ΠΑΤΡΑ : Φάκελος Παράκτιοι Μεσογειακοί- Βeach... party με υπέρογκες συμβάσεις για διάφορες... λειτουργικές ανάγκες και προβολή

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες αρχίζουν στην Πάτρα στις 25 Αυγούστου, αλλά ήδη τα σύννεφα που υπάρχουν στον ουρανό τους, πυκνώνουν αδιάκοπα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η συζήτηση που γίνεται στην Πάτρα, και όχι μόνο, αφορά στις δαπάνες της διοργάνωσης.
Πού θα φτάσει τελικά ο λογαριασμός, ποιες είναι οι δαπάνες, ποιες είναι με διαγωνισμούς, ποιες και πόσες με αναθέσεις, αλλά και πόσο εύλογα όσο και νόμιμα είναι όλα όσα συμβαίνουν.
Πριν από οτιδήποτε άλλο οφείλεται μία εξήγηση. Ναι, η Πάτρα θέλει τους Αγώνες και θέλει την επιτυχημένη διοργάνωσή τους.
Ταυτόχρονα όμως θέλει μια διοργάνωση που θα διεξαχθεί με όρους διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.
Υπ’ όψιν της «Γνώμης» έχουν τεθεί στοιχεία που προκαλούν σοβαρές απορίες. Για παράδειγμα προβλέπεται ένα κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ για την προβολή των Αγώνων.


Οι κατανομές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν υπακούουν σε κανένα κριτήριο, σε καμία λογική.
Περιφερειακά μέσα της Δυτικής Ελλάδας απολαμβάνουν μεγαλύτερα κονδύλια από τοπικά μέσα.
Στα τοπικά μέσα παρατηρούνται αφύσικες δυσαναλογίες με ορισμένους να αποκτούν «μερίδες του λέοντος» και άλλους να διατηρούν συμβατική ή και μηδενική σχέση με την προβολή των Αγώνων.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για κατανομές που υποδηλώνουν ύπαρξη «γνωστών και φίλων» και κανένα απολύτως ορθολογικό και αντικειμενικό κριτήριο.
Ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο κονδύλι της προβολής. Υπάρχουν προτάσεις και σχέδια που χρυσοπληρώθηκαν, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν, απ’ ευθείας αναθέσεις με προβληματικό χαρακτήρα για διάφορες «λειτουργικές ανάγκες» των Αγώνων (επικοινωνία, καντίνες, σίτιση, ρουχισμός, μετακινήσεις κ.ά.).
Η αίσθηση που επικρατεί αναφέρει ότι επί των Αγώνων επέπεσε συγκεκριμένη ομάδα που επιχείρησε να αποσπάσει τα μέγιστα δυνατά οικονομικά οφέλη αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο.
Η νέα Οργανωτική Επιτροπή αφότου αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της έχει μία υποχρέωση: να παράσχει πλήρη ενημέρωση για το σύνολο των συμβάσεων και των δαπανών που σχετίζονται με τη διοργάνωση των Αγώνων.
Η έρευνα στη «Διαύγεια» δίνει μια πρώτη και μερική εικόνα, όμως η «Γνώμη» θα συνεχίσει την έρευνά της με όλους τους δημοσιογραφικούς κανόνες.
Παράλληλα η υποχρέωση της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ρητή. Οι αγώνες πρέπει να είναι επιτυχημένοι, αλλά να διεξαχθούν με όρους πλήρους διαφάνειας.
Διότι αυτή είναι η βασική προϋπόθεση της επιτυχίας τους.

(Από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Σ. ΑΒΡΑΜΙΔΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου