Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Βηματοδότη, υπάρχουν έξι ονόματα που αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του καινοτόμου κυβερνητικού σχήματος. Πολιτικός προϊστάμενος της επιτελικής ομάδας που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο θα είναι ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Γεραπετρίτης. Τεχνοκρατικός διευθυντής ο Ακης Σκέρτσος, ο οποίος θα εποπτεύει τις τέσσερις γραμματείες που θα ενοποιηθούν και θα τελούν υπό τη δική του διεύθυνση.
Στις τέσσερις αυτές γραμματείες επικεφαλής είναι οι Στέλιος Κουτνατζής (γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, λέκτορας Δημοσίου Δικαίου), Βίκυ Λοΐζου, Χρ. Κοντογιώργης και Αρης Αλεξόπουλος, που θα εποπτεύει την υπό ίδρυση Διεύθυνση Αναλύσεων, την οποία θεωρεί σημαντική ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η καινοτομία άλλωστε της νέας κυβέρνησης έγκειται στο μπόλιασμα οργανωτικών σχημάτων του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο. Στοιχεία, δηλαδή, της λεγόμενης εταιρικής διακυβέρνησης θα εισαχθούν στο κράτος.
Σύμφωνα με τα «Νέα», μέχρι τις επόμενες επιλογές του Πρωθυπουργού  κυριαρχεί το πρώτο «στίγμα» της διακυβέρνησής του: δίπλα δίπλα στο τραπέζι ο κομματικός πυρήνας και οι εξωκοινοβουλευτικοί – οι έμπιστοι του Κυριάκου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε άλλους είδε το βαρύ βιογραφικό και τις φρέσκες ιδέες, σε άλλους την αξιοπιστία ή την εχεμύθεια, την εργατικότητα, τις διαπραγματευτικές ικανότητες, το κύρος, την πείρα. Με άλλους μιλούσε καθημερινά, κρατώντας τις σκέψεις τους για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, και με άλλους όχι τόσο συχνά. Το σίγουρο είναι ότι βγήκαν στο (κυβερνητικό) προσκήνιο πρόσωπα που υπήρχαν στον ευρύτερο κύκλο επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη, μυστικοσύμβουλοί του και στενοί συνεργάτες του από τα κεντρικά της ΝΔ στην Πειραιώς. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν το νέο, αυστηρά ιεραρχημένο, μοντέλο διακυβέρνησης της ΝΔ λειτουργήσει πράγματι ως «καλοκουρδισμένη μηχανή», φέρνοντας αποτέλεσμα.
Οι έμπιστοι, που άλλοι είναι στο «οβάλ γραφείο» και άλλοι σε υπουργικές θέσεις με κρίσιμη αποστολή είναι:

Γρηγόρης Δημητριάδης. Η «σκιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αθόρυβος σύμβουλός του στα δύσκολα Γρηγόρης Δημητριάδης, εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό του. Οταν ο Πρωθυπουργός έμπαινε στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί, εκείνος τον ακολουθούσε, και όταν ξεκινούσε την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκείνος καθόταν πίσω του. Ο εξ απορρήτων του Μητσοτάκη (ανιψιός του και δικηγόρος) κέρδισε γρήγορα συμπάθειες στη ΝΔ και από το Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου πλέον φέρεται ότι έχει επαφές με τους υπουργούς.

Γιώργος Γεραπετρίτης. Σε πρόσωπο – κλειδί για τον Πρωθυπουργό εξελίχθηκε, κυρίως την τελευταία διετία, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας πλέον. Ηταν επικεφαλής στη 12μελή ομάδα συμβούλων του στην Πειραιώς και τώρα παίζει κομβικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, μεταξύ άλλων με επίβλεψη και συντονισμό του νομοθετικού έργου.

Ακης Σκέρτσος. Στην ίδια στενή ομάδα εντάχθηκε ο Ακης Σκέρτσος, νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων. Στέλεχος της αγοράς, πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και άλλοτε διευθυντής του γραφείου του Πικραμμένου αλλά και του Γιάννη Στουρνάρα, τρέχει τώρα την «ειδική αποστολή» πιστής εφαρμογής των νέων κανόνων διακυβέρνησης όπως τους παρέλαβαν τα κυβερνητικά μέλη στους περίφημους μπλε φακέλους.

Στέλιος Πέτσας. Ισχυρός ρόλος στο Μαξίμου ανατέθηκε και στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Ο έμπειρος οικονομολόγος (Γενικό Λογιστήριο, ΟΟΣΑ κ.λπ.) και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της προεδρίας του στη ΝΔ μεταφέρει πλέον στους πολίτες την κυβερνητική γραμμή, όπως έκανε προχθές με επίσημες δηλώσεις για τη διαχείριση των συνεπειών από τη θεομηνία στη Χαλκιδική. Ηταν μία από τις επιλογές – έκπληξη τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη θέση, δεδομένου ότι υπήρξε έμπιστος σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα δημοσιονομικά, αναλαμβάνοντας έπειτα διευθυντής του γραφείου του και διαδεχόμενος τον πρώην βουλευτή και υφυπουργό (της κυβέρνησης Καραμανλή) Μιχάλη Μπεκίρη. Ο τελευταίος «επιστρέφει» στο επιτελείο ως ο νέος διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Τάκης Θεοδωρικάκος. Ενα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο πολιτικός αναλυτής βρέθηκε στην Πειραιώς ως συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και πλέον τρέχει τις δύο άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες του εκλογικού νόμου και των αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βρισκόταν στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, ενώ οι δυο τους είχαν γνωριστεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015. Οι συζητήσεις πύκνωναν και δημιουργήθηκε σχέση εμπιστοσύνης. «Τον ξεχώρισα από τους άλλους πολιτικούς. Από διαφορετικές αφετηρίες συναντηθήκαμε σε έναν χώρο δημιουργικών ιδεών» έχει πει ο ίδιος.

Κυριάκος Πιερρακάκης. Ξεχωριστές είναι επίσης οι περιπτώσεις των δύο εξωκοινοβουλευτικών στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο ο Πρωθυπουργός ποντάρει για την ψηφιακή επανάσταση του κράτους και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, μέχρι πρότινος διευθυντής Ερευνών στη διαΝΕΟσις, υπήρξε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου (πάντως και αυτός φαίνεται πως έχτισε γρήγορα σχέσεις εμπιστοσύνης στη γαλάζια παράταξη), ενώ στον κύκλο συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη βρισκόταν εδώ και χρόνια. Ο Πρωθυπουργός αρκετές φορές στο παρελθόν είχε μιλήσει θετικά για τις υψηλού επιπέδου έρευνες και μελέτες του οργανισμού, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «ανάσα αισιοδοξίας στην εποχή της ακατάσχετης σαχλαμάρας».

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Κομμάτι – έκπληξη στο παζλ της κυβερνητικής σύνθεσης και στο ίδιο υπουργείο είναι ο υφυπουργός για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μέχρι πρόσφατα περιφερειακός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.

Δόμνα Μιχαηλίδου. Οσο για το νεαρότερο μέλος της κυβέρνησης, την υφυπουργό Εργασίας για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης Δόμνα Μηχαηλίδου, ήταν στην ομάδα συμβούλων του προέδρου της ΝΔ για θέματα μεταρρύθμισης. Φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε για τη δουλειά της ήδη από την περίοδο που η ίδια ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ.