Δώρο στους χρυσαυγίτες ο Ποινικός Κώδικας, κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια του λαού, από τον κίνδυνο μαζικών αποφυλακίσεων


ΤΗΣ ΤΕΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΟΥΚΑ,
ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
ΑΧΑΪΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ                  Πάτρα 02/07/2019

 Η  απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  έσπευσε να ψηφίσει και να θέσει σε ισχύ και δη από την 1η -7-2019   τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Εν τοις πράγμασι ,  επιχειρείται μία  απαράδεκτη μεθόδευση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, που απαξιώνει  τον θεσμό της δικαιοσύνης  και  κατ’ επέκταση  τα κοινωνικά  , οικονομικά και  πολιτικά δικαιώματα του ανθρώπου  ενώ  έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .  
Ειδικότερα , θα αναφερθώ συνοπτικά σε δύο από τις σημαντικότερες αλλαγές που επισυνέβησαν με την ψήφιση του Νέου Ποινικού Κώδικα . 
 Στο άρθρο 336, υιοθετείται ένας νομικός ορισμός του βιασμού που είναι απαράδεκτος σύμφωνα με τις Συμβάσεις Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Ουσιαστικά, ο νέος ορισμός του βιασμού   στο  νέο Ποινικό Κώδικα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα.
Επισημαίνω  , δε , την ανακοίνωση  της Διεθνούς Αμνηστίας  για την διατύπωση του άρθρου 336 ΠΚ: «Επαναλαμβάνουμε ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το άρθρο 336 και να αντικαταστήσει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης».
Η ψήφιση του άρθρου 336 ΠΚ  , ως έχει από την απερχόμενη κυβέρνηση έχει τρομερές κοινωνικές επιπτώσεις : Στην ουσία  αλλοιώνοντας τον ορισμό του βιασμού   αφήνει ατιμώρητο  τον «δράστη»  και εγκλωβίζει το «θύμα»   να μην απευθυνθεί  στην δικαιοσύνη   . Η κυβέρνηση  έδρασε , λοιπόν , με στόχο την αποσιώπηση  των περιστατικών βιασμού   και ουχί  προς την κατεύθυνση της πρόληψης  και της ανάπτυξης της κοινωνικής αντίληψης για την καταπολέμηση των εν λόγω αδικημάτων .  

 Ωστόσο ,  κοινωνικές αλλά και πολιτικές επιπτώσεις φέρει και η ψήφιση του άρθρου 187 ΠΚ  από την απερχόμενη κυβέρνηση .  Ειδικότερα :   Υποβιβάζεται η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης .Σύμφωνα με τον καινούργιο κώδικα, έρχεται μία σημαντική μείωση στο ελάχιστο όριο ποινής αναφορικά με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Έτσι, από ποινή κάθειρξης 10 έως 20 έτη που προβλεπόταν μέχρι πρότινος, από 1η Ιουλίου ο «διευθυντής» εγκληματικής οργάνωσης (ΠΚ 187 παρ.3) τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε χρόνων. Σημαντικό αντίκτυπο στην έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής θα έχει ο νέος Ποινικός Κώδικας, εξαιτίας των αλλαγών που προβλέπει στον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης. Με δεδομένη τη βασική αρχή ότι ισχύει πάντοτε ο ηπιότερος νόμος, ακόμη και αναδρομικά, αλλάζει δραματικά το πλαίσιο ποινής, τουλάχιστον για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο αφορά όλα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε την πρόθεσή της η κυβέρνηση, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, ζήτησε την απόσυρση του Ποινικού Κώδικα, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, πως η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα, αλλά και η περαιτέρω μείωση ποινών, «θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων».
Παρόλο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέθετε  το χρονικό  πλεονέκτημα να θέσει τα δύο νέα νομοθετήματα  του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  σε  διαβούλευση  ,   δεν το έπραξε  αλλά τουναντίον   προέβη βιαστικώς στην ψήφιση τους μεταξύ των κατεπειγόντων νομοσχεδίων  ακριβώς πριν την διάλυση της βουλής    και αυτό, δε,  είναι που εγείρει πληθώρα ερωτημάτων.
Γεννάται  εύλογα τα ερώτημα ποιους ήθελε να ευνοήσει η ψήφιση των εν λόγω νομοθετημάτων . Και σαφώς ποιο  όφελος   θα είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  από την  «εν μία νυκτί» ψήφιση των εν λόγω νομοθετημάτων;;
Αυτές τις ημέρες λέγονται πολλά και αναλύονται άλλα τόσα για τον συγκεκριμένο Ποινικό Κώδικα, από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, το θέμα είναι όμως να γίνει κατανοητό από το λαό, ότι το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η κοινωνική αναστάτωση και η  καλλιέργεια «δήθεν νομίμου» αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων και πρέπει να αποσυρθεί. 
. Προφανώς, από τη μαζική  απόλυση εκ των φυλακών   σύμφωνα με πληροφορίες των  ΜΜΕ  4500 καταδίκων, όχι μόνον  Ελλήνων, αλλά και αλλοδαπών σκληρών εγκληματιών.  Που θα διασκορπιστούν στη χώρα  προς αναζήτηση βιοπορισμού με τον μόνο τρόπο που ξέρουν, το έγκλημα. 
Το ΚΚΕ αποχώρησε από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας τη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθόσον  η κυβέρνηση όφειλε να φέρει σε προγενέστερο χρόνο  το νομοσχέδιο στη Βουλή γεγονός το οποίο  δεν έπραξε  , μόνο και μόνο για να περάσουν «με ανεπαίσθητο τρόπο» σοβαρές και επικίνδυνες αλλαγές στην απόδοση δικαιοσύνης.
Μετά τον… διαβόητο Νόμο Παρασκευόπουλου, που στο όνομα της αποσυμφόρησης των φυλακών, αποφυλακίστηκαν βαρυποινίτες που συνέχισαν το «έργο» τους, έχουμε έναν νέο Ποινικό Κώδικα, που θα αποφυλακίσει κάθε είδους εγκληματίες. Η Ελλάδα δυστυχώς, είναι η χώρα που όταν κάποιος καταδικάζεται ισόβια, μόνο ποινή ισόβιας κάθειρξης δεν εκτίει και δυστυχώς ο νέος Ποινικός Κώδικας, έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση.
Μετά βεβαιότητας ,  οι  ορισμοί «κράτος δικαίου » και  «δημόσια ασφάλεια» που είναι αυτονόητες για την επιβίωση ενός λαού  , χάνουν το νόημα τους  ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου