Εκλογές Κώστας Παπακωνσταντίνου. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η οικολογική αξία της λίμνης Τριχωνίδας είναι η αδιαπραγμάτευτη βάση κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού. 

Η Τριχωνίδα, σε αντίθεση με πολλές άλλες ελληνικές λίμνες, διατηρεί ακόμη ακέραιη την οικολογική της αξία. Αυτή η αξία, όμως, θα χαθεί αν καταστραφούν οι παρόχθιες ζώνες και τα οικοσυστήματα που συντηρούν την μοναδική στην Ευρώπη άγρια ζωή και την ποιότητα των νερών της με φυσικό καθαρισμό. Γι αυτόν τον λόγο, οποιαδήποτε "ανάπτυξη" πρέπει να διατηρήσει ανέγγιχτα τα παρόχθια οικοσυστηματα. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ήδη εκπονείται για λογαριασμό της Ελληνικής Πολιτείας και θα καταλήξει στον καθορισμό χρήσεων γης και ζωνών με ειδικούς όρουςπροστασίας.
Κι όμως, η Περιφερειακή Αρχή αγνοεί εντελώς όλη αυτή την προοπτική και αναγγέλει πανελλήνιο διαγωνισμό ιδεών για την ανάπτυξη τηςΤριχωνίδας - μια κίνηση φθηνού εντυπωσιασμού, αφού την ίδια στιγμή εκπονείται η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία έχει την ευθύνη των προτάσεων για το τι μπορεί να γίνει στην Τριχωνίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου