26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


 ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ  ΠΑΤΡΑΣ
 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Ζήσε την πραγματικότητα – Γίνε νικητής της ζωής που σου αξίζει
 Για μια ακόμη χρονιά οι κοινωνικές αιτίες που ευνοούν τη χρήση και την εξάρτηση από ουσίες οξύνονται. Διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που αναγκάζει τους νέους να μειώνουν τις απαιτήσεις τους από τη ζωή, να περιορίζουν τα όνειρά τους. Αυτό το περιβάλλον ευνοεί την τάση φυγής από την πραγματικότητα που τους συνθλίβει, μέσα στους ψεύτικους κόσμους των ουσιών.
Η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, στο όνομα της «αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών» ακολουθεί την πολιτική της «μείωσης της βλάβης» και προωθεί σαν κύρια μορφή «θεραπείας» την χορήγηση υποκατάστατων, ενώ αφήνει τα Κέντρα Πρόληψης και τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα  να υπολειτουργούν.
Ανοίγουν οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ), όπου θα γίνεται ελεύθερη χρήση προαγορασμένων ναρκωτικών από τις παράνομες πιάτσες, που θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Η χρήση της κάνναβης αυξάνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του ΟΗΕ (INCB) και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (EMCDDA). Στην Ελλάδα, το 2017 σχεδόν οι μισοί (46%) από όσους απευθύνθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, δήλωσαν πρόβλημα με τη χρήση κάνναβης.
Σύμφωνα με την Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) η νομιμοποίηση της κάνναβης για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς, αντιβαίνει τις διεθνείς συμβάσεις και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την υγεία και την ευημερία, ιδίως σε ό,τι αφορά τους νέους.
Από το 2017 διατίθενται απροκάλυπτα προς πώληση φυτική κάνναβη και κανναβινέλαια σε «καταστήματα υγιεινής διατροφής» ή σε εξειδικευμένα καταστήματα, σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα τα βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται με τον ισχυρισμό ότι έχουν ελάχιστη ή μηδενική ψυχοτρόπο δράση (0,2% ή 0,3% THC -τετραϋδροκανναβινόλη). Δεδομένου όμως ότι δεν υπάρχει συμφωνημένο πρότυπο δοκιμών και ελέγχων σε όλες τις χώρες, η περιεκτικότητά τους σε THC και CBD μπορεί να διαφέρει από αυτή που αναγράφεται στις ετικέτες ή στα «αποτελέσματα δοκιμών». (Έκθεση 2018, Ευρωπαϊκής επιτροπής).
Στην Ελλάδα της κρίσης η νομιμοποίηση της κάνναβης παρουσιάζεται σαν το μαγικό ραβδί που θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας.
Η εικόνα συμπληρώνεται με την κατακόρυφη μείωση των παρεμβάσεων στα σχολεία. Προγράμματα για πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών έγιναν μόνο σε ...42 σχολεία και 1.076 μαθητές. (έκθεση ΕΚΤΕΠΝ 2018).
Η ΕΕ και η Κυβέρνηση θέλουν τη νεολαία απαθή και ανίκανη να αντισταθεί και να παλέψει για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλειά, στην πραγματική ψυχαγωγία. Τη θέλουν να κινείται στο περιθώριο της ζωής, να είναι ακίνδυνη για το σύστημα και αμέτοχη σε ό,τι  σχεδιάζεται για το παρόν και το μέλλον της.

Η λύση βρίσκεται στην πολιτική της «μείωσης της ζήτησης» και όχι «στη μείωση της βλάβης». Θέλουμε τους νέους ανθρώπους με καθαρό μυαλό και ψυχή να αγωνίζονται για τη ζωή τους, να χτίζουν το μέλλον που τους αξίζει και να αντιστέκονται στην παγίδευσή τους. Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη διάδοση των ναρκωτικών και με κανένα μέτρο που αναπαράγει τη διάδοση του φαινομένου.
Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν έλλειψη από «χώρους για να σουτάρουν ηρωίνη», έχουν ανάγκη από χώρους για να μορφωθούν, να αθληθούν, να εκφραστούν πολιτιστικά.
Μαζικά και οργανωμένα να παλεύουμε για:
• Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης-Θεραπείας-Κοινωνικής Επανένταξης
• Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας
• Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης με προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
• Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση
• Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ
ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΕΣΥΝ  ΠΑΤΡΑΣ      
          

  
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  ΕΣΥΝ ΠΑΤΡΑΣ  2018-2019
1.     Το ΕΣΥΝ Πάτρας υλοποιεί πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης της ουσιοεξάρτησης στα σχολεία της περιοχής μας. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά του προγράμματος, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.
Οι φορείς, που υπέβαλαν τη σχετική πρόταση, είναι:
Η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Πατρέων,
Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Αχαϊας,
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων  και
Το ΕΣΥΝ-Παράρτημα Πάτρας.
Φορέας υλοποίησης ορίσθηκε το ΕΣΥΝ, στελέχη του οποίου, μετά από την παρακολούθηση ειδικού Σεμιναρίου προετοιμάσθηκαν για τις ομιλίες, τη συζήτηση με τους μαθητές και την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού. Η δράση αυτή έγινε μέσα στις σχολικές αίθουσες, κατά τη διάρκεια 2 διδακτικών ωρών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκεφθήκαμε 24 σχολεία της περιοχής,10 Γυμνάσια και 14 Λύκεια.
Συνολικά παρακολούθησαν το πρόγραμμα 3380 μαθητές και μας αξιολόγησαν με ειδικό ερωτηματολόγιο 155 εκπαιδευτικοί.
Μέσα από την επαφή μας με τους μαθητές, καταγράψαμε τη μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση και συζήτηση για τις εξαρτήσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πολλές φορές οι μαθητές παρέμεναν στην αίθουσα μετά το τέλος της παρουσίασης και συνέχιζαν να διατυπώνουν ερωτήσεις και απορίες.
2.     Συνεχίζουμε την ενημέρωση γονέων και φοιτητών με ομιλίες σχετικά με τις εξαρτήσεις και ειδικότερα σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

3.     Και φέτος πραγματοποιήσαμε Βιωματικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας στο Πάρκο Εκπαιδευτικών δράσεων, με θέμα: «Διερεύνηση ορίων μέσα από το ρόλο του δασκάλου».

4.     Υλοποιούμε και φέτος με ειδικά εκπαιδευμένο στέλεχος του ΕΣΥΝ, πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης στις Παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Πατρέων, στην Αγυιά.

5.     Υποστηρίζουμε την πρόταση της Δημοτικής αρχής μαζί με 43 ακόμη φορείς  της πόλης μας, για τη δημιουργία ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ προγράμματος του ΚΕΘΕΑ στην πόλη της Πάτρας, καθώς και τη λειτουργία ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ του ΚΕΘΕΑ για όλες τις εξαρτήσεις (διαδίκτυο, τζόγος κ.λ.π.).Μαζί με άλλους φορείς της πόλης συμμετείχαμε στη συνάντηση που έγινε για το θέμα αυτό με τον Υπουργό Υγείας.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου